Koje su prednosti LED rasvjete?

LED žarulje najnovije su i najuzbudljivije tehnološko dostignuće u rasvjetnoj industriji.

Koje su prednosti LED rasvjete?

LED žarulje su male, čvrste žarulje koje su izuzetno energetski učinkovite i dugotrajne. Ove žarulje rade drugačije od tradicionalnih žarulja sa žarnom niti. Zbog toga su LED žarulje daleko otpornije i trajnije od tradicionalnih žarulja sa žarnom niti.

1. DUGI ROK TRAJANJA
Dijelovi LED žarulje i način na koji stvaraju svjetlost značajno produžuju vijek trajanja ovih žarulja. Tamo gdje se radni vijek ostalih žarulja skraćuje pravilnim i nepravilnim korištenjem, niska razina topline, trajnost i energetska učinkovitost LED žarulje omogućuju joj da prestignu rok trajanje drugih vrsta žarulja i do nekoliko tisuća sati.
Neke jeftinije LED žarulje trajat će samo oko 5000 sati, što je opet 3000 - 4000 sati duže od prosječnog životnog vijeka obične žarulje, ali mnoge markirane LED žarulje mogu trajati više od 25000 sati.

2. ENERGETSKA UČINKOVITOST
Zbog svoje velike snage lumena po vati, LED žarulje mogu pretvoriti oko 70% svoje energije u svjetlost. To ih čini mnogo učinkovitijima od ostalih žarulja koje troše puno energije pretvarajući ih u toplinu. Potrebna je samo 6-vatna LED žarulja da proizvede količinu svjetlosti koju ima 40-vatna žarulja, a niža temperatura čini ih sigurnijim i za rad. Usporedbe radi, žarulje sa žarnom niti se mogu toliko zagrijati da ih treba čuvati izvan dohvata djece, budući da se takve žarulje mogu same zapaliti, a poznato je i da izazivaju požare ako slučajno dođu u kontakt sa zapaljivim materijalima, poput tkanine za zavjese.

3. SVJETLINA I INTENZITET 
LED žarulje mogu emitirati izuzetno visoku razinu svjetline i intenziteta.

4. IZUZETAN RASPON BOJA 
Žarulje sa žarnom niti zahtijevaju gelove ili filtere za stvaranje različitih boja i nijansi svjetlosti. S druge strane, LED žarulje nude širok raspon boja i temperatura u boji bez upotrebe gelova ili filtera, koji s vremenom mogu izgorjeti ili izblijediti. Kod LED žarulja mijenja se stvarna dioda (ili njen fosforni premaz) kako bi se promijenila boja emitirane svjetlosti, tako da možete vjerovati da će ona ostati ista nijansa do kraja svog životnog vijeka.

5. POUZDANOST
LED žarulje su vrlo izdržljiv i pouzdan oblik rasvjete - mogu sigurno raditi pri nižim temperaturama i mogu podnijeti više udara i vibracija od ostalih žarulja jer nemaju krhke dijelove. Ova stabilnost čini ih idealnim za upotrebu u područjima koja će biti podložna fluktuacijama temperature, nepovoljnim vremenima i gužvi, kao što je i na otvorenom prostoru.

6. USMJERENA RASVJETA
LED žarulje emitiraju svjetlost u jednom smjeru, a ne svuda okolo. To pomaže u smanjenju potrošnje energije, jer se svjetlo ne troši ili ne ostaje zarobljeno u reflektorima i difuzorima, što može spriječiti da više od polovice generirane svjetlosti izlazi iz žarulje.