Želiš napraviti makeover zidova? Provjerili smo koje boje bi trebala izabrati za spavaću sobu, a koje za druge prostorije u stanu

Boje imaju veliki utjecaj na to kako se osjećaš, ali i što činiš. Suptilno utječu na tvoje ponašanje, stoga odaberi one koje će iz tebe izvući najbolje

Želiš napraviti makeover zidova? Provjerili smo koje boje bi trebala izabrati za spavaću sobu, a koje za druge prostorije u stanu

Ličenje stana nije nimalo jednostavni pothvat. Zahtijeva vrijeme, urednost i predanost. Naravno, ako ne planiraš platiti ličiocima da ti odrade posao. Kako god odlučila, boje moraš izabrati i to vrlo pažljivo jer će neko vrijeme biti na tvojim zidovima. Ne želiš biti uznemirena, osobito ne u spavaćoj sobi ili bježati iz svog stana nedje van jer se vani bolje osjećaš, a ni sama ne znaš zašto. Možda su krivi zidovi?

Image

Abeceda ličenja: Iskusni majstor otkriva ti sve trikove za brzo, kvalitetno i 'bezbolno' ličenje zidova


Boje imaju veliki utjecaj na psihu, zato ih treba mudro odabrati, ovisno o prostoriji koju planiraš bojati. Osim na psihu, utječu i na količinu svjetla u tvome stanu pa i na to obrati pozornost. Naime, ako neka prostorija ima malo svjetla nemoj joj i to malo uzeti tako što ćeš na zidove staviti tamnu boju. Radije izaberi vedru ili jarku koja će od postojećeg prirodnog svjetla izvući najviše. Osim toga, biraj nijanse koje će još dugo biti u modi. Ako si talentirana za slikanje ili crtanje, daj si oduška na svojim zidovima. 


Boje se dijele na hladne i tople. One tople više odgovaraju za prostorije u kojima se družiš s ljudima, komuniciraš i stvaraš. To su boravak i kuhinja. Tople boje potiču kreativnost i akciju. Hladnije boje su pogodnije za spavaću sobu jer one opuštaju psihički i fizički, ali i jačaju fokus. 

U nastavku donosimo koje su najbolje boje za spavaću sobu, dnevni boravak, radni kutak i kupaonicu. 


Sobu oboji u plavo ili zeleno

Iako te ljubičasta asocira na opuštanje, vrlo vjerojatno zbog lavande - biljke koja ima izuzetni relaksirajuća svojstva, njezina boja ipak nije najbolji odabir za spavaću sobu jer potiče kreativnost i stvaranje, a spavaća soba je mjesto opuštanja. Jedino, ako ne govorimo o seksu. Želiš li više akcije u svojoj spavaćoj sobi, oboji ju u ljubičasto, ali tada se nećeš naspavati.

Ako si zadovoljna svojim seksualnim životom, odnosno spavaća soba ti služi prvenstveno za relaksaciju i spavanje, izaberi plavu, zelenu, čak i crnu - ako imaš dovoljno prirodnog svjetla u sobi  i pošteno se odmori.


Soba za djecu može biti predivna u sivoj boji.


Kuhinja voli žutu

Vedre, bogate boje idealne su za kuhinju. Potiču apetit, simboliziraju blagostanje i podižu energiju - baš ono što je potrebno "trbuhu" tvog doma. Okrečiš li zidove u nježnije nijanse, "podigni" kuhinju s detaljima poput žute slavine ili kuhinjskih elemenata.

 Voliš li, pak, jarke boje inspiriraj se južnjačkim stilovima. Narodi koji žive u toplijim krajevima vole šareno u svojim domovima. Jarke boje izraz su njihova temperamenta. No, ukoliko ti je prešareno imati zidove i elemente u boji, napravi kompromis i cijelu sliku ublaži bijelim kuhinjskim ormarićima.Za dnevni boravak izaberi nijanse crvene

Dnevni boravak je prostor u kojem primaš goste i družiš se. U njemu se odvija komunikacija i uz kuhinju, to je prostor s najživljom energijom te kao takav "trpi" intenzivne boje poput crvene. Ako nisi fan jarko crvene, razblaži je bijelom i ofarbaj zid u nježniju nijansu poput ove na slici.

Bojom odvoji radni kutak od ostatka stana

Imaš li u svome domu radni kutak, najbolji i najjednostavniji način da ga izdvojiš od ostatka stana, što je vrlo bitno kako bi se mogla i psihički odvojiti od posla nakon završetka radnog vremena, ali i prionuti mu potpuno dok radno vrijeme traje, je da barem zid uz koji ti je naslonjen radni stol obojiš u neku boju. Biraj boje koje ti jačaju koncentraciju i potiču te na razmišljanje, a istovremeno i smiruju. To su boje iz hladnog spektra, iste one koje su odgovarajuće za spavaću sobu. Maslinasto zelena ili zeleno siva, plava ili bijela odličan su izbor. 


Kupaonica je otvorena za sve boje

Boju kupaonice biraš ovisno o tome koliko imaš i imaš li uopće prirodnog svjetla u njoj te kakav efekt želiš postići u svojo kućnoj welness oazi. Ako je tvoj način opuštanja usko vezan za prirodu, šumu i more, kombiniraj bijele sanitarije, drvene detalje i zelenu boju - kroz pokoju biljku, zelene pločice ili zid. 

Ili nešto ovakvo?

Voliš li pak urbaniji stil i efekt obilja, izaberi boje i sanitarije koje će prostoru dati dramatičniji izgled.


Trik za kraj

Možda imaš mali stan i bježiš od tamnih boja, ali time radiš klasičnu pogrešku. Naime, obojiš li jedan zid prostorije u tamnu boju ona će ju učiniti vizualno dubljom, odnosno većom. Tamnoplava ili tamnozelena su savršeni izbor za tvoju malu spavaću sobu, dok su bogate nijanse žute ili bordo odgovarajuće za dnevni boravak. U boravku dobro stoje i gore spomenute tamnozelene i tamnoplave.

Pripazi na još jednu stvar - da se boje prostorija koje su povezane poklapaju. Princip je isti kao kada biraš odjeću koju ćeš odjenuti - paziš da majica paše na hlače. 

Image


(FOTO: Pexels)