Noći vještica ili Halloweenu najviše se vesele djeca, pa zato nije neobično da se za taj dan pripremaju ukusne slastice.
I dok kod nas taj dan tek posljednjih nekoliko godina dobiva na popularnosti i to ponajprije rezbarenjem bundeva i njihovim osvjetljavanjem, zašto ne biste svoje mališane, ali i ostalu obitelj i prijatelje, razveselili ukusnim kolačima i keksima kojih se ne bi posramila ni prava vještica.
Cheesecake „Paukova mreža“
Sastojci:
Za koru:
500 g čokoladom oblivenih napolitanki (mljevenih)
50 g šećera + dvije žlice šećera
170 g maslaca, topljenog + malo netopljenog maslaca za premazivanje lima za pečenje
1 čajna žličica soli
Za nadjev:
110 g tamne čokolade (oko 60 % kakaa), sitno nasjeckane
110 mL slatkog vrhnja
Za punjenje:
900 g kremastog sira, omekšanog
300 g šećera
¼ žličice soli
3 žlice limunovog soka
360 mL slatkog vrhnja
bomboni u obliku paukova (prema želji)
Kora:
Okrugli lim za pečenje torte premažite maslacem. U posudi dobro pomiješajte mljevene napolitanke, šećer, maslac i sol da dobijete jednoličnu smjesu, prebacite je u lim za torte i raspodijelite je na način da s njom obložite dno i stranice lima, čvrsto utiskujući smjesu. Nakon toga poklopite lim folijom i ostavite najmanje sat i pol u hladnjaku da se dobro ohladi. Kada se ohladi, bit će spremna za punjenje.
Nadjev:
Stavite nasjeckanu čokoladu u multipraktik. Vrhnje za šlag zagrijte na laganoj vatri, a kada zavrije, prelijte ga preko čokolade. Kada se čokolada počne rastapati, miješajte tako dugo dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Ohladite smjesu na sobnoj temperaturi oko pola sata i nakon toga je izlijte u lim s ohlađenom korom od napolitanki, te jednolično rasporedite. Sa strane u posudici ostavite dvije žlice nadjeva za dekoraciju. Sve ponovno stavite na hlađenje u hladnjak (oko sat vremena).
Punjenje:
Mikserom miješajte kremasti sir tako dugo dok ne postane pjenast (oko 3 minute). Smanjite brzinu na najmanje i polako žlicu po žlicu dodajte šećer i sol. Sve dobro pomiješajte na srednjoj brzini (3 minute). Dodajte sok od limuna.
U drugoj posudi dobro izmiksajte vrhnje za šlag da bude čvrsto i postojano (možete dodati dva kremfixa). Jednu četvrtinu šlaga umiješajte smjesu od sira, a nakon što ste pomiješali dodajte ostatak šlaga i sve ponovno dobro pomiješajte.
Punjenje prelijte preko ohlađenog nadjeva. Protresite lagano lim da eventualni balončići zraka izađu na površinu, te sve dobro izravnajte.
Ukrašavanje:
Preostale dvije žlice nadjeva stavite u set za ukrašavanje kolača s okruglim uskim nastavkom. Započnite ukrašavanje u centru kolača, te formirajte krugove ili spiralu šireći je prema rubu. Nakon toga uzmite oštriji nož, te tupim vrhom lagano od centra kolača povucite poprečne crte prema rubu kolača tako da dobijete paukovu mrežu (pogledajte fotografiju). Obrišite nož i ponovno povucite crte u jednakim razmacima.
Kada ste gotovi, poklopite kolač s folijom i stavite u zamrzivač na najmanje sat vremena, a može i preko noći. Kada je ohlađen, prije rezanja uklonite rub lima, te ukrasite paukovima. Poslužite je odmah.
