Gastro
Gastro

Proljetne gastronomske delicije iz prirode

Proljetne gastronomske delicije iz prirode
Bob, kuke i šparoge

Nekada je bio glavna mahunarka, no, primat mu je preoteo grah. Riječ je o bobu, koji se u kulinarstvo opet vratio kao iznimno ukusna i hranjiva namirnica. Može se pripremati na najrazličitije načine i kombinirati s drugim povrćem. Mladi bob tako možete jesti sa mahunama. Skinite im "konce", prepolovite ih i skuhajte u posoljenoj vodi, a odličan je kao salata, prilog ili osnova za varivo. Mladom je bobu potrebno pet do osam minuta kuhanja. U Istri i Dalmaciji se bob najčešće jede uz blitvu. Jede se i kao prilog mesu, osobito piletini, a ukusan je i kao varivo. U salatama se slaže s rikolom i radičem. Mladi bob odlično se slaže i s plodovima mora.  

Dubrovački složenac od srdela i mladog boba Sastojci: 2 kg svježih srdela limun 0,12 kg 6 jaja 1 l mlijeka brašno 0,20 kg ulje (maslinovo) 0,10 l ulje (biljno) 0,10 l umak od kopra sol Priprema: Srdelama se očiste ljuske, odstrane crijeva i glava a zatim se rastvori i izvadi središnja kost. Meso srdela se posoli i nakapa limunovim sokom.Posebno se sastavi i izmiješa kašica (tekuće tijesto) od jaja, mlijeka, brašna i soli. Kašica se pusti pola sta stajati. Očišćene srdele umaču se u kašicu i rumeno ispohaju u vrućoj mješavini maslinovog i biljnog  ulja, a zatim izvade i polože na papirnate ubruse da se ocijedi višak masnoće. Očišćeni mladi bob (u mahunama i zrnima) skuha se u kipućoj slanoj vodi i ocijedi. Pleh se namaže maslinovim uljem i u njega slaže: red pohanih srdela, red kuhanog boba (u mahunama i zrnima) i tako se nastavlja. Trebaju biti tri reda srdela i dva reda boba. Jelo se stavi u vrelu peć kraće vrijeme, a zatim zalije mješavinom od preostalog mlijeka, jaja i soli. Zatim se zapeče dok ne dobije lijepu rumenu boju.Jelo se izvadi iz peći i pusti stajati određeno vrijeme, a zatim siječe na komade prikladne za posluživanje.Polovina jela prelije se umakom od kopra. Bruskete od boba Sastojci: 3 crvene pečene paprike 250 g očišćenog boba 3 žlice balzamičkog octa 3 žlice maslinova ulja 2 režnja češnjaka sol i papar 8 kriški kruha 150 g svježeg sira Priprema: Bob kuhajte 4-5 minuta dok ne omekša i prema potrebi ogulite. Paprike narežite na trake i pomiješajte s bobom, octom, uljem i češnjakom. Ostavite da se marinira na sobnoj temperaturi jedan sat. Poprskajte kruh maslinovim uljem i zapecite u pećnici. Izvadite, premažite nadjev i svježi sir te poprskajte s još malo ulja.  

Proljeće donosi kuke i šparoge Sezona boba je kratka, a preklapa se sa divljom šparogom. Šparogama se pak u rano proljeće pridružuju kuke, samoniklo jestivo bilje, koje svojim hranjivim sastojcima pomaže organizmu u detoksikaciji. Kuke su manje znane u kontinentalnim krajevima, to su izdanci koji su u proljeće nezaobilazan sastojak zdrave prehrane, posebice radi svojstvenog okusa. Divlje šparoge rastu uspravno i imaju gorkast okus, a kuke koje se tako zovu jer imaju povijene glave, vrlo su ukusne. Šparoge i kuke se moraju odmah pripremiti, ne smiju se dugo kuhati, u slanoj kipućoj vodi samo 5 do 8 minuta, ovisno o debljini. Ako se predugo kuhaju, šparoge postaju gorke, lomljive, neukusne. Šparoge se dobro slažu s raznim namirnicama, kao što su jaja, meso, riba, riža, tjestenina. Šparoga je kalorijski siromašna, sadrži vode preko 90 posto, ali je nutritivno bogata namirnica. Kuke i šparoge vrlo su traženi kad počne predsezona na našem Jadranu, u dubrovačkim restoranima turistima nude tzv.clasico, klasično jelo gorkastog okusa. Clasico se priprema tako da se svježe kuke iskidaju ručno na komadiće duge dva-tri centimetra te kuhaju 20-ak minuta. Voda se iscijedi, kuke začine octom i maslinovim uljem, zatim se doda mlada zelena kapula i tvrdo kuhano jaje, delikatesa je spremna za jelo, jednako ukusna topla ili hladna.

Teleći (pureći) šnicli sa šparogama i kukama Sastojci: 1  kg telećih (purećih) šnicela 10 dkg šparoga i kuka maslinovo ulje malo pršuta bijelo vino (dubrovačka malvasija ili grk) sol, papar Priprema: Šparoge i kuke skuhati „al dente“. Meso istući batom za meso. Na šnicel staviti nasjeckanog pršuta i prstohvat šparoga. Preklopiti, spojiti,  te na brzinu isfrigati na maslinovom ulju. Izvaditi šnicele, u tavu ubaciti malo vrhnja, bijelog vina (grk ili dubrovačka malvasija), papra, soli, kada se spoji preliti preko izvađenih šnicela. Poslužiti uz salatu od rikule. Maneštra od boba i krumpira (sa domaćim rezancima) Sastojci: 60 dkg boba 20 dkg krumpira 2 glavice luka 10 dkg mrkve peršin 2 žlice maslinovog ulja začini po želji za rezance: 20 dkg brašna 1jaje malo mlake vode sol Priprema: Na maslinovom ulju, na laganoj vatri popržimo sitno isjeckani luk, bob, mrkvu, peršin i krumpir. Pirjamo dok ne omekša. Dodamo začine i vodu, te kuhamo 45 minuta do jedan sat na laganoj vatri. 15 minuta prije nego što je gotovo ukuhamo rezance. Jelo poslužimo toplo kao juhu ili vegetarijansko jelo.

(M.G.)

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx