Harry i Meghan nisu jedini

Za ljubav dali bi sve: Članovi kraljevskih obitelji odrekli su se titula zbog ljubavi

Iako članovi kraljevske obitelji najčešće sklapaju brak s drugim članovim kraljevskih obitelji, neke princeze i prinčevi pravu ljubav pronašli su među 'običnim ljudioma' i zbog njih se odrekli svojih titula

profimedia-0210169532.jpg
Foto: Profimedia

Dilema dostojanstva i ljubavi tema je mnogih priča i zapleta nebrojenih knjiga. Ipak, izbor između dužnosti i odnosa nije izmišljen. Junaci našeg članka suočili su se s tom dilemom u stvarnom životu, a baš kao i junaci sa stranica knjiga, našli su hrabrosti donijeti jednu od najtežih odluka u životu.

Image
Afere koje su šokirale svijet

Ljubavne tajne s kraljevskih dvora: Top 10 najvećih skandala

I dok je veći dio svijeta svjedočio odluci princa Harryja i Meghan Markle da se povuku s kraljevskih dužnosti kako bi postali "financijski neovisni", tijekom godina, bilo je mnogo članova kraljevske obitelji koji su iznenadili svijet nakon što su napustili kraljevske dvore u potrazi za 'običnim životom'.

shimmer fallback

Pronašle smo neke od najzanimljivijih priča o članovima kraljevskih obitelji koji su se odrekli svega u ime ljubavi.

Princeza Mako

Japanska princeza Mako, nedavno se udala za svog dragog s fakulteta, Keija Komura. Par se prvi put upoznao 2012. godine na fakultetu, a 2017. su se zaručili i krenuli u pripreme za vjenčanje.

Bajku je zamračila činjenica da je Kei Komuro pučanin. A prema japanskom zakonu, kada se predstavnica kraljevske obitelji uda za pučana, mora se odreći svoje titule - iako takav zakon ne postoji za muške kraljevske članove, khm. Mako se nije samo odrekla svoje titule, već je odbila i milijun dolara, tradicionalno izdanih za ženu iz kraljevske obitelji koja napušta obitelj.

Princ Phillip

Kao kraljičin suprug, pokojni princ Phillip imao je razne titule, uključujući 'vojvoda od Edinburgha'. Međutim, da bi se oženio kraljicom Elizabetom, morao je postati britanski državljanin i odreći se vlastitih titula. Phillip je rođen kao princ Phillip od Grčke i Danske, ali se u ime ljubavi odrekao prava na grčko i dansko prijestolje i uzeo majčino prezime Mountbatten.

Prvih nekoliko godina braka Phillip je imao titulu vojvode, koja je u kraljevskoj hijerarhiji mnogo niža od njegove očinske titule. Tek 1957. godine uzeo je ime princ Phillip.

Princeza Ubolratana

Slično kao i japanska princeza, tajlandska princeza Ubolratana, također se odrekla kraljevskog statusa udajom za pučanina. Jedina razlika je u tome što se Ubolratana 1972. udala za svog supruga, Amerikanca Petera Ladda Jensena. Godine 1998. par se razveo, ali princeza nije vratila svoje titule i sada je poznata kao “Tunkramom Ying”, što znači kći kraljice-vladarice.”

Tehnički, prema njoj se postupa kao prema članu kraljevske obitelji, ali, primjerice, nije obuhvaćena tajlandskim zakonima o uvredi veličanstva, koji zabranjuju vrijeđanje dostojanstva kraljevske obitelji.

Kralj Edward VIII.

Priča o kralju Edwardu VIII., ujaku kraljice Elizabete, vjerojatno je najpoznatija, ali naša kompilacija ne bi bila potpuna bez njega. Godine 1930. Edward je upoznao američku glumicu Wallis Simpson. U vrijeme kada je njihova veza počela, Wallis je bila dva puta razvedena, a kad je Edward proglašen kraljem, morao je birati između krune i ljubavi.

Godine 1936. Edward je abdicirao s prijestolja i obratio se naciji putem radija, rekavši: "Utvrdio sam da je nemoguće nositi težak teret odgovornosti i izvršavati svoje dužnosti kralja bez pomoći i podrške žene koju volim."

Princ Johan Friso

Nizozemski princ Friso, drugi sin kraljice Beatrix, odrekao se prijestolja 2004. godine kako bi se oženio s Mabel Wisse Smit, što je učinjeno bez blagoslova nizozemskog parlamenta.

Razlog: par nije opovrgnuo da je Mabel u prošlosti bila u vezi s trgovcem drogom Klaasom Bruinsmom. Iako su Kruna i država uvjetovali princu gubitak titule u slučaju vjenčanja, Johan Frisco svega se odrekao zbog ljubavi. Nažalost, njihova sreća nije dugo trajala. Nakon devet godina braka, tijekom kojeg su dobili dvoje djece, bivši nizozemski princ nastradao je na skijalištu te 18 mjeseci proveo u komi, a 2013. preminuo.

Princ Harry

I kao posljednje izdvajamo vjerojatno najpoznatiji slučaj današnjice, a to su princ Harry i Meghan Markle. Rasprave oko odluke princa Harryja i Meghan Markle da se povuku sa svojih kraljevskih dužnosti bile su burne i dugotrajne. Međutim, u jednom od svojih intervjua, sam Harry je podijelio da je razlog zašto se odlučio odreći svoje titule njegova obitelj.

Za vrijeme trudnoće, Meghan je imala problema s mentalnim zdravljem. I, prema Harryju, nakon što im se rodio sin Archie, odlučili su napraviti korak unatrag te se preseliti u Kaliforniju kako bi se usredotočili isključivo na obitelj i dobrobit svog djeteta.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.