
Jednostavni recepti: Izdvojile smo brze i fine slastice za uskrsni stol

Iako je ovih dana internet preplavljen različitim receptima za slastice, potrebno je pripremiti i slana jela. Bez obzira na to što nam se čini da zbog koronavirusa nitko ne radi, puno ljudi i dalje je na svojim radnim mjestima, ali i radi od kuće pa je gotovo nemoguće pronaći sate i sate za kolače s kremama. Zato smo odabrale nekoliko jednostavnih recepata za slastice za koje ne treba puno vremena.
Priprema:
Sastojci:
230 grama neslanog maslaca
230 grama čokolade za kuhanje
6 jaja
160 g šećera
1 žličica ekstrakta od badema
130 grama kakaa
Zagrij pećnicu na 180°C.
U tavi na srednje niskoj temperaturi otopi maslac i čokoladu, miješajući dok smjesa ne postane kompaktna. Makni s vatre i malo ohladi, oko 5 minuta. Dodaj šećer i miješaj dok se smjesa ne postaje jedinstvena. Umuti jedno po jedno jaje dok se potpuno ne sjedini. Na kraju dodaj ekstrakt badema, kakao u prahu dok smjesa ne postane glatka.
Ulij tijesto u kalup i peci oko 25 do 28 minuta. Kolač je potrebno hladiti desetak minuta, a tek ga zatim izvadi iz kalupa.
Na kraju se može posuti kakaom i prema želji servirati sa šlagom.
Priprema:
Suhi kolači obvezan su dio uskrsnog stola. Osim što ih svi volimo grickati, mogu dugo stajati pa ih je zgodno napraviti. Pronašle smo vrlo jednostavan recept naše poznate
gastro blogerice Domaćice
za sve one koji ne vole previše vremena provoditi u kuhinji.
150 g maslaca sobne temperature
140 g šećera
1 jaje
naribana korica 2 limuna
250 g glatkog brašna
pola žličice praška za pecivo
1 žličica ekstrakta limuna ili limunovog soka
Pećnicu upali na 180°C i ostavi je da se grije.
Izmiksaj maslac sobne temperature i šećer. Dodaj jaje te ponovno izmiksaj da se spoji.
Dodaj koricu limuna, glatko brašno, prašak za pecivo i ekstrakt limuna. Ako nemaš ekstrakt limuna, istisni malo limunovog soka.
Sve spoji mikserom.
Lim za pečenje obloži masnim papirom.
Rukama oblikuj male kuglice veličine oraha i stavite ih na lim pritom ostavljajući razmak od nekoliko centimetara između svake kuglice. Ako je smjesa bila jako mekana zbog previše otopljenog maslaca, možeš ju ohladiti u hladnjaku kojih 10 minuta.
Dlanom stisni svaku kuglicu. Ako kuglice ostaviš deblje, keksi će biti mekaniji. Ako ih ostaviš tanje, keksi će biti prhkiji.
Stavite ih u zagrijanu pećnicu i pecite ih 8 do 9 minuta. Dno im se u pečenju treba biti zlatne boje.
Priprema:
Torta s bademima vrlo je jednostavna za pripremu, osvježavajući biskvit bit će slatki užitak uz kavu ili čaj.
125 g neslanog maslaca
150 g šećera
3 jaja
1 žličica ekstrakta bedema
40 g brašna
75 g mljevenih badema
Zagrij pećnicu na 180°C. Namasti kalup za tortu, za ovu količinu smjese koristi se kalup veličine 15 cm.
Umuti maslac i šećer dok ne postanu lagani i kremasti. Dodaj jedan po jedan žumanjak i umiješaj ekstrakt badema. Zatim smjesu dobro umuti s mikserom. Kada je smjesa gotova lagano se umiješa brašno i mljeveni bademi.
Bjelanjci se samostalno izmiksaju u odvojenoj zdjeli, a zatim se dodaju u smjesu.
Zatim se lagano dodaju u smjesu. Kolač se peče 50 do 60 minuta, ovisno o pećnici.