Biljke u tvom domu počele su žutjeti? Što možeš učiniti kako bi ponovno bile lijepe i zelene

Posve je normalno da se na biljkama s vremena na vrijeme pojave žuti listovi i dovoljno ih je samo maknuti. Ali ako biljka naglo počne žutjeti onda je vrijeme za intervenciju

Biljke u tvom domu počele su žutjeti? Što možeš učiniti kako bi ponovno bile lijepe i zelene

Primijetila si da se žuti listovi pojavljuju na svojoj paprati? Fikus ti je lagano postao zlaćan? Požutjeli listovi rezultat su kloroze - stanja u kojem lišće nema dovoljno klorofila da proizvede svoju prirodnu boju. Tu i tamo poneki požutjeli list na biljci posve je normalno stanje, dovoljno ih je maknuti i biljka će normalno rasti. Ali ako ih primijetiš u velikom broju, pojavljuju se iz tjedna u tjedan, to bi mogao biti znak većeg problema.

Image

Želiš osvježiti svoju spavaću sobu? Ovo su genijalna rješenja, a nisu skupa


Donosimo ti pet glavnih razloga zašto su biljke počele žutjeti. Provjeri činiš li neke od ovih stvari i vrlo lako ćeš pomoći sobnim biljkama da opet svojim zelenilom ukrašavaju tvoj dom:

1. Biljka ne dobiva dovoljno vode

U većini slučajeva, ako je biljka počela žutjeti znači da dobiva premalo ili čak previše vode. Biljkama je potrebna voda kako bi preživjele i ako je nema dovoljno, smanjit će broj listova kako bi preživjela. Stručnjakinja za listove Maryah Green zdrave listove uspoređuje s čipsom - hrskavi i pomalo zavijeni na krajevima. "Biljka koja nema dovoljno vode reći će ti kad je žedna tako što će se lišće 'onesvijestiti', smežurati ili će dobiti smeđe mrlje na krajevima lišća", dodala je Hilton Carter, autorica knjiga "Wild Interiors" i "Wild at Home", za Mbg Lifestyle.


Najbolje rješenje za ovu situaciju, lako je pogoditi, je zalijevanje biljke. Budi sigurna da se tijekom svakog zalijevanja kompletno natopi korijenje biljke. Ali nemoj slučajno zelenu ljubimicu potopiti i zato prije svakog zalijevanja napravi ovo. Provjeri prstom jesu li suha gornja dva centimetra zemlje, ako je zemlja potpuno suha na dodir, onda je vrijeme za zalijevanje.

2. Biljka dobiva previše vode

"Ako se biljka previše zalijeva, korijenje se poče utapati što uzrokuje požutjelost i brzo otpuštanje lišća", kaže stručnjaka za biljke Nick Cutsumpas. Lišće će izgledati uvelo. Također dodaje da se može pojaviti plijesan ili gljivice u zemlji jer vole puno vlage. Teže je oporaviti biljku nakon što je dobivala previše vode nego kada je bila bez vode.

U ovom slučaju, prvo je važno provjeriti ima li posuda za biljku rupice na dnu kroz koju će odlaziti višak vode i treba je prestati zalijevati na neko vrijeme. Ako nema poboljšanja vrlo je važno provjeriti korijen biljke i utvrditi je li počeo truliti. Izvadi svu zemlju i vidi ima li nade za nju.

3. Previše svjetla

Direktna sunčeva svjetlost može uzrokovati propadanje klorofila u lišću, posebno ako biljka više voli sjenovite prostore. Listovi mogu imati smeđe mrlje i izgledati smežurano kao kad nema dovoljno vode. Ako se biljka nalazi na prozorskoj dasci, premjesti ju na mjesto u sobi koje je udaljeno od prozora. Ovo je posebno važno ako imaš prozore okrenute prema jugu ili zapadu jer je puno više svjetlosti nego na sjeveru ili istoku.

4. Nagle promjene temperature

Suh, vlažan, hladan ili vruć zrak mogu poremetiti način na koji se događa fotosinteza ili rast biljke. "Sobne biljke mogu biti osjetljive na promjene temperature, a dulje izlaganje hladnom strujanju zraka ili klima uređaju može uzrokovati dodatni stres", objašnjava Cutsumpas. Ako je biljka izložena brzim promjenama tlaka ili temperature, lišće će izgledati slično kao i kod biljke koja ne dobiva dovoljno vode.

Ako sumnjaš da je ovo razlog zbog kojih se mijenja tvoja biljka, makni ju od klima uređaja, otvorenog prozora ili propuha, ali i od vanjskih vrata. Najbolja temperatura zraka je između 18 i 24°C, a vlažnost zraka trebala bi biti između 40 i 50%.

5. Nema dovoljno hranjivih tvari u zemlji

Da bi stvorile klorofil, biljke se oslanjaju na određene tvari u zemlji, poput željeza i mangana. Stoga tlo siromašno hranjivim tvarima može uzrokovati da lišće požuti. "Obično kada se radi o nedostatku hranjivih tvari lišće počne žutjeti i deformirati se", kaže Cutsumpas. Također je rast vrlo spor ili može doći do brzog gubitka lišća. Jednom mjesečno biljkama možeš dodati hranjive tvari i ovaj problem će biti riješen.