OMILJENO JELO

Imamo savršen recept za tuna steak. Evo kako ga pripremiti

Tuna se može jesti sirova, a za one koji nisu fanovi sirove ribe, može ju se pripremiti prijanjem, pečenjem, prženjem ili je se konzervira za daljnju upotrebu

tuna odrezak
Foto: Shutterstock

Osim što je jednostavan za pripremu, tuna je jedna od onih namirnica koja je bogata omega-3 masnim kiselinama, proteinima, te različitim varijantama B vitamina. U narodu tuna steak još nazivaju "morska teletina", a uz losos je možda i najomiljenija vrsta ribe.

Tuna se može jesti sirova, a za one koji nisu fanovi sirove ribe, može ju se pripremiti prijanjem, pečenjem, prženjem ili je se konzervira za daljnju upotrebu. Ovaj put ćemo se fokusirati na pripremu tuna steaka na tavi ili žaru, a ovo je nekoliko važnih savjeta na koje treba obratiti pažnju.

Kako pripremiti tuna odrezak za pečenje ili pirjanje?

Debiljna tuna odreska, bilo da se radi o pečenju na tavi ili pripremi na roštilju, izuzetno je važna kako bi meso ostalo sočno. Stoga je bitno tuna odrezak pripremiti tako da ima između 2-3 cm.

Za pečenje na roštilju preporučuje se korištenje drvenog ugljena jer postiže višu temperaturu od briketa. Odrezak pečemo direktno iznad vatre, koja bi trebala biti srednje visoke temperature. Idealna temperatura može se provjeriti tako da se dlan stavi na visinu od 7-8 cm od rešetaka gdje bi osoba trebala moći izdržati toplinu 2-4 sekunde (na visini dlana 7-8 cm od rešetke trebali biste moći izdržati toplinu 2-4 sekunde).

Tek nekoliko minuta prije pečenja, svaku od strana tuna odreska potrebno je lagano namazati maslinovim ulje, popapriti i posoliti.

Tuna odrezak na tavi - recept

Sastojci:

  • 2 tuna steaka (debljine oko 2-3 cm)
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • Sok jednog limuna
  • 2 češnja češnjaka, sitno sjeckana
  • Sol i papar po ukusu
  • Svježi peršin za ukrašavanje

Priprema:

  1. Marinada: U zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, sok od limuna, sjeckani češnjak, sol i papar. U ovu marinadu stavite tuna steakove i ostavite da odstoje 15-20 minuta kako bi upili arome.
  2. Zagrijavanje tave: Na srednje jakoj vatri zagrijte tavu koja ne lijepi (najbolje je koristiti tavu od lijevanog željeza).
  3. Pečenje: Tuna steakove izvadite iz marinade i stavite na zagrijanu tavu. Pecite ih 2-3 minute sa svake strane, ovisno o debljini steaka i željenoj razini pečenosti. Tuna steakovi su najbolji kad su srednje pečeni (medium rare), s blagom ružičastom sredinom.
  4. Posluživanje: Gotove steakove pospite svježim peršinom i poslužite uz prilog po izboru, poput povrća na žaru ili salate.

Tuna odrezak sa sojom na žaru - recept

Sastojci:

  • 2 tuna steaka (debljine oko 2 cm)
  • 2 žlice sojinog umaka
  • 1 žlica sezamovog ulja
  • 1 žlica meda
  • 1 žlica svježeg đumbira, naribanog
  • 1 režanj češnjaka, sitno sjeckan
  • Sezamove sjemenke za posipanje

Priprema:

  1. Marinada: U zdjeli pomiješajte sojin umak, sezamovo ulje, med, naribani đumbir i sjeckani češnjak. Tuna steakove stavite u marinadu i ostavite ih da odstoje najmanje 30 minuta, a po mogućnosti do 2 sata u hladnjaku.
  2. Priprema žara: Zagrijte roštilj na srednje visoku temperaturu. Prije stavljanja tuna steaka, pobrinite se da je roštilj čist i lagano nauljen kako bi se izbjeglo lijepljenje ribe.
  3. Grilanje: Tuna steakove izvadite iz marinade i stavite na roštilj. Pecite ih 2-4 minute sa svake strane, ovisno o debljini steaka i preferenciji pečenosti.
  4. Posluživanje: Prije posluživanja, steakove pospite sezamovim sjemenkama. Poslužite ih uz prilog po želji, poput riže, kvinoje ili salate s avokadom.

Koliko dugo se peče tuna na žaru?

Tuna odrezak stavimo na vruću rešetku roštilja, a nakon 60 sekundi pečenja ga zarotiramo za 60 stupnjeva kako bismo dobili grill oznake. Zatim, nakon dodatnih 40 sekundi, okrenemo odrezak na drugu stranu i pečemo ga još 90 sekundi. Kod pripreme tuna odreska važno je da unutrašnjost ostane sočna i lagano ružičasta.

Image
ZA 20 MINUTA

7 brzinskih ideja za večeru za sve koji nemaju vremena