Namirnica u fokusu: Brokula – savršena jela za svaki dan!

Uvrstite u svoju kuhinju jednu od najzdravijih namirnica

Namirnica u fokusu: Brokula – savršena jela za svaki dan!

Brokula se može svrstati u najzdravije namirnice svijeta jer sadrži brojne sastojke bitne za zdravlje. Daje energiju, vitalnost, jača imunitet, štiti od raka, regulira probavu te je odličan izvor vitamina C i snažan antioksidans. Brojne su varijacije pripreme jela s brokulom, a možete je koristiti sirovu, kuhanu ili kuhanu na pari jer tako će ona zadržati sve bitne nutritivne sastojke. 

Ovaj tjedan naša namirnica u fokusu je upravo brokula pa vam donosimo ukusne i prefine recepte koje svakako isprobajte i uvrstite ovu namirnicu u svoj svakodnevni meni!


Foto: Pixabay.com
Izvor: allrecipes.com


Brokula s tjesteninom i piletinom

Sastojci:

1 paket tjestenine po želji
pola svježe brokule
1/4 šalice maslinovog ulja
1 žlica mljevenog češnjaka
2 žlice pasirane rajčice
par komada pelata rajčice
3/4 šalice ribanog parmezana
1 komad pilećih prsa, bez kosti
sol
crni papar

Postupak:

U velikom loncu skuhajte tjesteninu da bude al dente. Ocijedite i stavite sastrane. Brokulu očistite i operite. U tavu stavite maslinovo ulje, češnjak i pasiranu rajčicu te dinstajte dvije minute. Tome dodajte pelate rajčice. Piletinu skuhajte u posebnoj posudi i narežite na kockice. Skuhajte i brokulu. Sve zajedno - tjesteninu, piletinu i brokulu stavite u tavu gdje ste dinstali maslinovo ulje, češnjak i rajčicu. Dobro promiješajte, dodajte parmezan, sol i papar. Poslužite toplo. 

Krem juha od brokule i sira

Sastojci:

pola žlice maslaca
1 sjeckani luk
1 cijela brokula
pola komada piletine
2 šalice mlijeka
1 žličica mljevenog češnjaka
2/3 kukuruznog brašna
1 čaša vode
šalica naribanog sira

Postupak:

Otopite maslac u posudi srednje veličine. Stavite luk i dinstajte. Dodajte vodu i stavite kuhati brokulu te piletinu narezanu na kockice. Dok bude pri kraju stavite unutra češnjak i 2 šalice mlijeka. U maloj posudi pomiješajte brašno i vodu i sve skupa stavite u juhu te promiješajte i pustite da zavrije. Na kraju svega u juhu umiješajte sir i miješajte dok se ne otopi. Poslužite toplo uz kockice prepečenog kruha.

Salata od brokule i tortellina

Sastojci:

6 kriški slanine
20 dkg tortellina (čisti ili sa sirom)
pola šalice majoneze
2 žlice šečera
2 žličice jabučnog octa
2 velike svježe brokule
1 mala šalica grožđica
1 mala šalica sjemenki suncokreta
1 crveni luk, sitno nascjekan

Postupak:

Ispecite kriške slanine u tavi i stavite ih sastrane. Tortelline skuhajte u slanoj kipućoj vodi da budu al dente. U posebnoj posudi pomiješajte majonezu, šećer i ocat. Brokulu po želji skuhajte u slanoj vodi ili na pari. U veliku posudu stavite kuhanu brokulu, tortelline, slaninu, grožđice, sjemenke suncokreta i crveni luk. Sve zajedno promiješajte i na kraju stavite dressing od majoneze.

Quiche od brokule

Sastojci:

2 žlice maslaca
1 velliki luk, sitno nascjeckan
1 žličica mljevenog češnjaka
1 velika brokula
250 g tijesta
pola šalice mozzarelle
4 jaja
1 i pol šalica mlijeka
sol
papar
1 žlica otopljenog maslaca

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva. Rastopite maslac u tavi srednje veličine, dodajte luk, češnjak i brokulu. DInstajte dok povrće ne omekša. U posudu za pečenje stavite tijesto i po njemu pospite sir te lagano probodite vilicom. Dodajte dinstano povrće i rasporedite. U posebnoj posudi pomiješajte jaja i mlijeko. Začinite solju i paprom te sipajte tu smjesu preko povrća i sira. Pecite oko 30-50 minuta. 

Zapečena brokula s krumpirom i šunkom

Sastojci:

nekoliko krumpira srednje veličine
1 velika brokula
pola šalice šunke, narezane na kockice
krem juha od gljiva
1 šalica mlijeka
1/4 šalice majoneze
1 šalica naribanog parmezan sira

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Na dno posude posložite krumpir, na to posložite brokulu i šunku. U posebnoj posudi pomiješajte juhu od gljiva, mlijeko i majonezu. Tu smjesu prelijte preko krumpira i brokule. Po vrhu pospite sirom. Stavite u pećnicu 35-40 minuta dok se ne zapeče. Poslužite toplo.