9 pogrešaka koje radiš prilikom zamrzavanja namirnica

Prilikom zamrzavanja namirnica vrlo je važno obratiti pažnju na ove stvari

9 pogrešaka koje radiš prilikom zamrzavanja namirnica

Zamrzavanje namirnica je izuzetno korisno jer im produljuje svježinu i trajnost, no pritom je važno znati određena pravila želimo li da hrana ostane ispravna i hranjiva. 

Bilo da je riječ o ostacima povrća, hrane ili pak mesa, svi mi često odlučimo ostatke hrane staviti u zamrzivač. Ipak, često pritom radimo mnoge pogreške zbog čega dolazi do kvarenja namirnica. Zamrzneš li hranu na pravi način, može ti potrajati uistinu dugo. 

Iako kod zamrzavanja nema puno filozofije, postoje određeni trikovi i male stvari koje će ti donijeti najbolje rezultate. Želiš li da namirnice u zamrzivaču zadrže svoj okus i teksturu, onda ih valja i dobro pripremiti, koristiti prave spremnike za hranu, itd. 

U nastavku otkrivamo 9 najčešćih grešaka koje ljudi rade prilikom zamrzivanja hrane i kako ih izbjeći.Foto: Unsplash

Zamrzavaš pogrešnu hranu

Iako većina namirnica može ići u zamrzivač, ipak postoje neke koje se ne preporučuje zamrzivati. Zelena salata, vodeno povrće poput kupusa, celera, krastavaca, peršina i rotkvice kod zamrzavanja mogu postati mlitavi što zatim negativno utječe na njihov okus i teksturu. Pečeni ili pak kuhani krumpir također nisu prikladni za zamrzavanje, kao ni kuhana jaja. Osim toga, nikad se ne bi trebala zamrzivati niti obična tjestenina. Što se tiče onoga što možeš zamrznuti, važno je koristiti prave tehnike i alate. Primjerice, juha je prikladna za zamrzavanje jer će se lako odmrznuti i vratiti u svoje prvobitno stanje. Tjesteninu možeš zamrznuti samo ako je u umaku. Što se tiče voće poput breskvi, rajčica, itd., preporučuje ih se pohraniti u nekakvom sirupu ili njihovom soku koji će spriječiti oksidiranje i isušivanje.


Image

Proces zamrzavanja nije dovoljno brz

Kad je u pitanju zamrzivanje, vrijeme je vrlo bitna stavka, otkrivaju stručnjaci. Kada se proces zamrzavanja odvija brzo, mnogo su manje šanse da namirnice budu ‘oštećene’. Iz tog razloga, hranu koju zamrzavaš najbolje je isjeckati na manje komade kako bi se što prije zamrznula. Proces zamrzavanja može se ubrzati i smanjivanjem temperature u hladnjaku. Oko namirnica koje su stavljene u zamrzivač treba ostaviti malo prostora kako bi oko njih mogao cirkulirati zrak. Namirnice koje su sklone kvarenju, poput kupljenog mesa, primjerice, najbolje je što prije staviti u zamrzivač kako ne bi počeo proces kvarenja.


Image

Stavljaš vruću hranu u zamrzivač

Stavljanje vruće hrane u zamrzivač je jedan veliki ‘ne’ zato jer vruća hrana svojom toplinom može utjecati na ostale namirnice koje se već nalaze u zamrzivaču. Otapanje te ponovno zamrzavanje je loše za namirnice i može potaknuti rast bakterija te negativno utjecati na okus i teksturu hrane. 
Image

Pereš voće i povrće prije zamrzavanja

Što su namirnice koje stavljamo u zamrzivač mokrije, to su veće šanse da će se pokvariti i zamrznuti na pogrešan način. To osobito vrijedi za voće i povrće s tankom i osjetljivom korom. Primjerice, borovnice se ne preporučuje prati prije zamrzivanja. Ako ih već pereš, onda pričekaj dok se u potpunosti ne osuše i tek ih onda stavi u zamrzivač.


Image

Povrće nije blanširano

Stručnjaci kažu kako bi većine povrća prije stavljanja u zamrzivač trebalo biti blanširano jer će to zaustaviti proces enzimskog propadanja, a to je ono što je odgovorno za pogoršanje okusa, boja i teksture hrane. Zaustavljanje tog procesa kroz blanširanje osigurati će da povrće ostane u svom prvobitnom stanju. Blanširanje se provodi tako da se povrće nakratko prokuha u vrućoj vodi, do nekoliko minuta. Vrijeme kuhanja, dakako, ovisi i o samom povrću pa se špinat prije zamrzavanja ne smije kuhati dulje od jedne minute, dok će brokuli biti potrebne dvije minute. Imaj na umu da blanširanje počinje tek nakon što voda dođe do točke vrenja. Nakon prokuhavanja, a prije stavljanja u zamrzivač, povrće treba isprati hladnom vodom kako bi se ohladilo. 


Image

Zamrzavaš voće u velikim komadima

Voće je prije zamrzavanja dobro narezati na što manje komade jer će se u protivnom pretvoriti u jednu veliku smrznutu grudu pa će ti to utežati korištenje. Najbolje bi bilo prije zamrzavanja narezano voće staviti na pladanj  i u zamrzivač na 2 do 3 sata i tek potom prebaciti u plastičnu vrećicu ili posudicu za zamrzavanje. Image

Stavljaš namirnice u pogrešne spremnike

Da bi smrznuta hrana sačuvala svoju kvalitetu, vrlo je važno smjestiti je u odgovarajući spremnik. Posudica u koju ćeš staviti namirnice koje želiš zamrznuti mora biti čista i zatvorena. Koristiš li plastične vrećice, neka to budu samo one za zamrzavanje. Image

U spremnike stavljaš prevelike količine hrane

Vrlo je važno da posudicu u kojoj ćeš nešto zamrznuti ne napuniš posve do kraja jer u protivnom može doći do otvaranja posudice prilikom postupka zamrzavanja, što će negativno utjecati na namirnice koje se u njoj nalaze. Image

Ostavljaš namirnice predugo u zamrzivaču

Sve namirnice koje smo stavili u zamrzivač imaju svoj rok trajanja i to je uglavnom oko godinu dana, kažu stručnjaci. Namirnice koje su spremljene u plastične spremnike ili vrećice, potrajati će do tri mjeseca, a nakon toga njihova kvaliteta opada. Iako promjene boje od oksidacije nisu opasne, mogu utjecati na okus i teksturu namirnica. Kako bi bila organiziranija, prilikom stavljanja u zamrzivač na spremnike i vrećice s hranom možeš nalijepiti naljepnice na kojima ćeš si napisati datum zamrzavanja i to će ti omogućiti da sve što je potrebno potrošiš ili pak baciš kada za to dođe vrijeme.Image