Sladoledi su odličan desert za toplije dane koji osvježava, ali i koji prija tijekom cijele godine. Osim sladoleda, pravo je vrijeme za pripremu slastica koje uključuju raznoliko sezonsko voće, jer dolaze maline, jagode, ribizli, borovnice, kupine. Voće možete odabrati ovisno o sezoni i ukusu, a također birati hoćete li izabrati tortu, bez koje je nezamisliva bilo koja svečanija prigoda, ili se pak odlučiti za manje zahtjevnu voćnu torticu od prhkog tijesta.
Odlične su i kreme od svježeg sira, u kojima kao preljev možete koristiti bobičavo voće. Što se tiče sladoleda, pravi, mliječni sladoled je onaj načinjen od kreme, odnosno od jaja, mlijeka i šećera kojemu se dodaju razni sastojci za davanje okusa kao što su kava, lješnjaci, čokolada.
U sorbetu, sladoledu na bazi vode, nema mlijeka ili vrhnja, nego se on sastoji od vode i šećera, obojenih i obogaćenih voćnom kašom, sirupom, ili koncentratom čaja ili kave. Sorbet je desert dobiven zamrzavanjem zaslađenog voćnog soka ili voćnog pirea s tučenim bjelanjcima. Tijekom zamrzavanja od 2-3 sata smjesu treba promiješati nekoliko puta. Sorbet se razlikuje od mliječnog sladoleda po tome što je manje čvrst i mora se poslužiti u staklenim čašama.
Polusladoledi su slastice u kojima su osnovni sastojci vrhnje, šlag ili kreme kojima su dodani i drugi sastojci kao biskvit, smrvljeni i u likerima natopljeni keksi, sirupi ili voće. Treba ih služiti na sobnoj temeperaturi.
Voćni sladoleled
Sastojci:
25 dag borovnica
25 dag kupina (ili malina)
20 dag bresaka ili marelica
250 ml vode
20 dag šećera
2 žlice limunova soka
125 ml bijelog vina
3 bjelanjka
25 dag slatkog vrhnja
nekoliko listova matičnjaka s mirisom limuna
Priprema:
Operite bobičasto voće. Odvojite nekoliko bobica za ukrašavanje. Breskve ili marelice prelijte vrućom vodom, ogulite kožicu pa ih prepolovite i izvadite koštice. Svaku vrstu voća odvojeno protisnite kroz gusto cjedilo. Prokuhajte vodu i šećer. Ostavite da se ohladi. Svaku vrstu voćnog pirea izmiješajte s trećinom vode i šećera, limunovog soka, vina i jednim bjelanjkom. Svaku vrstu voćne mase stavite u jednako velike, pravokutne posude za zamrzavanje, a potom ih stavite u zamrzivač ili pretinac za zamrzavanje u hladnjaku. Kad se zamrznu, izvadite ih iz njihovih oblika i stavite slojeve jedan na drugi u veću posudu. Ostavite još 60 minuta u zamrzivaču. Čvrsto istucite slatko vrhnje. Narežite sladoled na ploške. Ukrasite slatkim vrhnjem, bobicama i matičnjakovim listovima.
Palačinke sa sladoledom
Sastojci:
3 jaja
225 g brašna
1 žlica šećera
3 čaše mlijeka
2 žlice ulja od sjemenki
2 žlice brandyja
1 paketić sladoleda od vanilije (ili neki drugi po izboru)
maslac
1 šalica Maraskina
po želji – rastopljena čokolada za ukrašavanje
Priprema:
Istucite jaja i dodajte malo-pomalo brašno, šećer, mlijeko, ulje i brandy. Tucite tijesto još nekoliko minuta pa počnite pržiti palačinke u maloj tavi premazanoj maslacem. Kada su palačinke gotove, čuvajte ih u posudi s hermetičkim zatvaranjem. Zatim u zdjeli izmiješajte sladoled od vanilije. Stavite palačinke u dobro zagrijanu pećnicu pošto ste ih posuli šećerom u prahu, ljuskicama maslaca i s nekoliko žlica Maraskina. Poslužite palačinke ukrašene kuglicama sladoleda te rastopljenom čokoladom.
Čokoladna torta s jagodama
Za biskvit:
6 jaja
15 žlica šećera
12 žlica brašna
2 žlice kakaa u prahu
20 žlica mlijeka
10 žlica ulja
10 žlica mljevenih oraha
1 prašak za pecivo
Za I. kremu:
1/2 l šlaga
100 g šećera u prahu
200 g nasjeckanih jagoda
Za II. kremu:
2 vrećice kreme za torte u prahu
300 g čokolade
Priprema:
Jaja umutite sa šećerom, lagano dodajte ostale sastojke i na kraju brašno s praškom za pecivo, pecite na temperaturi 200 ºC, 50 min. Biskvit razrežite na tri dijela. Čokoladu rastopite na pari i premažite prvi biskvit. Čokoladnu kremu istucite, dodajte nasjeckane jagode, polovinu premažite po čokoladi, zatim istucite šlag, dodajte šećer i jagode te premažite preko čokoladne kreme. Na isti način premažite drugi i treći biskvit. Da bi biskvit bio sočniji, možete ga preliti sokom od jagoda.
Pjena od jagoda
Sastojci:
400 g jagoda
200 g tučenoga vrhnja
2 bjelanjka
nekoliko žlica šećera u prahu
1 čašica likera od naranče
Priprema:
Očistite jagode i pažljivo ih operite. Ocijedite ih. Odvojite i sačuvajte 6 najljepših jagoda. Ostatak usitnite u električnoj mješalici. Izlijte smjesu u zdjelu. Pažljivo umiješajte tučeno vrhnje, šećer u prahu, čašicu likera od naranče i čvrsti snijeg od bjelanjaka. Istresite smjesu na tanjur za posluživanje i ukrasite ju jagodama koje ste sačuvali i tučenim vrhnjem. Da biste pripremili tučeno vrhnje tako da bude čvrsto i da se ne topi, dodajte prije tučenja po dvije žlice obranoga mlijeka u prahu u svaku šalicu vrhnja.
(M.G.)