Dobro je znati - vrste bušilica

Svatko tko prvi puta u životu kupuje bušilicu, postavit će si pitanje „Kako izabrati bušilicu?“ Kod montiranja namještaja, postavljanje slike na zidu, bušenju pločica… u bilo koju prostoriju u domu trebat će vam bušilica. Kvalitetna bušilica može biti od koristi i više od dvadeset godina.

Dobro je znati - vrste bušilica
Play logo

Prije kupovine bušilice treba si postaviti sljedeća pitanja kojima ćete se voditi kod odabira bušilica:

Play logo
  • Koji će se poslovi obavljati tom bušilicom?
  • Kakav materijal će se bušiti?
  • Koliko novaca ste spremni izdvojiti za bušilicu?
  • Koliko često u prosjeku od jedne godine ćete koristiti bušilicu?

Nakon što si odgovorite na ova pitanja, vrijeme je za odabir bušilice. Na tržištu ima mnogo vrsta, a ovdje ćemo opisati one koje su najčešće korištene. Još jedna od karakteristika bušilica je da li svoju funkciju obavljaju pomoću električne energije ili baterija. Odabir između ta dva izbora ovisi o vašim preferencijama i budžetu koji ste spremni odvojiti za taj alat. Slijede vrste bušilica:

Udarna bušilica
Udarna bušilica koristi obična svrdla i može se koristiti za različite materijale kao što su kamen, zidne konstrukcije, drvo i metal. Beton je jedini materijal za koji udarna bušilica nije prikladna.

Bušaći čekić
Bušaći čekić koristi posebna SDS svrdla i namijenjen je bušenju kamena, zidnih konstrukcija i naročito betona. Neki bušaći čekići imaju i funkciju dlijeta za uklanjanje slojeva materijala kao što je beton ili cement. Za bušenje materijala kao što su drvo i metal potreban je poseban adapter za SDS steznu glavu kako biste mogli koristiti obična svrdla.

Akumulatorska bušilica
Premda su ti alati idealni za zavrtanje i odvrtanje vijaka, mogu poslužiti i za savršeno bušenje drva i metala. Akumulatorska bušilica s udarnom funkcijom može se koristiti i za bušenje zidnih konstrukcija, ali nije prikladna za bušenje betona. Velika je prednost tih alata sloboda kretanja bez ograničenja zbog kabela, što je osobito važno ako u blizini nema utičnice.

Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.