Dr.Oetker i žena.hr pripremili su za vas svaki tjedan u 12. mjesecu interaktivni nagradni natječaj putem kojeg možete pokazati svoje kulinarsko umijeće i osvojiti Dr.Oetker poklon paket.
Svaki tjedan zadajemo Dr.Oetker sastojak koji mora biti dio vašeg recepta, a ostatak je na vama.
Prošlotjedni sastojak bio je:
Tradicionalni dodaci za Kiflice
Sve što je trebalo jest:
- osmisliti recept sa zadanim sastojkom
- napraviti jelo i fotografirati ga tako da je pakiranje zadanog Dr.Oetker sastojka jasno vidljivo u kadru
- poslati prijavu sa tekstom recepta i fotografijom.
Pogledajte koji recept je osvojio poklon paket Dr.Oetkera, a donosimo vam i nekoliko drugih recepata naših čitateljica koji su nas oduševili svojom kreativnošću, sastojcima i fotografijom.
Pobjednički recept (irairaira)
Jolly Jelly Thumbprints
Sastojci:
300 g oštrog brašna
170 g šećera u prahu
1 vrećica Dr.Oetker Kiflice s vanilijom
250 g maslaca
3 žumanca
100 g mljevenih badema
Postupak:
Maslac narezati na listiće, dodati brašno i izmrviti zajedno prstima. Dodati ostale sastojke i zamijesiti tijesto. Od tijesta oblikovati manje, jednake kuglice i postaviti ih na pleh prekriven papirom za pečenje. U sredini svake kuglice palcem (odatle naziv kolačića) ili stražnjom stranom kuhače napraviti udubljenje. Peći na 200 stupnjeva 10-ak minuta. Kolačići moraju ostati svijetle boje. Kad su se ohladili puniti ih džemom po izboru. Za preljev pomiješati vodu, šećer u prahu i ekstrakt badema i vrećicom za ukrašavanje potezati linije. Poslužiti zajedno s ostalim kolačićima, poput Linzera koji se rade od vrlo sličnih sastojaka.
Vanilin kiflice (jely)
Sastojci:
300 g oštrog brašna
1 jaje
150 g maslaca
100 g mljevenih oraha
70 g šećera
2 žlice šećera u prahu
1 vrećica mješavine dodataka Dr.Oetker Kiflica s vanilijom
Za ukrašavanje:
100 g šećera u prahu
1 vanilin šećer Dr.Oetker
1 vrećica mješavine dodataka Dr.Oetker Kiflica s vanilijom
U posudi pomiješati oštro brašno i mješavinu dodataka Dr.Oetker Kiflica s vanilijom.
Dodati šećer, šećer u prahu i mljevene orahe.
Zatim dodati jaje i maslac (maslac dodavati malo po malo i mijesiti rukom).
Zamotati tijesto u prozirnu foliju i ostaviti da odstoji u frižideru otprilike sat vremena.
Izvaditi tijesto, kidati malo po malo i rukom oblikovati tanke rolice.
Iz rolica praviti kiflice jednu po jednu i malo im pritisnuti vrhove da ne zagore tijekom pečenja.
Kiflice posložiti u lim prethodno obložen papirom za pečenje ili namašćen uljem.
Peći u zagrijanoj pećnici na 175°C otprilike 15 minuta.
Mlake kiflice pažljivo izvaditi iz lima i uvaljati u mješavinu šećera u prahu,
vanilin šećera i jedne vrećice mješavine dodataka Dr.Oetker Kiflica s vanilijom.
Dobar tek!
Raspuknuti keksići - Sretan Božić! (bugamara)
Sastojci:
60 g maslaca, 200 g kvalitetne tamne čokolade,
100 g šećera, 2 jaja, 210 g brašna, malo soli,
1 Dr. Oetker mješavina za kiflice i šećer u prahu za valjanje kuglica
Postupak izrade:
Na pari rastopimo čokoladu i maslac miješajući dok ne dobijemo jednoličnu smjesu.
Posebno dobro promiksamo jaja i šećer. Toj smjesi dodamo čokoladu s maslacem i sve dobro promiješamo.
U posudi pomiješamo brašno sa solju i Dr. Oetker mješavinom za kiflice.
Dodamo u smjesu sa čokoladom i dobro izmiješamo.
Na posudu stavimo poklopak ili plastičnu foliju, pa odložimo u hladnjak na najmanje 5 sati ili preko noći.
Šećer u prahu prosijemo. Plehove obložimo papirom za pečenje.
Pećnicu zagrijemo na 170 stupnjeva.
Od čokoladne smjese oblikujemo oblike po želji ili jednostavno izradimo kuglice veličine oraha.
Svaku dobro uvaljamo u šećer u prahu, otresemo višak šećera i slažemo ih u pleh.
Pečemo 10-ak minuta. Sredina keksića mora ostati meka kada popucaju.
Ostavimo ih da se na plehu ohlade i zatim pospremimo u limenu kutiju.
