Nismo ih ni svjesni: 6 velikih pogrešaka u korištenju perilice rublja

Od ignoriranja etiketa do stavljanja previše deterdženta - ove su stvari veliko 'NE' kada je u pitanju perilica rublja

Nismo ih ni svjesni: 6 velikih pogrešaka u korištenju perilice rublja
Play logo

Ubaciš izgužvanu, prljavu i zamrljanu odjeću u perilicu rublja i nakon kratkog ciklusa pranja, očekuješ da će izgledati savršeno.

Play logo
Image

5 odličnih razloga zašto bi trebala uliti alkoholni ocat u svoju perilicu za rublje


Za sve je, naravno, zaslužna perilica rublja, ali svi mi ponekad radimo pogreške kojih nismo ni svjesni. I iako mislimo da se radi o neznatnim sitnicama, upravo one dugoročno utječu loše na našu perilicu, ali i na odjeću koju redovito peremo

Paris Hilton Laundry GIF from Parishilton GIFs


Play logo

Ignoriranje oznaka na etiketi

Perilice rublja tehnološki su uvelike napredovale i najnoviji strojevi sve više olakšavaju pranje naše odjeće, ali perilice rublja još uvijek ne mogu pročitati oznaku i odabrati prave postavke bez naše pomoći. 

Da bi naša odjeća što dulje ostala 'živa' i postojana, potrebno je čitati oznake na etiketi i pravilno postupati s njom. Ako ih ignoriramo i peremo po svom, rublje se oštećuje, tkanina se može smanjiti, a boje izblijediti


shimmer fallback


(Foto: Depositphotos)

Play logo

Odabir krivih postavki

Nauči sve ugrađene postavke na svojoj perilici i kako ih prilagoditi odjeći. Istina je da se većina naše odjeće može oprati u uobičajenim postavkama i bit će u potpunosti čista i mirišljava, ali dugoročno uništavaš i odjeću i perilicu.

Ako imaš naviku prati odjeću na istoj postavci, pokušaj se potruditi određeno rublje prati sukladno posebnim uputama. Osim što ćeš pomoći svojoj perilici, i svom ormaru ćeš uštedjeti puno nepotrebnih problema. 


shimmer fallback


(Foto: Depositphotos)

Play logo

Ostavljanje mokre odjeće u perilici

Svi smo ponekad ometeni drugim poslom dok peremo rublje, ali ostavljanjem mokrog opranog rublja predugo u perilici rublja samo privlači smrad, bakterije i plijesan, a osim što jeloše za tvoju odjeću, loše je i za tvoju perilicu.

Postavi tajmer ili podsjetnik na telefonu tako da redovito isključuješ perilicu u pravilno vrijeme, odnosno da izvadiš oprano rublje i spriječiš ustajali miris i razmnožavanje bakterija i plijesni


(Foto: Pexels)

Zaboravljanje na sortiranje

Zaboraviti na razvrstavanje rublja jedan je od najjednostavnijih načina za uništavanje odjeće i perilice rublja. Nerazvrstano rublje može uzrokovati 'puštanje' boja, skupljanje odjeće, kao i lebdenje neželjenih džepnih predmeta tijekom ciklusa pranja.

Razvrstavanjem ćeš pronaći taj neželjeni predmet koji je zalutao u džepu, ali i spriječiti prijenos boje, oštećena vlakna i nastale rupe na odjeći

Osim toga, razvrstavanje rublja nije tako teško i ne oduzima ti puno vremena, jednostavno je potrebno odrediti jedno pranje za bijelo rublje, jednu za tamne boje, jednu za svijetlije boje i jednu za osjetljive materijale. To ti također omogućuje da koristiš pravilnu temperaturu vode za određeni tip rublja i na taj način kontroliraš i vrijeme sušenja.

Play logo
shimmer fallback


(Foto: Pexels)

Perilica u neravnoteži

Ako tvoja perilica zvuči malo neuravnoteženo, to možeš riješiti prije nego što se problem pogorša. Naime, provjera ravnoteže osigurava uravnoteženje odjeće unutar perilice rublja prije nego što se aparat počne vrtjeti.

Na taj način perilica rublja ne može podnijeti neravnomjerno opterećenje, što može oštetiti stroj, a podešavanje traje nekoliko minuta i čini veliku razliku. Za upute potraži web stranicu proizvođača ili priručnik uputa koji si dobila s uređajem

shimmer fallback


(Foto: Pixabay)

Play logo

Korištenje previše deterdženta

Ako ti je odjeća stvarno prljava, zašto ne ubaciti malo više deterdženta za rublje? Velika pogreška!

Naime, prevelika količina deterdženta miješa se s prljavštinom tijekom pranja i podiže iznad razine vode. Upravo zbog toga, deterdžent se tijekom ispiranja ne može ukloniti zbog čega rublje nije u potpunosti isprano, odnosno zadrži određenu prljavštinu.

Bolje je dvaput zaredom oprati rublje s normalnom količinom deterdženta nego dodati veću količinu deterdženta od one koja piše na uputama. Mnogi strojevi imaju postavku predpranja koja se također može koristiti u ovom slučaju.

Također, novije perilice rublja dizajnirane su tako da budu energetski učinkovite. Osim što se dodatni deterdžent neće isprati pravilno s količinom vode koja se oslobađa, voda će ostati u tvojoj odjeći ili će se samo nepotrebno natapati u unutrašnjosti perilice


shimmer fallback


(Foto: Unsplash)

Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.