Gastro
Gastro

Nedjeljni ručak: maštoviti, svečani i fini recepti

Nedjeljni ručak: maštoviti, svečani i fini recepti
Nedjelja je dan za obitelj! Učinite je posebnom uz svečana jela

Koja je vaša tradicija nedjeljom? Ako vaša nedjelja znači pripremanje pravog, obiteljskog ručka - ovo je članak za vas. Da ne bude na stolu uvijek posluženo više manje isto, odlučili smo odabrali nekoliko recepata koje je vrlo lako pripremati, a savršeni su za nedjeljni ručak. Za njih nije potrebna posebna vještina, a ni sastojci. Recepti su jednostavni, fini, maštoviti te odlični za eksperimentiranje i posluživanje nečeg novog na vašem stolu. Poslužite uz čašu dobrog vina i uživajte.. Isprobajte!  

Zapečeni odrezak s krumpirom i ružmarinom

Sastojci: jedan komad odreska od govedine 400 g crvenog krumpira za pečenje 1 žličica maslinovog ulja 1 žličica svježeg ružmarina, sitno nasjeckanog pola ocijeđenog limuna 1 žličica crvene paprike malo sušenih chilli papričica 1 žličica sušenog origana Postupak:  

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. U jednoj posudi promiješajte limun, papriku, chilli, origano i malo soli. Pritisnite odrezak u tu smjesu i utrljajte s obje strane dok se ne upije. Krumpir narežite na tanke duguljaste komade i stavite u posudu. Polijte uljem te posolite i stavite peći na 15 minuta. Izvadite iz pećnice, dodajte ružmarin te stavite natrag u pećnicu. Pecite dok krumpir ne omekša i dobije zlatnu boju. U međuvremenu, odrezak ispecite na rebrastom roštilju ili tavi – 3 minute sa svake strane za srednje pečen odrezak (možete i duže, po želji). Ostavite da se meso odmori 5 minuta prije rezanja. Poslužite s krumpirima.

Pečena piletina sa salatom od rotkvica

Sastojci: 1 cijelo pile Za marinadu: 4 žličice grčkog jogurta 2 žličice sitno nasjeckanog đumbira 1 i pol žlica crvene paprike malo chillija u prahu sok od pola limuna Za krumpir: dva luka srednje veličine, narezana na ploške 2 češnja češnjaka 1 žličica đumbira 30 g badema, sitno sjeckanog 2 žličica kumina 1 žličica korijandera 1 žličica kurkume ulje Salata 600 g rotkvica 1 veliki oguljeni krastavac 1 mali crveni luk, četvrtasto narezan 3 jabuke, narezane na komadiće sok od 2 limuna Postupak: Sastojke za marinadu promiješajte i njome namažite cijelo pile. Zagrijte pećnicu za 200 stupnjeva, u vatrostalnu posudu stavite pile, dodajte malo vode i ulja, pokrijte folijom i stavite peći. Dok se piletina peče, napravite salatu – narežite rotkvice i krastavce, jabuke i luk. Sve zajedno stavite u istu posudu te na to stavite sok od limuna. Ostavite da malo odstoji, a zatim dodajte sol i svježe mljeveni crni papar. Za krumpir – u veliku tavu stavite ulje te na to dodajte kumin i kurkumu. Čim počne cvrčati, dodajte krumpir izrezan na ploške. Začinite solju, dodajte češnjak, đumbir, luk i bademe. Promiješajte dobro. Stavite u posudu za pečenje i u pećnicu na 50 minuta. Poslužite zajedno pile, pečeni krumpir i salatu od rotkvica.

Zapečene tikvice i rajčica

Sastojci: 6 rajčica srednje veličine 3 male tikvice maslinovo ulje jedan češanj češnjaka, sitno nasjeckanog prstohvat majčine dušice ili origana Postupak: Narežite rajčice i tikvicu na male tanke okrugle komade. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Rasporedite tikvice i rajčicu u vatrostalnu posudu. U posebnoj posudi promiješajte jednu žlicu maslinovog ulja, češnjak i majčinu dušicu ili origanu. Pospite po povrću, dodajte ulje i stavite u pećnicu. Pecite oko 20-25 minuta.

Rižoto od pršuta i Gruyere sira

Sastojci: 1 šalica pilećeg temeljca 30 g maslaca 1 luk, sitno nasjeckan 125 g pršuta, narezan na male komade 400 g Arborio riže 125 ml suhog bijelog vina 125 g Gruyere sira, narezan na male kockice 60 g ribanog parmezana Postupak: Zagrijte maslac u velikoj tavi. Na to stavite pršut i dinstajte dok ne omekša, barem pet minuta. Na to stavite pršut i miješajte dvije minute. Dodajte rižu i miješajte kako bi riža upila maslac. Nakon toga dodajte vino i pustite da ispari. Kuhajte na laganoj vatri i stalno miješajte, a tekućine dodajte postepeno. Nemojte raskuhati rižu, već ostavite da bude kremasta. Na kraju, maknite s vatre i dodajte Gruyere sir i parmezan, ostavite poklopljeno barem 5 minuta i poslužite. 

Carsko meso u umaku od vina i soje

Sastojci: 3 komada carskog mesa, tanko narezana 150 ml umaka od soje 4 žlice crnog vina po izboru 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana 1 veliki luk 4 kriške đumbira, 4 mm debljine 1 žličica smeđeg šećera pola litre pilećeg temeljca ili vode Postupak: Stavite komade carskog mesa u veliku tavu i dodajte umak od soje, vino, luk, češnjak, đumbir. Na to stavite pileći temeljac ili vodu i ostavite da kuha barem 2 sata. U međuvremenu promiješajte, dodajte tekućine ako treba i okrenite meso. Kada je pri kraju, uzmite meso van i po želji zapecite na grill tavi. Poslužite sa širokim rezancima ili kineskim povrćem.

Salata od mrkve s medom i limunom

Sastojci: 4 mrkve srednje veličine, oguljene 2 žlice maslinovog ulja 1 bijeli luk, nasjeckan na kockice 1 žlica korijandera 1 žlica meda 1 žlica soka od limuna Postupak: Kuhajte mrkve u slanoj vodi dok ne omekšaju, 3-4 minute. Zatim ih tanko dijagonalno narežite. Zagrijte ulje u tavi i pržite luk dok ne omekša. Na to stavite mrkve, sol i papar te dinstajte dok mrkve skroz ne omekšaju. Dodajte svježi korijander, med i sok od limuna te dobro promiješajte prije posluživanja. Može se jesti toplo ili hladno, kao samostalno jelo ili kao dio jela.

Izvor: houseandgarden.co.uk Foto: Pixabay.com

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx