Daleki istok će nama Europljanima do neke određene mjere uvijek ostati misterij, neotkrivena egzotika, paralelni svijet, koji kulturološko ima tako malo veze s „našim“ svijetom. Na žalost, većina nas kada čuje i pomisli na Vijetnam, odmah se sjeti vijetnamskog rata i sve što je on nosio sa sobom. Samo mali broj ljudi koji je posjetio Vijetnam ili pak vijetnamski restoran i imalo prilike uživati u vijetnamskoj hrani možda će pomisliti na onu romantičniju i ljepšu stranu te daleke i još uvijek donekle izolirane zemlje.
A, vijetnamska kuhinja je ono o čemu ćemo danas pisati, o njezinom bogatstvu okusa, koje možemo zahvaliti aromatičnom bilju, travama i povrću, kojeg u Vijetnamu ima u izobilju. Možda će neki pomisliti da raspon jela i nije toliko veliki, ali mašta Vijetnamaca tu dolazi do izražaja. Vijetnamci obožavaju metvicu (bac ha), vijetnamsku metvicu (rau ram), korijander (can tau), svježi kopar i komorač, bosiljak... U svojim brojnim jelima vrlo rado jedu krastavce, mrkve, rotkvice...
Njihova brojna jela izgledaju kao smotuljci, odnosno kao sendviči umorani u zelenu salatu ili jestivi rižin papir (bang tang). Jela su obogaćena umacima čiji je raspon okusa od kiselog, zbog dodavanja soka od limete, slanog i oštrog umaka od ribe koji se koristi kao jedan od osnovnih začina jelima, do slatkog na bazi kikirikija i kokosa.
Također, jedu sve vrste mesa, od piletine, svinjetine, govedine, ribe i morske plodove, pa vrlo često kombiniraju različite vrste mesa. Meso se priprema pirjanjem, kuhanjem, prženjem, pečenjem, roštiljanjem. Među najpopularnijim jelima su im svinjske mesne okruglice (nem nuong), goveđe mesne okruglice (bu nuong) ili pak zamotuljci od rižinog papira preženi u dubokom ulju (cha gio).
Vijetnamski tanjur uvijek je bogat raznovrsnim namirnicama, veliki su ljubitelji salata u kojima ima mnogo mesa, povrća i začina. Vrlo često u jelima kombiniraju prženi kikiriki, naribanu mrkvu, zeleni luk, prženi luk, nascjekani češnjak... Nikako ne smijemo zaboraviti rižu koja je temelj svim jelima, osim nekoliko iznimaka kada se jela poslužuju s rezancima. Vijetnamska jela jedu se uglavnom prstima ili iznimno drvenim štapićima.
No, ne morate ići u Vijetnam kako biste probali vijetnamsku hranu. Možete ju spraviti kod kuće za svoju obitelj i prijatelje.
Piletina s limunovom travom i kikirikijem (GA XAO XA OT)
Sastojci:1 kg mlade piletine3-4 vlati limunove trave3 mlada luka1 žličica soliBijeli mljeveni papar2 žličice biljnog ulja1 svježi crveni čilli, bez sjemenki i nasjeckan2 žličice šećera2 žličice soja umaka75 grama prženih kikirikija
Raskomadajte pile, te sve veće dijelove pileta prerežite na pola, stavite u posudu u koju ćete još dodati nasjeckanu limunovu travu i luk (bacite vanjske listove limunove trave, odstranite zeleni dio i korijen, te nasjeckajte samo bijeli dio). Ostavite da sve odstoji 20-ak minuta. Nakon toga, piletinu dobro posolite, popaprite i dobro promiješajte, te ostavite da odstoji narednih 20-ak minuta. U woku zagrijte ulje, dodajte piletinu i pržite ju između šest i 10 minuta. Dodajte čili, šećer, soja umak i pustite da se sve još pirja oko pet minuta dok piletina ne postane meka. Nasjeckajte kikiriki i umiješajte na kraju. Jelo poslužite s kuhanom rižom.
Goveđa rolice sa salatom (BO NUONG GOI)
Sastojci za meso:500 grama srednjeg dijela goveđeg buta2 žličice usitnjenog češnjaka2 žličice mljevenog mladog luka1 i pol žličica mljevenog korijena limunove travePola žličice soli1 žličica šećera biljnog ulje
Narežite meso na tanke odreske u obliku rezanaca. Pomiješajte sve ostale sastojke i dobro ih utrljajte u meso, te ostavite da odstoji tri sata.
