Recepti za fine LCHF kolače i slastice

Zasladite nepce ovim ukusnim slasticama

Recepti za fine LCHF kolače i slastice

Zbog mnogobrojnih prednosti, LCHF je danas jedan od najpopularnijih načina prehrane. Osim što može povoljno utjecati na zdravlje, također pomaže i kod mršavljenja.

O LCHF načinu prehrane smo već puno pisali i podijelili s vama mnoge zanimljive recepte.

Danas s vama dijelimo recepte za kolače po LCHF principu. Koliko god pazili na prehranu, ponekad treba malo zasladiti život i ugoditi nepcu.

Svi ovi recepti su prilično jednostavno i laki za pripremu pa svakako isprobajte barem neke od njih. Namirnice se mogu kombinirati na razne načine, a vi si odaberite one koje su vam dostupne i koje volite.


Foto: Unsplash

Čokoladna rolada

Biskvit:

3 jaja
20 g kakaa
40 g mljevenih lješnjaka
malo stevije ili nekog drugog zaslađivača prema želji

Krema:

250 g mascarpone sira
100 g crne čokolade
150 ml slatkog vrhnja

Čokoladna glazura:

100 g crne čokolade
100 ml slatkog vrhnja

Za biskvit odvojite žumanjke od bjelanjaka te im dodajte kakao, lješnjake i zaslađivač po želji. Od bjelanjaka napravite snijeg i lagano ga špatulom umiješajte u smjesu od žumanjaka. Smjesu izlijte na veliki pleh obložen papirom za pečenje. Pecite na 180 stupnjeva 10-15 minuta. Dok je pečeno, zarolajte biskvit zajedno s papirom za pečenje u vlažnu krpu i ostavite da se ohladi.

Za pripremu kreme otopite čokoladu i pomiješajte je s mascarpone sirom i tučenim slatkim vrhnjem. Premažite roladu, zarolajte je i stavite u hladnjak te pripremite glazuru odnosno ganache na način da zagrijete slatko vrhnje (bez vrenja) i umiješajte čokoladu te dobro miješajte na laganoj temperaturi dok se ne otopi čokolada. Premažite roladu i ostavite nekoliko sati da se dobro ohladi.

Keksi s maslacem od kikirikija


Sastojci:

2 jaja
60 g brašna od badema
1 žličica praška za pecivo
1 žličica ekstrakta od vanilije
3 žlice maslaca od kikirikija
malo soli
zaslađivač po želji (stevija ili brezin šećer)
dvije žlice vode

Priprema:

Pomiješajte sve sastojke i dobro ujednačite smjesu. Ako vam je smjesa previše ljepljiva, dodajte još malo brašna. Od tako napravljene smjese oblikujte male kuglice. Poredajte ih na pleh s papirom za pečenje i pecite u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva. Pecite 10-15 minuta, ne dulje.

Torta s jagodama

Sastojci:

3 jaja
80 g maslaca
200 g tamne čokolade 
100 ml slatkog vrhnja
4 žlice brezinog šećera ili pak malo stevije

Krema:

100 g čokolade
100 ml slatkog vrhnja

jagode za ukrašavanje

Priprema: 

Odvojite bjelanjke od žumanjaka pa im dodajte malo soli i od njih napravite čvrsti snijeg. Pomiješajte žumanjke sa zaslađivačem. Otopite maslac i čokoladu te lagano dodajte slatko vrhnje. Kad se smjesa malo ohladi, dodajte joj izmiksane žumanjke te na kraju lagano špatulom umiješajte snijeg od bjelanjaka. Stavite smjesu u kalup za torte i pecite 40 minuta na 160 stupnjeva. Dok se torta peče pripremite si čokoladnu kremu. Zagrijte slatko vrhnje te umiješajte čokoladu. Miješajte dok se ne otopi. Premažite tortu čokoladnom glazurom te ukrasite jagodama. 

Voćni cheesecake

Sastojci za koru:

180 g mljevenih badema
100 g kokosovog ulja ili maslaca
zaslađivač po želji (stevija ili kokosov šećer)

Krema:
500 ml slatkog vrhnja
250 g mascarpone ili nekog drugog krem sira
500 g voća (maline, jagode ili ribizl)
malo zaslađivača

Priprema:

Otopljeno kokosovo ulje pomiješajte s mljevenim bademima te zasladite po želji. Smjesu za koru utisnite u kalup za pečenje i ostavite u hladnjak da se dobro ohladi.
Za kremu pomiješajte izmiksano slatko vrhnje i kremasti sir te dodajte zaslađivač po želji. Umiješajte voće i premažite biskvit. Ukrasite po želji. Najbolje je tortu ostaviti u hladnjaku preko noći kako bi se dobro ohladila.