5 odličnih razloga zašto bi trebala uliti alkoholni ocat u svoju perilicu za rublje

Takozvani bijeli ocat veoma je svestran pomagač, osobito kada je u pitanju pranje rublja!

5 odličnih razloga zašto bi trebala uliti alkoholni ocat u svoju perilicu za rublje

Uvijek me začuđuje dok se najjednostavniji i najprirodniji sastojci u mom domu pokažu i najučinkovitijim proizvodima za čišćenje. Sok od limuna, soda bikarbona, votka ... Ispada da su svakodnevne stvari poput ovih najbolji kućni pomagači kada je u pitanju čišćenje.

A ovom trojcu već dulje vremena pridružen je i alkoholni ocat kojim čistim i dezinficiram površine u domu (razrijeđen s vodom). No tek sam nedavno saznala kako je upravo ovaj ocat veoma koristan i kad je u pitanju pranje rublja.

Ovo je 5 načina na koje možeš koristiti bijeli ocat kada je u pitanju pranje rublja:

Octena kiselina u destiliranom bijelom octu je tako blaga da ne šteti tkaninama koje se mogu prati; ali je dovoljno jaka da otopi ostatke (lužine) koje ostavljaju sapuni i deterdženti. Dodavanje samo pola šalice octa zadnjem ispiranju rezultirat će svjetlijim i jasnijim bojama. Dodajte destilirani bijeli ocat u dozator omekšivača ili ručno dodajte ocat na početku ciklusa ispiranja. Blaga octena kiselina u octu također djeluje kao izbjeljivač i sjajilo za sivu, prljavu odjeću. 

Ostavljanje vlažnih ručnika u košari ili vlažne odjeća u perilici može uzrokovati rast plijesni i pljesniv miris. Da bi sve bilo mirisno, napunite perilicu vrućom vodom, dodajte dvije šalice destiliranog bijelog octa i pokrenite kompletan ciklus pranja. Pokrenite drugi potpuni ciklus s dodanim deterdžentom. To je dobro i za male količine plijesni i kiselog mirisa. Za veće probleme s plijesnima i mrlje, morate koristiti agresivniji tretman.

Destilirani bijeli ocat djeluje kao prirodni omekšivač tkanine i ne ostavlja tragove na rublju. Samo dodajte pola šalice zadnjem ciklusu ispiranja. Ako vam se sviđa lagani miris, u bocu octa dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja poput lavande. Destilirani bijeli ocat je siguran i hipoalergijski za svu dječju odjeću.

Samo pola šalice bijelog destiliranog octa u ciklusu ispiranja pomoći će spriječiti da se dlake kućnih ljubimaca drže za odjeću. Također pomaže riješiti se pretjeranih mucica vlakna, ako ste slučajno oprali nešto tamno s ručnicima koji puštaju mucice.

Napunite neku praznu bocu s raspršivačem nerazrijeđenim destiliranim bijelim octom kako biste uklonili miris znoja i mrlje na odjeći prije pranja. Pošpricajte ocat izravno na tkaninu na područje ispod pazuha i pustite ga deset minuta prije stvljanja odjeće u perilicu rublja. Ocat će pomoći u micanju tragova dezodoransa na odjeći i spriječiti žutu boju ispod pazuha.

Dvije dodatne koristi alkoholnog octa:

  • Ocat je izvrstan dodatak za namakanje prije pranja

Kako bi se sačuvala boja i spriječilo "curenje" boje kod prvog pranja nove odjeće preporučuje se odmah na početku ciklusa pranja dodati od pola do cijele šalice octa ovisno o veličini dozatora. Isto tako , namoči novu šarenu odjeću prije prvog pranja u nerazrijeđenom alkoholnom octu i ostavi je natopljenu barem 15 minuta prije prvog pranja. To će smanjiti ili u potpunosti spriječiti buduće probleme s "krvarenjem" boje.

  • Jednostavno uklanja mrlje

Kada primijetiš da tvoje bijelo rublje više nije baš bijelo nego više sivo ili žućkasto ili pak ako uočiš na svojoj odjeću neku mrlju, ocat, kao i soda bikarbona, može ti tu pomoći! Požutjelo ili sivo bijelo rublje preko noći natopi u mješavini jednog dijela octa naprema 12 dijelova vode.