Ovih dana pišemo gotovo isključivo o božićnim slasticama. S obzirom da nas samo osam dana dijeli od najveselijeg blagdana u godini, pripreme su u punom jeku, a keksi i kolači se mahnitom brzinom peku diljem svijeta. I dok kod nas tradicija nalaže da se na božićnom stolu nađu vanil kiflice i rum kuglice, iz anglikanskih zemalja nam dolazi trend spravljanja čokoladnih mentol keksića.
Naime, kombinacija mente i čokolade u mnogim se zemljama smatra simbolom zime i Božića, pa smo odlučile približiti ti taj spoj okusa. Donosimo ti tako ukusan recept za sočne keksiće s puno čokolade i mente, a koji će definitivno zaintrigirati tvoje nepce.
Za naše podneblje atipični, ali okusom apsolutno božanstveni – to su čoko mentol keksići.
Sastojci:
200 g glatkog brašna
50 g gorkog kakaa
5 g praška za pecivo
prstohvat soli
1 vrećica bourbon vanilija šećera
2 vrećice menta šećera
130 g šećera
160 g maslaca
1 veliko jaje
po potrebi 1/2-1 žličica vode
300 g tamne čokolade
20 g neutralnog ulja
Upute:
Od svih sastojaka za tijesto umijesi tijesto za kekse. Najlakše je prvo pomiješati sve sastojke za tijesto osim jaja, te kad dobiješ mrvičastu smjesu još dodaj jaje i sve poveži. Ako se tijesto mrvi dodaj par kapi vode ili još maslaca.Tijesto spljošti u disk, zamotaj u prozirnu foliju i stavi hladiti jedan sat ili preko noći. Zatim ga razvaljaj na pobrašnjenoj plohi, na debljinu oko 2-3 mm pa izreži oblike po želji. Slaži na pleh za pečenje obložen papirom za pečenje. Pećnicu u međuvremenu zagrij na 190°C. Kekse je potrebno peći oko 12 minuta tj. dok ne očvrsnu. Ohladi ih prije stavljanja glazure. Za glazuru na pari ili u mikrovalnoj pećnici pažljivo otopi čokoladu. U nju dobro umiješaj ulje, zatim svaki keks pomoću dvije vilice umači u glazuru i pusti da se iscijedi višak. Slaži kekse na papir za pečenje i ostavi na sobnoj temperaturi da se stisnu.