Od samog početka stvaranja vina, pjesnici su u njemu vidjeli radost života i opiranja smrti ili im je poslužilo kao inspiracija za najljepše stihove. Poslovica „In vino veritas“ - „U vinu je istina“ nastala je još u 6.st prije Krista. To je ustvari naslov pjesme poznatog starogrčkog liričara Alkeja u kojoj kaže:
„Vino, dragi moj, i istina, su stari prijatelji.
Vino je ogledalo ljudske duše,
Zato ni jedno drugo drvo prije loze nemoj posaditi“.
Vino i stihovi bili su protagonisti večeri pošipa i poezije u projektu „Art and Wine made in Croatia“ koja se održala 22.11. u zagrebačkoj vinoteci Bornstein, a umjetnika pjesnika i vinara u jednoj osobi – Luku Krajančića, okupljeni prijatelji i gosti doživjeli su kroz njegove dvije stvaralačke strasti – vino i poeziju. Maestro pošipa i majstor stiha, u obje svoje umjetnosti iskazuje duboko poštovanje prema tradiciji i svojim korijenima, bilo kroz stih ili vino - on polazi od Otoka i uvijek mu se vraća.
Marija Vukelić i Luka Krajančić
Kako bi gostima dočarao svoju Korčulu, uz vino i stihove „donio“ je morsku „spizu“ - vrhunske sljedove spremala je uigrana ekipa korčulanskog restorana Lešić Dimitri Palace, na čelu sa chefom Markom Gajskim i glavnim sommelierom Draženom Matkovićem. Glazbena pratnja na klavijaturama upotpunila je doživljaj Korčule pod vještim prstima Damira Vlašića iz Vela Luke, studenta 4. godine Glazbene pedagogije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Da bi pjesnički doživljaj bio potpun, organizatorica Marija Vukelić pozvala je i „gosta iznenađenja“, Enesa Kiševića, hrvatskog velikoga pjesnika, koji je, upravo u vinoteci Bornstein točno prije deset godina predstavio svoju knjigu poezije „101 vino od vina“ ( „koja u sebi nosi cijeli jedan vinograd ustihovljenih grozdova i uglazbljena vina.) . U katrenama, vezanima tercinama i izlomljenim aleksandrincima pjesnik je točnošću i tečnošću pitka vina uspio razvedriti i nasmijati goste, čitajući svoje stihove, a pročitane su i misli o vinu velikih svjetskih pjesnika i pisaca poput Béle Hamvasa.
Enes Kišević
Večer je počela uz gambero rosso i rosé (2016, od plavac malog) na čijoj je etiketi oda Sardeli :
„Sardela, ka i čovik, ima svoj značaj. I svoj put. Čovik gre krajen, a Sardela moren. Ma koliko hodili, važan je trag koji ostavimo. Zato digod mala čejad, ko i mala riba, budu veliki. Za rose od plavca malega, Sardeli smo stavili peraju od morskega pasa. Da bismo je odredili velikon! To radi nas čejadi, jer Sardela je uvik bila tu kad smo je trebali. Njoj ni briga što je mala. Zato i je Velika!“
Slijedio je plavac mali, 2015. uz komišku pogačicu.
„Sardelu i čovika je stvorilo More. I cili svit. Vino je došlo iza tega i bez Mora i Sardele ne može. Sardela, Vino i More, nas s otoka čini ovakvima kaki jesmo. Sardelu volimo na brodet, u soli, u marinadi, pečenu, sa grozjem i salatom, s dvi kapi uja i pečenom pogačom, vino volimo kad je lipo društvo, a more uvik.“ (s etikete vina)
Pošip Ježina (2016) bio je serviran uz kamenice.
"Ženska ježina se kiti i reši da bi bila lipa. Mi s otoka znamo da tamo di je ona je čisto more, debeli hlad od bora, orošeni žmul i topli kruh. Tamo di je ona, senjat ćete čejad u grozdu, di ujutro rano s nogama u moru prisoćaju, smiju se i s prvim črčkima na bonaci kantaju". (s etikete vina)
Pošip Intradu ( 2016) slijedio je sushi od orade, a Luka je vino opisao rječima:
„Posađena u oazama trudom skupljene zemlje okupane morem i suncem, taknuta 2500 godina dugom tradicijom vinarstva na Korčuli, Intrada će vas odvesti u zaboravljene ograde koje čuvaju miris mravinca, koromača, metvice i mažurane kao skrivene tajne. Odvest će Vas Korčuli - Crnom otoku utopljenom u beskrajno plavetnilo neba i mora u čijim se dubinama skrivaju uspomene davnih druženja i iščekivanja novih poznanstava."
Pošip sur lie (2015) serviran je uz Jakobove kapice.
„Oživjelo u njedrima škrtog korčulanskog krajobraza, ovo vino nosi u sebi dio duge vinarske tradicije. Ispijajući ga, upoznat ćete dio otočke ljepote i osjetiti potrebu druženja. Želimo vam lijepe uspomene.“ (s etikete vina)
Uz vina iz najstarijih vinograda Pošip Korkyra Melaina (2015) i narančasto vino Pošip 2012 (20 dana nakon redovne berbe, 100 dana maceracije na dropu, 2 godine odležano u drvenoj bačvi) ponuđen je korčulanski sir.
Pošip Opera (2009) serviran je za kraj večeri - uz autorski desert „Barba Čičak“ poznate slastičarke Tee Mamut iz splitske slastičarnice „Oš kolač“.
„Opera nastaje samo u najboljim godinama i zajedno s otokom putuje. Putovanje je ispunjeno mirisima i ukusima sitnih plodova kojima fortune trebaju da im rasprše sjeme i donesu sol, a bonace radi čežnje za novim putovanjima...“
Jer ...
„Njemu su granica more i nebo. A čoviku? I čovik može bit Otok a vino čovik, ali, samo je u vinu i more i Otok i nebo i čovik.“ (Luka Krajančić)
Marija Vukelić, prof.
Foto: Julio Frangen