Sretan imendan!

Jednako snažna i nježna, Antonija danas slavi imendan

Vrijeme je da omiljenu Antoniju nazoveš i čestitaš joj njezin dan

Imendan Antonija

Draga Antonija, sretan ti tvoj dan! Na današnji dan slavimo ne samo Antonije, nego i Tonke te Tončice, a kako bi obilježile ovo slavlje, potražile smo što se sve krije iza ovog popularnog ženskog imena.

Ime Antonija ima nekoliko različitih značenja i teorija o porijeklu. Jedna od teorija je da dolazi od latinske riječi antonius koja obilježava jedno od brojnih rimskih naselja. Druga pak teorija govori da je ime Antonija nastalo od grčke riječi anteo, odnosno antao, što u prijevodu znači ‘spreman za borbu’.

Iako ime govori da je Antonija borbena, ona ima i svoju nježnu stranu. Često je i veliki sanjar, vizionar i ljude privlači svojom snažnom intuicijom te velikom mudrošću. U poslovnom svijetu je vrlo ambiciozna, nepristrana, često nježna i tiha, no nikada se ne predaje. Sve zadatke pred sobom obavlja bez pogovora, a uz to se brine da nikoga oko sebe ne povrijedi svojim postupcima. Antonije su često opčinjene duhovnošću i misterioznim pojavama. Prema numerologiji broj koji ih prati kroz život je sedam.

Ponekad zbog svoje sanjarske strane može biti neshvaćena, no potrudit će se da ideje i zamisli približi drugima najbolje što može. To ju također čini vrlo predanom partnericom koja u romantičnom odnosu daje baš onoliko koliko i traži. Ipak, ponekad može previše živjeti u svojoj glavi i mislima.

U Antoniju se lako zaljubiti pa je tako o njima napisano mnogo pjesama, poput one grupe Boss, Šajete ili Kawasaki 3P. Također možemo vidjeti mnogo poznatih Antonija u showbizz svijetu, ali i poslovnim sferama. To su primjerice naša Antonija Blaće (voditeljica), Antonija Mišura Sandrić (košarkašica), Antonija Šola (glumica i pjevačica) te Antonija Stupar Jurkin (voditeljica).

Ime Antonija je u Hrvatskoj bilo posebno popularno tijekom 30-ih i 40-ih godina prošlog stoljeća, no i danas imamo oko 10 tisuća žena koje nose ovo prekrasno ime. Ako i ti poznaješ Antoniju, ne zaboravi joj se danas javiti i čestitati imendan. Od bilo kakvog poklona Antonija će više cijeniti lijepu gestu tako da ćeš joj pozivom sigurno uljepšati dan.