Potrošnja vode perilice rublja

Suvremeni život je nezamisliv bez perilice rublja.

Potrošnja vode perilice rublja

Procjenjuje se kako prosječna osoba na dan potroši oko sto trideset litara vode za različite potrebe. Kada govorimo o potrošnji vode u kućanstvu, ona je u kupaonici najveća. Najveći postotak potrošnje vode u kupaonici odlazi na WC školjke (oko 26%), a zatim na perilicu rublja (oko 22%). 

Perilice rublja u prosjeku troše oko pedeset litara vode za pranje pet kilograma rublja. Kada govorimo o starijim modelima perilica za rublje, one troše više vode i električne energije za razliku od modernijih verzija perilica. Usporedbe radi, noviji modeli perilica rublja troše 50 do 60 litara vode, dok stariji modeli troše oko 110 litara. Ušteda na računima za vodu bit će zajamčena ako zamijenite vašu staru perilicu rublja novijim modelom.

Prilikom kupnje nove perilice, provjerite energetsku oznaku – potrebno je da se radi o A razredu. Ako želite uštedjeti na računima za vodu i struju poslušajte sljedeće savjete:

  • nemojte preopterećivati bubanj perilice rublja, ali nemojte niti uključiti polupraznu perilicu – 5 do 6 kilograma rublja je optimalna mjera
  • ako preskočite program pretpranja uštedjet ćete i vodu i energiju
  • ako vaša perilica rublja ima opciju pranja sa smanjenom količinom vode ili eco program, odaberite ju
  • kada možete, koristite perilicu rublja na nižoj tarifi - zimi od 21 do 7 sati ujutro, a ljeti od 22 do 8 sati ujutro
  • redovito čistite kamenac: redovito servisirajte perilicu rublja jer zbog naslaga kamenca grijač radi duže i troši više energije.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.