Dane poklada, fašnika i karnevala, osim uz ludu zabavu, ples, pjevanju i prije svega maskiranje, svi mi vežemo uz slasne delicije u čijim mirisima i okusima uživamo. U cijeloj zemlji pokladnice (krafne) u ove su dane nezaobilazne, a ovisno o tome u kojem dijelu Hrvatske živite, tu su i uštipci, fritule, kroštule, trešče... Ove godine i vi se okušajte u spravljanju pokladnih specijaliteta uz pomoć jednostavnih recepata... Pokladnice (krafne)
Sastojci:
15 g svježeg kvasca40 g šećera 1/8 l mijeka 300 g brašna3 žutanjkamalo soli30 g maslaca 2 žlice rumaulje za prženjeomot vanilin-šećera8 žlica marmelade Priprema:
Namrvite kvasac u mlako mlijeko, dodajte polovicu šećera i malo brašna, te dobro promiješajte da dobijete kašicu. Neka se na toplome digne. U međuvremenu zagrijte brašno i sve druge sastojke. Mikserom izmiješajte preostali šećer, žutanjke, sol, rum i maslac, dodajte brašno, primiješajte dignuti kvas, te čvrsto mijesite i lupajte u posudi da se tijesto odvaja od stijenke. Ako treba, dodajte još malo mlakog mlijeka. Neka se diže na toplome 20 minuta. Razvaljajte na pobrašnjenoj radnoj površini da postane debelo 1 cm. Izrežite krugove promjera 6-8 cm i ostavite još neko vrijeme da se dižu. Dobro zagrijte ulje pa pržite po nekoliko pokladnica 3-4 minute s obje strane. Ispržene stavljajte na nekoliko papirnatih ubrusa da isteče suvišna masnoća. Pospite šećerom. Uz pokladnice poslužite marmeladu. Želite li punjene krafne, tijesto tanje razvaljajte, napravite veće okrugle oblike. Rubove kruga premažite bjelanjkom, a u sredinu stavite malo marmelade (ili čokolade), pokrijte drugim okruglim oblikom, pa urežite manji krug, kako bi se dvije polovice spojile. Dalje pecite kao i one bez punjenja.
Fritule
Sastojci:
500 g brašna20 g kvasca2 žutanjka80 g grožđica50 g šećera kristalšećer u prahu20 g maslaca1,5 - 2 dl jogurta 1 dl mlijeka0,25 dl rakijekora od limunasolulje za pečenjepo želji - 200 g grubo naribanih ili na kockice narezanih jabuka
Priprema:
U posudu, po mogućnosti s okruglim dnom, staviti prosijano brašno, sol, žutanjke, šećer, grožđice očišćene od peteljki, rastopljen maslac, rakiju i naribanu koricu limuna. U posebnoj posudi rastopite malo šećera i kvasac u 1 dl mlijeka i ostaviti na toplom mjestu da se kvasac digne. Dodajte ga u brašno zajedno s jogurtom i dobro izmiješajte (tijesto mora biti mekano da se može vaditi žlicom). Ostavite tijesto 30 minuta da miruje.Ulje zagrijte, najbolje u dubokoj posudi, i tada žlicom uzimajte dio tijesta i stavljajte ga pržiti. Fritule okrećite da porumene sa svih strana u vrelo ulje. Pržene fritule izvadite na tanjur i i pospite šećerom u prahu. U tijesto se može po želji dodati i 200 g grubo naribanih ili na kockice narezanih jabuka.
Kroštule
Sastojci:
500 g brašna0,5 dl ulja100 g šećera u kristalusolkora od limuna0,3 dl rakijeulje za pečenješećer u prahu
Priprema:
Ulje, šećer, sol, rakiju i naribanu koricu od limuna izmiješajte i dodajte u brašno. Umijesite tijesto, podijelite ga na 3 ili 4 dijela. Svaki dio tijesta posebno razvaljajte u tanku plohu, pa ih izrežite u trake, a zatim po želji i u prutiće koju se savinu pa se krajevi preklope jedan preko drugog. Tijesto možete rezati i u obliku kvadratića, te ih nazubljenim kotačićem zarežite na dva ili više mjesta. Tako oblikovane kroštule pržite na vrućem ulju da lijepo porumene. Na kraju ih pospite šećerom u prahu.
Okrugli uštipci
Sastojci:
500 g brašna 50 g oguljenih badema3 jaja50 g grožđica100 g šećera30 g kvascačaša neobranog mlijekamalo cimeta1 žlica rumašećer u prahumalo soliulje za prženjesjeckani bademi
Priprema:
Namrvite kvasac u malo mlake vode, miješajte da se rastopi pa dodajte u prosijano brašno u zdjelu. Primiješajte šećer, cimet, omekšale grožđice, nasjeckane bademe, mlako mlijeko, jaja i malo soli. Dobro izradite i istucite, primiješajte nakraju i rum. Pokrijte i držite na toplome jedan sat da se tijesto digne. Zagrijte ulje pa uz pomoć dvije žličice oblikujte kuglice i pržite ih. Ocijeđene od masnoće pošećerite. Uštipke možete posipati i sjeckanim bademima.
Trešće
Sastojci:
20 g margarina2 žumanjka250 dag brašna3 žlice vrhnja1 žlica ruma6 g soli3 dcl ulja za pečenje3 g šećera u prahu (za posipavanje)
Priprema:
Omekšani margarin, sol, šećer, žumanjke, brašno, rum i vrhnje umijesiti u glatko tijesto. Pustite da počiva pokriveno 20 - 30 minuta. Tijesto zatim mijesite na dasci posutom brašnom i razvaljajte na debljinu od 3 mm. Zupčastim kotačićem režu se komadi veličine 10x10 cm, a po sredini razreže 2 puta. Stavi se pržiti u vruće ulje, dok ne porumeni. Prženo triješće stavite na pladanj i posipajte šećerom u prahu.