Delicije s juga - Stonska torta

Torta s makaronima? Zašto ne!

Delicije s juga - Stonska torta


Jedan od zaštitnih znakova Stona, ali i cijelog Dubrovačkog primorja, posebna je delicija, stonska torta, koja se tradicionalno priprema za blagdane, te razne proslave i posebne prigode. Atraktivna je zbog primjene tjestenine, makarona u nadjevu. Boravite li na našem jugu svakako ju kušajte pri posjetu stonskome kraju, a doma ju pripremite da vas podsjeća na nezaboravne gastronomske trenutke toga podneblja.  


Stonska torta

Sastojci (normativ za 20 osoba)
makaroni 500 g
šećer ( kristal) 0,25 kg
čokolada (za kuhanje) 0,10 kg
bademi (jezgra) 0,25 kg
orasi (jezgra) 0,15 kg
šećer (vanilij) 0,04 kg
cimet 0,001 kg
limun 0,09 kg
maslac 0,25 kg
jaja 6,00 kom

Tijesto za oblaganje oblika:
brašno (oštro) 0,40 kg
2jaja  
ulje (maslinovo) 0,05 l
sol

Priprema:
Makaroni se skuhaju u kipućoj vodi i prohlade. Čokolada se izriba i korica od limuna. Čokoladi se dodaju šećer, mljeveni bademi, orasi, vanilij šećer i cimet. Maslac se isječe na manje kockice. Jaja se razbiju i lagano izmiješaju. Od brašna, jaja, malo maslinovog ulja i soli zamijesi se domaće tijesto i pusti odmarati, a zatim razvalja valjkom u tanak list kojim se može pokriti i prekriti cijeli oblik (kalup).
Oblik (kalup) namaže se maslinovim ulje i obloži listom tijesta tako da višak tijesta prelazi preko stranica oblika. U oblik stavi se red makarona, pospe se smjesom čokolade,šećera, oraha, badema, vanilij šećera i cimeta. Zalije se razmućenim jajima i pobacaju komadići maslaca.
Taj se proces slaganja u redove ponavlja dok se kalup ne napuni, odnosno dok se ne potroše predviđene namirnice. Na površinu dodaju se komadići maslaca i zatvori se gornjim dijelom tijesta uz lagano pritiskanje rukom da tijesto prione uz nadjev u obliku. Površina se namaže rastopljenim maslacem i stavi peć na temperaturu 180º C oko 45 minuta.Pečena torta vadi se iz peći, ohladi, izvadi iz oblika i pospe šećerom.


(M.G.)
Foto: www.ostrea.hr