Ispravi ih na vrijeme

Sukulenti su žilavi, no ove vrtlarske greške ne mogu preživjeti

Misliš da vole puno sunca ili da će super rasti ako ih posadiš u puno zemlje? U zabludi si. Ove mesnate biljke jednako vole i sjenovita područja, a u puno zemlje će se 'izgubiti'

pexels-cottonbro-4507704.jpg
Foto: Pexels

Sukulenti slove za vrlo otporne i jednostavne biljke i kao takve nerijetko su prvi izbor za netalentirane vrtlare, vrtlare početnike ili one zaboravne ljubitelje zelenila. No, nažalost nije istina da će preživjeti sve naše vrtlarske pogreške.

Image
Ne brini, iza ponoći čarolija ne nestaje

Fuksija - cvijet čudesne ljepote koji će vrt pretvoriti u bajku

Sukulenti ipak trebaju malo više pažnje, no što govori njihova reputacija. Otkrit ćemo ti nekoliko stvari, na koje bi trebala pripaziti, odlučiš li pružiti dom ovim simpatičnim biljkama.

Osiguraj im dovoljno prostora za rast, no ne previše

Sukulenti se u vrtnim centrima najčešće nalaze u onim malim posudicama i iako izgledaju vrlo šarmantno, treba ih presaditi u veće tegle. Jedino ako im osiguraš dovoljno prostora, oni će rasti i širiti se. No, ako ima daš previše prostora ili ih posadiš u preduboku zemlju, potaknut ćeš korijen na rast, no dio biljke koji je iznad zemlje će stagnirati.

Sukulenti trebaju i sjene i sunca

Ljudi često griješe pa uspoređuju sukulente s kaktusima, misleći da mogu jednako dobro podnijeti pustinjske uvjete života - puno sunca, puno pijeska, malo vode. No, to nije točno. Štoviše, direktno sunce ih može opeći.

Najbolje bi bilo staviti ih na poziciju na kojoj ima i sjene i sunca. U brojkama, u prosjeku im treba šest sati sunca dnevno. Ako sukulent krene rasti u visinu, a njegovi listovi se smanje, znači da mu nedostaje svjetla pa izaberi za njega neko sunčanije mjesto.

Voda

Zalijevanje je najdelikatnija stvar kod sukulenata. Veća je vjerojatnost da će preživjeti ako ih zaboraviš zaliti, nego ako ih previše zaliješ. No, to ne znači da mogu živjeti bez vode.

Zalijevaj ih tako onda kada im je zemlja skroz suha, jer u suprotnom može doći do truljenja korijenja.

Tlo

Drenaža je vrlo važna za rast sukulenata. To ne znači samo nekoliko kamenčića na dnu posude u koju ih sadiš, već i posebnu zemlju. Sukulenti i kaktusi vole zemlju pomiješanu s pijeskom. Kada sadiš sukulente na dno posude koja ima rupice (kako bi otjecala voda) poredaj komadiće cigle ili kamenčiće, pospi ih slojem pijeska, a potom dodaj zemlju pomiješanu s pijeskom i u nju posadi sukulente.

Zapamtiš li ovih nekoliko jednostavnih savjeta za uzgoj sukulenata, biljke mesnatih listova uljepšat će tvoj dom, a neke od njih čak ti i pružiti melem na ranu ili ublažiti bol u uhu. Od davnina su nam poznate zdravstvene dobrobiti aloa vere i čuvarkuće.