Fino riblje jelo na blagdanskom stolu

Smuđ na blagdanskom stolu

Fino riblje jelo na blagdanskom stolu

Zašto ne biste za ovaj Božić iznenadili ukućane ukusnom i sočnom ribom, pravim gastronomskim specijalitetom, koji je zaslužio naći se na obiteljskom stolu? Smuđ je jedna od najukusnijih riječnih riba. Prema mišljenju mnogih, s pravom bi mogao ponijeti zapravo tu laskavu titulu najbolje slatkovodne ribe, jer mu je meso blagog okusa, nemasno i bez puno kostiju. Prednost mu je i u jednostavnoj pripremi, te što se lako obrađuje. Odlično se kombinira s tikvicama, krumpirom, vrhnjem. Možete ga pripremiti i da ga samo narezanog na komade stavite u kukuruzno brašno, pa pečete u tavi na vrućem ulju s obje strane, i uz to poslužite klasični tartar umak te ukrasite kriškama limuna. Jednostavno, a vrhunski gurmanski doživljaj. Prava poslastica je i smuđ pripremljen u pivskom tijestu, jer ono ribi daje izdašnost i punoću okusa. Pohani file smuđa, bilo da je u pivskom tijestu, pariški ili bečki, može biti fino predjelo ili glavno jelo, a ako pohate file u sjemenkama kao što su bučine sjemenke, lan, sezam, kikiriki ili zobene pahuljice, hrskava korica može biti još ukusnija.


Smuđ s krumpirom i vrhnjem

Sastojci:

1,2 kg smuđa
0,8 kg krumpira
žlica mljevene crvene paprike
5 češnjeva češnjaka
sol
ulje

Priprema:

Smuđa očistiti od ljuski i iznutrica te dobro isprati hladnom vodom. Zarezati ga po sredini i u zareze staviti češnjak izmiješan s crvenom paprikom. Dobro ga nasoliti i peći u pećnici 40 minuta na 200 °C pod folijom s krumpirom izrezanim na kockice. Podignuti foliju i zaliti bogato vrhnjem, te peći još 10-ak minuta.


Smuđ s maslacem

Sastojci:
2 kg smuđa (dva komada od oko 1kg)
100 g maslaca
200 g crvenog luka
350 g mrkve
600 g krumpira
250 g graška
300 g cvjetače
sol
papar
peršin

Priprema:

U posoljenoj vodi skuhajte na kolutove narezanu mrkvu, peršin, luk, list lovora i 5-6 zrna papra. Očišćenu ribu stavite u posudu za kuhanje ribe ili u veliki pleh, ali je treba umotati u platneni ubrus. Skuhani temeljac procijedimo te ulijemo u posudu s ribom tako da ne prelijevamo preko ribe. Ribu pustiti da se kuha na laganoj vatri, a kada je kuhana, poslužiti je s kuhanom cvjetačom, prokulicama, okruglicama krumpira posutog svježe sjeckanim peršinom, pirjanim graškom i prijanom mrkvom. Servirano jelo na kraju preliti vrelim maslacem.

Smuđ u češnjaku  

Sastojci:

2 kg smuđa
0,1 kg češnjaka
0,2 l ulja
0,4 l bijelog vina
sol po želji

Priprema:

Svježeg, očišćenog smuđa razrezati popola po dužini. Po površini kože s obje strane utrljati sol, a izmiksanim češnjakom unutrašnju stranu. Položiti polovice u vatrostalnu zdjelu i posipati ostatkom luka. Tako pripremljenu ribu preliti s 0,2 l vrelog ulja. Peći u pećnici na 200 °C oko 10-15 minuta. Zatim izvaditi i podliti sve s 0,4 l bijelog vina. Vratiti da se riba peče dok se umak zgusne, a riba zapeče. Kada je gotovo, ukrasiti limunom i peršinovim listom.