Gastro
Gastro

Deserti za osvježenje

Deserti  za osvježenje
Sladoledi i slastice s voćem

Sladoledi su odličan desert za toplije dane koji osvježava, ali i koji prija tijekom cijele godine. Osim sladoleda, pravo je vrijeme za pripremu slastica koje uključuju raznoliko sezonsko voće, jer dolaze maline, jagode, ribizli, borovnice, kupine. Voće možete odabrati ovisno o sezoni i ukusu, a također birati hoćete li izabrati tortu, bez koje je nezamisliva bilo koja svečanija prigoda, ili se pak odlučiti za manje zahtjevnu voćnu torticu od prhkog tijesta. Odlične su i kreme od svježeg sira, u kojima kao preljev možete koristiti bobičavo voće. Što se tiče sladoleda, pravi, mliječni sladoled  je onaj načinjen od kreme, odnosno od jaja, mlijeka i šećera kojemu se dodaju razni sastojci za davanje okusa kao što su kava, lješnjaci, čokolada. U sorbetu, sladoledu na bazi vode, nema mlijeka ili vrhnja, nego se on sastoji od vode i šećera, obojenih i obogaćenih voćnom kašom, sirupom, ili koncentratom čaja ili kave. Sorbet je desert dobiven zamrzavanjem zaslađenog voćnog soka ili voćnog pirea s tučenim bjelanjcima. Tijekom zamrzavanja od 2-3 sata smjesu treba promiješati nekoliko puta. Sorbet se razlikuje od mliječnog sladoleda po tome što je manje čvrst i mora se poslužiti u staklenim čašama. Polusladoledi su slastice u kojima su osnovni sastojci vrhnje, šlag ili kreme kojima su dodani i drugi sastojci kao biskvit, smrvljeni i u likerima natopljeni keksi, sirupi ili voće. Treba ih služiti na sobnoj temeperaturi. 

  Voćni sladoleled Sastojci: 25 dag borovnica ­25 dag kupina (ili malina) ­20 dag bresaka ili marelica ­250 ml vode ­20 dag šećera ­2 žlice limunova soka ­125 ml bijelog vina 3 bjelanjka ­25 dag slatkog vrhnja ­nekoliko listova matičnjaka s mirisom limuna Priprema: Operite bobičasto voće. Odvojite nekoliko bobica za ukrašavanje. Breskve ili marelice prelijte vrućom vodom, ogulite kožicu pa ih prepolovite i izvadite koštice. Svaku vrstu voća odvojeno protisnite kroz gusto cjedilo. Prokuhajte vodu i šećer. Ostavite da se ohladi. Svaku vrstu voćnog pirea izmiješajte s trećinom vode i šećera, limunovog soka, vina i jednim bjelanjkom. Svaku vrstu voćne mase stavite u jednako velike, pravokutne posude za zamrzavanje, a potom ih stavite u zamrzivač ili pretinac za zamrzavanje u hladnjaku. Kad se zamrznu, izvadite ih iz njihovih oblika i stavite slojeve jedan na drugi u veću posudu. Ostavite još 60 minuta u zamrzivaču. Čvrsto istucite slatko vrhnje. Narežite sladoled na ploške. Ukrasite slatkim vrhnjem, bobicama i matičnjakovim listovima. Palačinke sa sladoledom Sastojci: 3 jaja 225 g brašna 1 žlica šećera 3 čaše mlijeka 2 žlice ulja od sjemenki 2 žlice brandyja 1 paketić sladoleda od vanilije (ili neki drugi po izboru) maslac 1 šalica Maraskina po želji – rastopljena čokolada za ukrašavanje Priprema: Istucite jaja i dodajte malo-pomalo brašno, šećer, mlijeko, ulje i brandy. Tucite tijesto još nekoliko minuta pa počnite pržiti palačinke u maloj tavi premazanoj maslacem. Kada su palačinke gotove, čuvajte ih u posudi s hermetičkim zatvaranjem. Zatim u zdjeli izmiješajte sladoled od vanilije. Stavite palačinke u dobro zagrijanu pećnicu pošto ste ih posuli šećerom u prahu, ljuskicama maslaca i s nekoliko žlica Maraskina. Poslužite palačinke ukrašene kuglicama sladoleda te rastopljenom čokoladom. Čokoladna torta s jagodama Za biskvit: ­6 jaja ­ 15 žlica šećera ­ 12 žlica brašna ­2 žlice kakaa u prahu ­ 20 žlica mlijeka ­ 10 žlica ulja ­ 10 žlica mljevenih oraha ­ 1 prašak za pecivo Za I. kremu: 1/2 l šlaga ­ 100 g šećera u prahu ­ 200 g nasjeckanih jagoda Za II. kremu: ­2 vrećice kreme za torte u prahu ­ 300 g čokolade Priprema: Jaja umutite sa šećerom, lagano dodajte ostale sastojke i na kraju brašno s praškom za pecivo, pecite na temperaturi 200 ºC, 50 min. Biskvit razrežite na tri dijela. Čokoladu rastopite na pari i premažite prvi biskvit. Čokoladnu kremu istucite, dodajte nasjeckane jagode, polovinu premažite po čokoladi, zatim istucite šlag, dodajte šećer i jagode te premažite preko čokoladne kreme. Na isti način premažite drugi i treći biskvit. Da bi biskvit bio sočniji, možete ga preliti sokom od jagoda. Pjena od jagoda Sastojci: 400 g jagoda 200 g tučenoga vrhnja 2 bjelanjka nekoliko žlica šećera u prahu 1 čašica likera od naranče Priprema: Očistite jagode i pažljivo ih operite. Ocijedite ih. Odvojite i sačuvajte 6 najljepših jagoda. Ostatak usitnite u električnoj mješalici. Izlijte smjesu u zdjelu. Pažljivo umiješajte tučeno vrhnje, šećer u prahu, čašicu likera od naranče i čvrsti snijeg  od bjelanjaka. Istresite smjesu na tanjur za posluživanje i ukrasite ju jagodama koje ste sačuvali i tučenim vrhnjem. Da biste pripremili tučeno vrhnje tako da bude čvrsto i da se ne topi, dodajte prije tučenja po dvije žlice obranoga mlijeka u prahu u svaku šalicu vrhnja.   

(M.G.)