Meksičke vanil zvijezdice (monstrum)
Sastojci:
200 gr.maslaca ili margarina
300 gr.pirovog brašna (puno je mekanije i finije od pšeničnog brašna)
150 gr.badema
100 gr.mljevenog šećera
jedno pakiranje dr.Oetker začina za kiflice s vanilijom
mala žličica kardamona
malo (prstohvat) soli
Pjenasto umutiti margarin pa dodati šećer u prahu.
Pomalo dadavati brašno s mrvicom soli, začine i na kraju bademe.
Izvaljati i praviti oblike po želji..kod mene su to uglavnom
zvjezdice različitih veličina, i pokoja životinjica zbog klinaca..
Peći 10 do 15 minuta u pećnici, a kad se ohlade uvaljati ih u
mljeveni šećer ili preliti čokoladnom glazurom i ukrasiti po željama.
Kolačići su nevjerojatno prhki i ukusni.
Najbolji cantuccini (flygirl)
Sastoci:
50 dag brašna (pola glatkog, pola oštrog)
25 dag šećera (ako bude preslatko može i manje, cca 20 dag)
3 jaja
prstohvat soli, velika žlica ruma, žličica meda
1 žličica praška za pecivo
6 dag maslaca (sobne temperature)
2 žlice hladne vode
malo naribane korice limuna
20 dag badema
1 žličica Dr. Oetker Tradicionalni dodati za kiflice
Pomješati brašno, šećer, prašak za pecivo, sol,
Dr. Oetker tradicionalni dodatak za kiflice, a zatim dodati jaja, vodu,
maslac, koricu limuna, med i rum.
Mjesiti rukama oko 5 minuta dok smjesa ne postane kompaktna,
dok se svi sastojci ne povežu u jednoličnu masu.
Tijesto će se lijepiti po prstima, ali pokušajte sve držati pod kontrolom
bez dodavanja brašna (što će učiniti kekse pretvrdima).
Na kraju dodajte bademe i umjestite ih u tijesto, da se jednolično rasporede.
Staviti u hladnjak na barem pola sata da se smjesa stisne.
Od tijesta formirati kobasice, debljine maksimalno 3 cm (jer se pečenjem spoljošte).
Staviti kobasice tijesta na papir, lagano ih spljoštiti. Koliko bademi ispadaju van, gurnuti ih unutra u tijesto.
Peći na 180 C oko 20 minuta, dok lagano ne porumene.
Kada je tijesto pečeno, izvaditi ih pećnice i ostaviti da se hladi 10 do 15 minuta. Nakon što se ohladilo tijesto (mora biti mlako, nipošto vruće ili prehladno), uzeti tanji, oštar nož i rezati šnitice debljine oko 1 cm. Narezane šnitice poslagati ponovo u tepsiju na papir, vratiti i pećnicu na oko 10 min na 180C da se osuše. Pripazite da vam ne potamne previše, nego da dobiju zlatnu boju.
Dodatni savjeti: U smjesu smijete smanjiti šećer i bademe, ako vam se čini previše. Kod formiranja kobasica ja pazim da mi bademi nisu svi na istom mjestu u kobasici jer onda će se keksi raspasti kod rezanja. Bolje je kad su bademi ravnomjerno raspoređeni po kobasici od tijesta.
Kod rezanja, bitno je ostaviti ih da se ohlade na mlako, a obično se režu malo ukoso da budu izgledom lijepši. Mogu se dodatno umočiti u otopljenu čokoladu, ali i ovako su jako, jako fini.
Držati ih u zatvorenoj kutiji dok ih se ne pojedu.
Kokos kiflice (irairaira)
Sastojci:
300 g mekog brašna
200 g kokosovog brašna
2 jaja
250 g maslaca
120 g šećera
1 vrećica Dr Oetker Kiflice s vanilijom
Postupak:
Ostaviti maslac da omekša na sobnoj temperaturi i izrezati na listiće.
Sve sastojke umijesiti u glatko tijesto. Tijesto podijeliti na 4 jednaka dijela.
Svaki dio rukama oblikovati u rolu debljine 2-3 cm.
Nožem rezati jednake komade i rukama ih oblikovati u kiflice.
Peći na 180 stupnjeva oko 5 minuta, tek dok rubovi lagano porumene.
Još tople uvaljati u šećer u prahu i pospremiti u limene kutije.
Kokos kiflice idealan su dodatak božićnom pladnju s kolačima i vrlo lijep blagdanski poklon najmilijima.
Božićni keksi (rena73)
Sastojci:
50 dag oštrog brašna, 20 dag margarina,
10 dag šećera, 1 jaje
1 paketić Dr Oetker Tradicionalni dodaci za kiflice.
Priprema:
Margarin izmrvite u brašnu, pa posebno izmiješajte jaje, šećer i Dr Oetker dadatak za kiflice i dodajte u brašno.
Zamijesite glatko tijesto, razvaljajte i kalupima režite razne oblike.
Pecite 10 minuta na 200 stupnjeva.
Pečene kekse ukrasite po želji rastopljenom čokoladom i
perlicama ili kokosom ili uvaljajte u šećer u prahu.