Tijekom vrućih ljetnih dana sladoled je mnogima omiljena slastica. Ukusan je, fin i idealan je za osvježenje. Kad su u pitanju okusi, svatko od nas ima neke svoje favorite pa tako neki preferiraju voćne, a drugi pak kremaste i čokoladne sladolede.
Iako sladoled možemo kupiti u trgovini ili slastičarnici, odličan desert za ljetne dane je i domaći sladoled koje je ujedno i zdravija opcija od onih kupovnih. Ako se pitaš kako napraviti domaći sladoled, postoji mnoštvo odličnih recepata za sladoled iz kućne radinosti, od onih brzih i jednostavnih pa do zdravih varijanti.
Kako napraviti domaći sladoled?
Priprema domaćeg sladoleda kod kuće prilično je jednostavna i brza, a bit će ti potrebno svega nekoliko sastojaka poput voća i slatkog vrhnja. Ako nemaš aparat za sladoled, možeš se poslužiti i običnim mikserom ili blenderom.
U nastavku donosimo neke od najboljih recepata za domaći sladoled.
Brzi domaći sladoled
Sastojci za brzi domaći sladoled:
- 450 grama zamrznutog bobičastog voća
- 200 grama grčkog jogurta
- sok od pola limuna
- 2 žlice meda
Priprema:
Sve sastojke ubaciti u blender i miksati dok smjesa ne postane krema. Poslužiti odmah.
Zdravi domaći sladoled
Sastojci za zdravi domaći sladoled:
- 3 velike zamrznute banane (nasjeckane na kolutiće)
- 100 grama grčkog jogurta
- 2 žlice meda
Priprema:
Sve sastojke ubaci u blender i miksaj dok smjesa ne postane glatka. Posluži odmah.
Domaći sladoled od avokada
Sastojci za domaći sladoled od avokada:
- 2 veća avokada
- 60 ml slatkog vrhnja
- 2 žlice meda
Priprema:
- Sve sastojke izmiksati u blenderu ili štapnim mikserom pa prebaciti u posudu za sladoled.
- Ostaviti u zamrzivaču 5-6 sati da se dobro stisne.
- Nakon toga sladoled je spreman za posluživanje.
Domaći sladoled bez jaja
Sastojci za domaći sladoled bez jaja:
- 300 grama bresaka
- 3 žlice meda
- 400 ml slatkog vrhnja
- 200 ml kondenziranog mlijeka
- malo limunova soka
Priprema:
- Breskve očistiti od koštica i nasjeckati na manje komade, pomiješati s medom i staviti u zdjelu da se dinstaju na srednje laganoj vatri.
- Kuhati ih dok ne omekšaju.
- Dodati limunov sok i izmiksati štapnim mikserom.
- U drugoj zdjeli izmiksati slatko vrhnje pa dodati kondenzirano mlijeko i još malo miksati.
- Pomiješati šlag kremu s pireom od bresaka i staviti u zamrzivač da se zamrzne.
Domaći sladoled od čokolade
Sastojci za domaći sladoled od čokolade:
- 300 ml mlijeka
- 250 ml slatkog vrhnja
- 3 žlice kakaa
- 3 žumanjka
- 100 grama šećera
- 1 vanilin šećer
Priprema:
- U jednoj zdjeli pomiješati žumanjke, mlijeko i vanilin šećer te izmiksati.
- U drugoj posuditi zagrijati slatko vrhnje, šećer i kakao.
- Dodati u smjesu sa žumanjcima i lagano miješati dok se svi sastojci ne povežu.
- Prebaciti u posudu za sladoled i ostaviti u zamrzivaču nekoliko sati.