Bijeli i prazni zidovi su prošlost: Prigrli trend kućnih galerija i nećeš požaliti

Gallery Walls ili zidne galerije rastući su trend u svijetu uređenja interijera, a mi ti donosimo odlične savjete kako da sama napraviš impresivnu galeriju u svom domu

Bijeli i prazni zidovi su prošlost: Prigrli trend kućnih galerija i nećeš požaliti

Vjerojatno si već na Instagramu ili Pinterestu vidjela brojne inspirativne fotografije predivno uređenog interijera kojim dominiraju slike i fotografije. Maksimalistički pristup uređenju interijera posljednjih je godina uzeo maha te sve više zamijenjuje minimalizam koji je godinama bio najpopularniji stil kada je riječ o uređenju domova. S maksimalizmom, koji označava ekscentričan stil koji svoj šarm gradi na "trpanju" različitih predmeta, stilova, dezena i materijala na isto mjesto, istovremeno gradeći skladnu i vrlo zanimljivu cjelinu, možeš postići da tvoj dom izgleda kao neodoljivo šarmantan spoj umjetnosti i vaših uspomena. 

Upravo zbog maksimalizma pojavio se i trend stvaranja zidnih galerija u vlastitom domu. Vješanje niza fotografija, slika, postera ili razglednica različitih oblika i veličina na isti zid, dupkom ga popunjujući, možda na prvu zvuči kao loša ideja, no kada vidiš iznimno skladno izvedene zidne galerije shvatit ćeš da je ponekad više stvarno više te da se pretjerivanje itekako može estetski isplatiti. 


Oko vrata, prozora, oko ormarića u kuhinji, na velikom zidu iznad spavaćeg kreveta ili pak oko polica - zidne galerije mogu zaživjeti bilo gdje u tvom domu te podignuti cjelokupni izgled stana ili kuće na posve novu razinu. Osim što su odraz osobnosti vlasnika, zidne galerije obično su jedan od najintimnijih kutaka doma. Osobne fotografije, lijepi trenuci ili slike kupljene na putovanjima stavljene na jedno mjesto čine prekrasan mozaik karaktera i povijesti vlasnika kojemu pripadaju. 

A osim što izgledaju vrlo efektno, zidne galerije ujedno je i jako lako napraviti. Potrebni su ti samo čekić, nekoliko vješalica za okvire i kolekcija fotografija ili umjetničkih djela koje želiš izložiti. Ipak, iako se na prvu može učiniti kao doista jednostavan zadatak - postoje i neke sitnice na koje treba pripaziti kako bi kućna galerija izgledala najbolje moguće. 

Stoga smo ti pripremili nekoliko savjeta kako da postigneš maksimalni efekt uz minimalan trud. 


Ne boj se eksperimentirati 

Stručnjaci i dizajneri interijera tvrde kako je jako dobro unaprijed osmisliti temu ili liniju po kojoj ćeš vješati okvire sa slikama po zidu. Tako unaprijed odredi u glavi raspored umjetnina koje želiš izložiti te ih pokušaj povezati u zajedničku temu, kako bi ukupan dojam bio fluidniji i ljepši. Korištenje sličnih tonova ili boja okvira pomoći će stvoriti skladnu cjelinu - no ne boj se koristiti različite okvire i eksperimentirati, samo pazi da oni barem minimalno idu jedni uz druge, ali svakako ne trebaju biti isti. 

Uzmi si vremena 

Nemoj kupiti hrpu umjetnina i postera online u jednom navratu samo kako bi odmah kreirala idealnu zidnu galeriju. Bit ovih zidova je u tome da odišu stvarima i uspomenama koje su tebi i tvojima važne, stoga je najbolje polako nadopunjavati svoju kolekciju izložaka i uživati u pronalaženju novih umjetnina i fotografija koje ćeš poželjeti staviti na zid. 

Razmisli o dojmu koji želiš postići

Prije no što zabiješ čavliće u zidove i objesiš svoje slike, razmisli o dojmu i atmosferi koju želiš postići. Ako voliš minimalistički stil, odluči se za bijelo-crne kombinacije i moderne glatke linije okvira koje će stvoriti hladniji, sterilniji dojam zida. Ako pak želiš da tvoja galerija odiše živošću odluči se za spiralno postavljene slike ili pak za okvire različitih boja i veličina. 


Pronađi pravo mjesto

Iako malu galeriju možeš napraviti gotovo bilo gdje, dobro promisli gdje u tvom domu ćeš najbolje moći uživati u svemu izloženome u galeriji. Dekorateri posebno preporučaju zidne galerije za male stanove, jer ćeš im na taj način dodati živost i dubinu, a istovremeno ih nećeš zakrčiti policama. Ako pak imaš veći prostor, idealna zidna galerija bila bi veliki prazni zid koji može poslužiti samo za prizivanje lijepih sjećanja kroz fotografije koje soi objesila. 

Odaberi stil

Zidne galerije obično mogu biti ili linearno i simetrično posložene ili mogu biti eklektične. Eklektične i nesimetrične je teže i osmisliti, jer ćeš morati ukalkulirati mnogo malih detalja kako bi u potpunosti iskoristila prostor i dobila efekt koji želiš. Stručnjaci savjetuju da plan vješanja prvo preneseš na papir, a tek potom na zid, kako bi vidjela funkcionira li sve jednako dobro u stvarnosti kao i u tvojoj mašti. 

Sve dobro izmjeri

Na posljetku, ne zaboravi sve dobro izmjeriti te odabrati pravilne, skladne mjere okvira i umjetnina. Ravnoteža je ključna za uspješno izvedenu zidnu galeriju, nemoj to zaboraviti. 

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.