Cupcakes „Paukova mreža“
Sastojci:
180 g brašna
¾ šalice kakaa u prahu
300 g šećera
1 i pol žličica sode bikarbone
½ praška za pecivo
¾ žličice soli
2 veća jaja
180 mL običnog jogurta
3 žlice suncokretovog ulja
1 žličica ekstrakta vanilije
180 mL tople vode
2 šalice šećera u prahu
3 žlice mlijeka
60 g otopljene čokolade za kuhanje
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180ºC. Zajedno pomiješajte brašno, kakao, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
U drugoj posudi pomiješajte jaja, jogurt, ulje, ekstrakt vanilije i vodu, sve dobro izmiksajte mikserom i polako miješajući dodajte suhu mješavinu.
U lim za cupcakese stavite papirnate čašice, napunite ih smjesom do dvije trećine, te stavite peći. Pecite ih oko 15 minuta, a na polovici pečenja zarotirajte lim u pećnici. Kada su pečeni, ostavite ih u limu za pečenje 10-ak minuta, a nakon toga ih izvadite da se ohlade do kraja.
Mikserom pomiješajte šećer u prahu i mlijeko. Glazura mora biti gusta. Njome premažite cupcakese i pričekajte da se stvrdne.
Poslažite cupcakese na pladanj ili na podlogu koju ste sami kreirali (pogledajte fotografiju) u koncentrične krugove.
Otopite čokoladu na pari, pričekajte da se malo ohladi, stavite je u pribor za ukrašavanje kolača s uskim okruglim nastavkom, te preko svih cupcakesa počnite crtati paukovu mrežu. Počnite od centra prema van. Po svakom cupcakesu potegnite dvije crte. Nakon toga počnite raditi poprečne crte.
"Narančaste" bundeve
Sastojci:
3 jaja
125 g šećera
2 jušne žlice bijelog glatkog brašna
6 naranči
sitno ribana korica jedne naranče
1 jušna žlica ruma
Priprema:
U vatrostalnoj posudi izmiješajte žumanjke sa šećerom dok ne postanu pjenasta, pa onda dodajte (i dalje miješajući dalje) 2 vrhom pune žlice brašna, sok od naranči, sitno ribanu koricu naranče i žlicu ruma. Lonac stavite na slabu vatru i stalno miješajte dok se ne zgusne. Krema se mora zagrijavati do vrenja, ali ne smije početi jako kipjeti. Kad je gusta odmaknemo je od vatre i dalje neprestano miješajući, pa kad je skoro hladna dodamo još i čvrsti snijeg od bjelanjaka i poslužimo u ukrašenim "bundevicama" od naranča (pažljivo izrežite unutrašnjosti iskoristite za sok, a koru upotrijebite kao posudu.
Kolačići „Paukova mreža“
Sastojci:
½ šalice tostiranih badema
2 žlice zobenih pahuljica
6 žlica maslaca (oko 100 g)
50 g šećera
50 grama smeđeg šećera
2 žlice meda
1 žlica brašna
¼ žličice soli
¼ žličice cimeta
140 g čokolade za kuhanje
Priprema:
U multipraktiku zajedno usitnite bademe i zobenu kašu. Mljevenu mješavinu prebacite u posudu, te dodajte brašno, sol i cimet.
Otopite maslac, dodajte šećer i med, te sve kuhajte i miješajte tako dugo dok se šećer ne rastopi (3 minute).
Maknite maslac s vatre i umiješajte u pripremljenu mješavinu. Sve dobro pomiješajte da dobijete jednoličnu smjesu, poklopite je i stavite u hladnjak da se ohladi i postane čvrsta (oko 30 minuta).
Zagrijte pećnicu na 175 ºC. Od ohlađenog tijesta napravite kolačiće (količina za jedan kolačić – 2 žličice tijesta), poslažite ih na lim koji ste obložili s papirom za pečenje. Kolačići moraju biti plosnati, tanki. Pecite ih između 8 i 10 minuta dok ne pozlate. Ostavite ih da se ohlade do kraja.
Otopite čokoladu na pari, ostavite je da se lagano ohladi, stavite je u pribor za ukrašavanje torti s tankim okruglim nastavkom, te „nacrtajte“ na svakom kolačiću paukovu mrežu.
Izvor: www.martha-stewart.com
Foto: © Gennadiy Poznyakov - Fotolia