Božićna pšenica krasi svaki dom tijekom blagdana i svima je važno da bude lijepa i što gušća. Na dan svete Lucije, 13. prosinca, tradicionalno se sije pšenica u svakom domu koja predstavlja novi život i plodnu nadolazeću godinu.
Svima je važno kako će pšenica izrasti jer se nekada prema tome prosuđivalo kakva će biti nadolazeća godina i hoće li plodova. Božićnu pšenicu bi trebalo pustiti da naraste do 20 centimetara visine, ali je važno da bude gusta i lijepa.
Kako bi pšenica bila najljepši ukras na stolu važno je slijediti neka pravila tijekom sadnje, ali i kasnije dok raste. Zato ti donosimo nekoliko provjerenih trikova.
- Pšenicu je prije sijanja važno namočiti u mlakoj vodi te pustiti da tako odstoji preko noći. Nakon toga ju je važno dobro osušiti jer će puno lakše proklijati.
- Prije nego što počne nicati, prvih nekoliko dana, dobro je posudu prekriti aluminijskom folijom kako bi se sačuvala vlaga. Kada počne nicati važno je ukloniti aluminijsku foliju te je zatim redovito zalijevati.
- Kod zalijevanja treba paziti da se ne pretjera, jednu žlicu treba rasporediti na cijelu zdjelicu.
- Kako raste, važno je redovito uređivati vrhove, odnosno šišati ih kako bi bili jednaki. Kada izraste oko pšenice se lagano stavi ukrasna vrpca.
- Božićnoj pšenici najbolje odgovara mjesto s puno svjetlosti, ali i toplo mjesto (ne blizu radijatora kako se ne bi osušila).
- Pšenica će rasti prema izvoru svjetlosti pa ju je važno povremeno okrenuti kako ne bi bila ukošena.