Predivne i posebne

Dan je sijamskih mačaka, a evo zanimljivosti o ovoj predivnoj pasmini

Jesi li znala da su sijamske mačke jedna od najstarijih pasmina na svijetu i o čemu točno ovisi boja njihovog krzna? To i još puno više otkrivamo u nastavku

sijamske-mačke.jpg
Foto: Unsplash

Plave oči, jedinstvena boja krzna, izrazita pričljivost i inteligencija - to su samo neke od karakteristika sijamskih mačaka, jedne od najstarijih pasmina pripitomljenih mačaka na svijetu, za koju će se svi ljubitelji ovih krznenih mezimaca složiti da su jedne od najljepših mačaka.

Image
Mijau, mijau

Razmišljaš o mački? Ovo su najpopularnije vrste na svijetu

Poznate su po svom elegantnom, osebujnom izgledu koji karakteriziraju trokutasta glava, velike uši, duge i vitke noge, a njihova je najveća posebnost vitko tijelo, jarko plave oči i kontrast između svjetlije boje na tijelu i tamnije boje ekstremiteta. No, sijamske su mačke puno više od samog izgleda.

Sijamske mačke nisu samo lijepe, već i vrlo inteligentne, toliko da ih se može istrenirati da hodaju na povodcu. Osim toga, one su vrlo privržene i od svojih vlasnika očekuju da im budu posvećeni kao i one njima - da uvijek nađu vrijeme za maženje i igru. Uz sve to, ove mačke kriju još mnoge zanimljivosti i posebnosti za koje većina ljudi možda ne zna, a kojima smo se danas odlučile posvetiti, i to povodom Dana sijamskih mačaka koji se obilježava 6. travnja svake godine.

Jedinstvena boja krzna

Sijamske mačke imaju poseban gen koji sprječava razvoj pigmenta u krznu, što rezultira albinizmom. No, zahvaljujući magiji znanosti, gen za modifikaciju albinizma može utjecati na mačje krzno samo iznad određene temperature – točnije između 37 i 39 Celzijevih stupnjeva. Jednom kada tijelo sijamske mačke padne ispod otprilike 37 stupnjeva – ili je mačka u hladnijoj okolini – njezini geni za boju dlake ponovno se uključuju i prenose pigment u njeno krzno.

Budući da je tijelo mačke hladnije oko nosa, ušiju, šapa i repa, tamo se pigment najčešće skuplja na sijamskim mačkama i zato su na tim područjima tamnije. Većina sijamskih mačaka rađaju se potpuno bijele i razvijaju svoje tamnije oznake u tjednima nakon rođenja. Razlog je taj što je maternica jako topla i blokira gen za boju da dopre do njihovog krzna. Nakon rođenja i nekoliko tjedana izloženosti hladnijoj atmosferi, sijamski mačići će početi razvijati pigment oko lica, repa i šapa.

Osobine u prošlosti

Dugo vremena, mnoge su sijamske mačke imale ukrštene oči i savijene repove. Iako su ove osobine nedvojbeno bile rezultat određenih genetskih čimbenika, mnoge legende nudile su alternativna objašnjenja za zanimljiv izgled sijamskih mačaka. Prema jednoj, skupina sijamskih mačaka imala je zadatak čuvati zlatni, kraljevski pehar.

Obavljajući svoje dužnosti, mačke su zurile u pehar s takvim intenzitetom da su s vremenom počele gledati u križ. A budući da su za dodatnu sigurnost omotale svoje repove oko pehara, repovi su im postali trajno savijeni. I danas postoje sijamske mačke s očima "u križ" i zakrivljenim repovima, ali to nije ni približno tako često. Uzgajivači mačaka odredili su ove osobine kao "nepoželjne" i selektivno ih uzgajali.

Stara pasmina

Iako nitko nije siguran kada su sijamske mačke prvi put uzgojene i pripitomljene, vjeruje se da potječu s Tajlanda, i to negdje oko 14. stoljeća, kada su se prvi put pojavile u tajlandskom rukopisu. To bi ih učinilo jednom od najstarijih pasmina mačaka na cijelom svijetu.

Ljubimci kraljevskih i predsjedničkih obitelji

Prije nekoliko stotina godina, kraljevske obitelji na Tajlandu cijenile su sijamske mačke zbog njihovog osebujnog, neobičnog i lijepog izgleda. Zapravo, članovi ovih kraljevskih obitelji vjerovali su da će sijamska mačka primiti njihovu dušu kada umru. A voljela ih je i britanska kraljevska obitelj - kraljica Viktorija bila je oduševljena kada je prvi put vidjela sijamsku mačku na izložbi mačaka u kasnom 19. stoljeću pa ih je nekoliko i udomila. Čak je i kraljica Elizabeta II nekada imala sijamsku mačku - dobila ju je kao vjenčani dar kada se udala za princa Philipa 1947. godine.

Iako su sijamske mačke stoljećima bile pripitomljavane u Aziji, u Sjedinjenim Državama nisu se pojavile sve do kasnih 1800-ih. Jedna od najranijih poznatih vlasnica sijamske mačke zapravo je bila supruga predsjednika SAD-a Rutherforda B. Hayea, Lucy - što znači da i sijamske mačke imaju povijest u Bijeloj kući. Njezina sijamska mačka po imenu Siam bila je dar američkog diplomata koji je služio na Tajlandu.

Pričljive mačke

Ako imaš sijamsku mačku (ili si neko vrijeme provela s jednom od njih), onda znaš da su izrazito pričljive. Sijamske mačke će iznijeti svoja mišljenja o svojoj hrani, promatranjima kroz prozor i zapravo svemu s čime se susreću tijekom dana i noći.

Filmske zvijezde

Neki stari, ali odlični filmovi i crtići poput "Nevjerojatnog putovanja", "Dame i skitnice" i "That Darn Cat!" poznati su po sijamskim mačkama koje su prikazane u njima. Zapravo, cijela radnja filma "That Darn Cat!" usredotočena je na sijamskog mačka po imenu DC (ili Darn Cat) koji pomaže zaustaviti otmicu.