Sastojci za rolice: 24 lista jestivog rižinog papira (kod nas ga ima za kupiti u prodavaonicama zdrave hrane i bolje opremljenim supermarketima)24 lista zelene salate125 g svježih mladica graha1 krastavac1 karambola ili zvjezdano voće90 g ukiseljene mrkve ili rotkvice60 grama rižinih fidelina3-4 mlada luka
U vruću vodu stavite listove rižinog papira, kako bi omekšali, izvadite ih van te stavite na rešetku da se osuše. Salatu operite i odvojite listove. Mladice graha stavite na 30 sekundi u vruću vodu i ocjedite. Krastavac ogulite, narežite na prutiće i odstranite sjemenke. Zvjezdano voće narežite na tanke ploške. Rižine fideline stavite u vruću vodu i nakon minute ih ocjedite. Prebacite ih na nauljeni tanjur i poklopite ih s drugim nauljenim tanjurom i čvrsto pritisnite kako bi dobili oblik torte. Nakon toga narezite ih na kockice. Narežite mladi luk i ukrasite s njim nekoliko velikih tanjura.
Meso ispecite na roštilju ili tavici, ali kako bi doživljaj bio potpun, nabavite mali stolni roštilj gdje će si svaki gost moći ispeći vlastito meso. Pečeni komad govedine stavite na list salate, a sa svim ostalim sastojcima zamotajte sve u rižin list. Prije nego što počnete jesti smotuljak umotajte u u jedan od umaka.
Prvi umakČetvrtina šalice kokosovog mlijeka2 i pol šalice soja umaka1 žlica mljevenog crvenog čilijaPola žlice zgnječenog češnjaka1 i pol žlica sitno naribane ukiseljene mrkve ili rotkvice1 žlica soka od limeteŠećer
Pomiješajte sve sastojke i dobit ćete ukusan umak.
Drugi umakČetvrtina šalice kokosovog mlijeka2 žlice soja umakaSol, papar šećer1 i pol žlica usitnjenog prženog kikirikija
Pomiješajte sve sastojke i dobit ćete ukusan umak.
Ukiseljenu mrkvu i rotkvicu možete spraviti kod kuće, tako da ih operete ogulite te narežete na tanke štapiće. Stavite ih u staklenku, dodajte ocat, te šećer i sol u jednakim omjerima. Ostavite od sve odstoji tri sata, dok ne omekša. Povrće može stajati i nekoliko tjedana u hladnjaku, ako je staklenka dobro zatvorena.
Ljepljiva riža u kokosovoj kremi (XOI NUOC DIR A)
Sastojci: 1 i pol šalica ljepljive bijele riže kratkog zrna1 žlica soli3 i pol šalice kokosovog mlijeka (875 ml)Dva jaja – istučenaListovi mlade banane ili aluminijska folijaBiljno ulje
Umak:125 grama nerafiniranog smeđeg šećera180 ml vode375 ml kokosovog mlijeka
Rižu dobro operite i ocjedite, te ju stavite u tavu sa solju i kokosovim mlijekom, te sve kuhajte na laganoj vatri dok ne nastane gusta smjesa. Kada se smjesa ohladi umiješajte u nju istučena jaja.Namočite listove banane kako bi se oprali i omekšali, te odstranite središnji rebrasti dio. U zdjelu za pečenje stavite komad lista i premažite ga biljnim uljem. Zatim na list stavite već spravljenu smjesu, zdjelu poklopite s drugom namašćenim bananinim listom. Zdjelu stavite na rešetku u parni lonac i stavite da se pari dok se riža ne stvrdne. Nakon toga izvadite rižu i ostavite da se ohladi.
U malenoj zdjeli pomiješajte šećer i vodu i grijte vodu tako dugo dok se šećer ne rastopi i zatim pričekajte da se ohladi. Tako sve ohlađeno, uklonite listove banane, desert od riže narežite na trokutasto ili u obliku romba, stavite ga u male zdjelice, te prelijte ohlađenom vodom i šećerom i kokosovim mlijekom.