Gastro
COCA-COLA BLAGDANSKI JELOVNIK

Čobanac s palentom

Čobanac s palentom
Čobanac je tradicionalno jelo Baranje i Slavonije, a specifičan je jer se priprema od nekoliko vrsta mesa i vrlo ga je važno kuhati polako

Čobanac je jelo napravljeno od nekoliko vrsta mesa i povrća. Sadrži barem dvije ili tri vrste mesa, a najčešće je pripremljen od junetine, svinjetine i divljači. Također se ne smije štedjeti na luku i povrću, a potrebno je odvojiti i vrijeme jer ga je važno kuhati polako. No ovo je jelo u kojem će uživati cijela obitelj te zato donosimo fantastičan recept za čobanac.

U nastavku isprobajte recept influencera Svenkyja koji je pripremao u kulinarskom specijalu 'Z ❤️ Boomere' powered by Coca-Cola!

Sve recepte i ostale epizode možete pronaći OVDJE.

Sastojci:

500 g svinjetine od buta ili lopatice (nasjeckana na kockice za gulaš)

800 g junetine od buta (nasjeckana na kockice za gulaš)

2 žlice svinjske masti

6 glavica luka

3 mrkve

1 korijen celera

2 korijena peršina

vezica lišća peršina

lovorov list

papar

sol

1 žličica koncentrata rajčice u tubi

1/3 passata od rajčice

2 žlice slatke mljevene paprike

ljuta suha papričica

100 ml bijelog vina

Priprema:

Po osobi treba uzeti 20 dkg mesa, a najbolji omjer luka i mesa je 1:3. Meso je potrebno prvo narezati na kockice (3x3 cm), a luk je važno fino nasjeckati, kao i korjenasto povrće. Prvo je luk dobro pirja, a zatim se doda povrće i meso te se nastavi pirjati dok ne pusti vodu. Prema potrebi se dodaje voda, meso treba biti pokriveno tekućinom. Može se umjesto vode dolijevati temeljac od juneće kosti i povrća. Malo se posoli.

Kada je meso napola kuhano, doda se rajčica, nasjeckane ljute feferone (prema želji), papar u zrnu, lovor i dodatno se posoli. Sve se zajedno pirja. Pred kraja kuhanja doda se bijelo vino i čobanac se kuha dok vino ne ispari.

Recepte iz kulinarskog specijala 'Z ❤️ Boomere' powered by Coca-Cola možete pogledati u nastavku!

Sadržaj nastao u suradnji RTL native tima i Coca-Cola Hrvatska!