Gastro
Gastro

Proljetne gastronomske delicije iz prirode

Proljetne gastronomske delicije iz prirode
Bob, kuke i šparoge

Nekada je bio glavna mahunarka, no, primat mu je preoteo grah. Riječ je o bobu, koji se u kulinarstvo opet vratio kao iznimno ukusna i hranjiva namirnica. Može se pripremati na najrazličitije načine i kombinirati s drugim povrćem. Mladi bob tako možete jesti sa mahunama. Skinite im "konce", prepolovite ih i skuhajte u posoljenoj vodi, a odličan je kao salata, prilog ili osnova za varivo. Mladom je bobu potrebno pet do osam minuta kuhanja. U Istri i Dalmaciji se bob najčešće jede uz blitvu. Jede se i kao prilog mesu, osobito piletini, a ukusan je i kao varivo. U salatama se slaže s rikolom i radičem. Mladi bob odlično se slaže i s plodovima mora.  

Dubrovački složenac od srdela i mladog boba Sastojci: 2 kg svježih srdela limun 0,12 kg 6 jaja 1 l mlijeka brašno 0,20 kg ulje (maslinovo) 0,10 l ulje (biljno) 0,10 l umak od kopra sol Priprema: Srdelama se očiste ljuske, odstrane crijeva i glava a zatim se rastvori i izvadi središnja kost. Meso srdela se posoli i nakapa limunovim sokom.Posebno se sastavi i izmiješa kašica (tekuće tijesto) od jaja, mlijeka, brašna i soli. Kašica se pusti pola sta stajati. Očišćene srdele umaču se u kašicu i rumeno ispohaju u vrućoj mješavini maslinovog i biljnog  ulja, a zatim izvade i polože na papirnate ubruse da se ocijedi višak masnoće. Očišćeni mladi bob (u mahunama i zrnima) skuha se u kipućoj slanoj vodi i ocijedi. Pleh se namaže maslinovim uljem i u njega slaže: red pohanih srdela, red kuhanog boba (u mahunama i zrnima) i tako se nastavlja. Trebaju biti tri reda srdela i dva reda boba. Jelo se stavi u vrelu peć kraće vrijeme, a zatim zalije mješavinom od preostalog mlijeka, jaja i soli. Zatim se zapeče dok ne dobije lijepu rumenu boju.Jelo se izvadi iz peći i pusti stajati određeno vrijeme, a zatim siječe na komade prikladne za posluživanje.Polovina jela prelije se umakom od kopra. Bruskete od boba Sastojci: 3 crvene pečene paprike 250 g očišćenog boba 3 žlice balzamičkog octa 3 žlice maslinova ulja 2 režnja češnjaka sol i papar 8 kriški kruha 150 g svježeg sira Priprema: Bob kuhajte 4-5 minuta dok ne omekša i prema potrebi ogulite. Paprike narežite na trake i pomiješajte s bobom, octom, uljem i češnjakom. Ostavite da se marinira na sobnoj temperaturi jedan sat. Poprskajte kruh maslinovim uljem i zapecite u pećnici. Izvadite, premažite nadjev i svježi sir te poprskajte s još malo ulja.  

Proljeće donosi kuke i šparoge Sezona boba je kratka, a preklapa se sa divljom šparogom. Šparogama se pak u rano proljeće pridružuju kuke, samoniklo jestivo bilje, koje svojim hranjivim sastojcima pomaže organizmu u detoksikaciji. Kuke su manje znane u kontinentalnim krajevima, to su izdanci koji su u proljeće nezaobilazan sastojak zdrave prehrane, posebice radi svojstvenog okusa. Divlje šparoge rastu uspravno i imaju gorkast okus, a kuke koje se tako zovu jer imaju povijene glave, vrlo su ukusne. Šparoge i kuke se moraju odmah pripremiti, ne smiju se dugo kuhati, u slanoj kipućoj vodi samo 5 do 8 minuta, ovisno o debljini. Ako se predugo kuhaju, šparoge postaju gorke, lomljive, neukusne. Šparoge se dobro slažu s raznim namirnicama, kao što su jaja, meso, riba, riža, tjestenina. Šparoga je kalorijski siromašna, sadrži vode preko 90 posto, ali je nutritivno bogata namirnica. Kuke i šparoge vrlo su traženi kad počne predsezona na našem Jadranu, u dubrovačkim restoranima turistima nude tzv.clasico, klasično jelo gorkastog okusa. Clasico se priprema tako da se svježe kuke iskidaju ručno na komadiće duge dva-tri centimetra te kuhaju 20-ak minuta. Voda se iscijedi, kuke začine octom i maslinovim uljem, zatim se doda mlada zelena kapula i tvrdo kuhano jaje, delikatesa je spremna za jelo, jednako ukusna topla ili hladna.

Teleći (pureći) šnicli sa šparogama i kukama Sastojci: 1  kg telećih (purećih) šnicela 10 dkg šparoga i kuka maslinovo ulje malo pršuta bijelo vino (dubrovačka malvasija ili grk) sol, papar Priprema: Šparoge i kuke skuhati „al dente“. Meso istući batom za meso. Na šnicel staviti nasjeckanog pršuta i prstohvat šparoga. Preklopiti, spojiti,  te na brzinu isfrigati na maslinovom ulju. Izvaditi šnicele, u tavu ubaciti malo vrhnja, bijelog vina (grk ili dubrovačka malvasija), papra, soli, kada se spoji preliti preko izvađenih šnicela. Poslužiti uz salatu od rikule. Maneštra od boba i krumpira (sa domaćim rezancima) Sastojci: 60 dkg boba 20 dkg krumpira 2 glavice luka 10 dkg mrkve peršin 2 žlice maslinovog ulja začini po želji za rezance: 20 dkg brašna 1jaje malo mlake vode sol Priprema: Na maslinovom ulju, na laganoj vatri popržimo sitno isjeckani luk, bob, mrkvu, peršin i krumpir. Pirjamo dok ne omekša. Dodamo začine i vodu, te kuhamo 45 minuta do jedan sat na laganoj vatri. 15 minuta prije nego što je gotovo ukuhamo rezance. Jelo poslužimo toplo kao juhu ili vegetarijansko jelo.

(M.G.)