Mačja miss ekstravagancije

Bengalska mačka: Umiljati mini leopard koji će osvojiti tvoje srce

Ako želiš stvarno posebnog i privrženog ljubimca, životinju koja će najprije zapanjiti, a onda potpuno oduševiti sve tvoje goste - popularna bengalska mačka je upravo ono što tražiš

bodi-raw-_EY5Q6lNLIg-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Njezin će izgled mnoge zavarati: na prvu djeluje kao prava mala divlja mačka - ali ispod predivnog krzna leopard uzorka krije se jedna vrlo mazna mica maca. Bengalska mačka jedna je od najposebnijih u mačjem svijetu- zapravo, ona je poput male verzije kućnog leoparda!

Image
Foto: Unsplash

Velika maca - velika ljubav

Velika je, snažna i atletski građena, odrasla mačka obično bude teža od 5 kilograma. Glava joj djeluje malo u odnosu na tijelo i trokutastog je oblika, šape su joj krupne, a rep je debeo. Krzno ove ljepotice je žuto-smeđe boje, kratko je i ima poseban, pjegav uzorak. Iako izgledom podsjeća na divlju mačku, bengalka ima sve osobine koje je čine pravom prijateljicom zaljubljenom u svoje ljude. Zainteresirala te? Evo što sve trebaš znati o ovom nimalo običnom kućnom ljubimcu - bengalskoj mački.

'Rođenje' savršene mačke

Ljude je oduvijek fascinirala ljepota i gracioznost divljih mačaka, ali su ih se istovremeno i bojali. Tako se došlo na ideju da bi se križanjem divlje i kućne mačke mogla dobiti nova pasmina koja bi spajala dvije najpoželjnije mačje karakteristike: zadivljujuć izgled i pitomi karakter. Šezdesetih su godina prošlog stoljeća u Americi križanjem azijske leopard mačke i domaće mačke nastala bengalske mačke - idealne po svim našim kriterijima. Bile su ostvarenje sna ljubitelja divljih mačaka koji su napokon mogli imati vlastitu mini verziju ove zvjerke u svom domu.

Prava frendica

Iako se može činiti da je bengalska mačka zapravo samo donekle pripitomljena divlja mačka, to uopće nije točno. Ovaj leopardić blagog je karaktera, voli se družiti i naravno, kako i prilični jednoj mački - maziti. Bengalska mačka brzo će postati tvoja nova, vjerna prijateljica i rado će te pratiti kamo god krenula. Naravno, kao i kod svakog drugog ljubimca, bitno je da se socijalizira od malih nogu. Ako je se tako nauči, dobro se slaže s drugim mačkama, a čak i sa psima čini odličan tim.

Atletičarka i pustolovka

S obzirom na to da je pravi sportski tip, ovoj aktivnoj mački treba puno kretanja. Nije ljubiteljica izležavanja na kauču, naprotiv, obožava trčati, skakati i istraživati okolinu. To joj je važno i jer za održavanje besprijekorne linije. Osim toga, izuzetno je inteligentna i razigrana - nema gdje neće gurati svoju znatiželjnu njuškicu. Čak ni voda joj nije tabu- rado će je istražiti. Jedno je sigurno, bengalska mačka u kući garantira dobru zabavu.

I ona ima svoje mušice

Dakako, razlike među mačkama iste pasmine mogu biti goleme- individualne su kao i kod drugih vrsta životinja. Bengalske su mačke većinom prijateljski raspoložene, ali ponekad nisu naklonjene strancima i maloj djeci. Također, ne vole promjene u svom domu, u kojem su gazdarice, naravno, one. Od ogromne je važnosti omogućiti im puno prostora za kretanje jer im je to - naprosto u krvi, baš kao i njenim većim precima- divljoj azijskoj mački.

Krzno zlatnog sjaja i preslatko glasanje

Osim ljupkog karaktera, bengalsku mačku njezino krzno čini upravo neodoljivom. Ono je svilenkasto i ima krasan zlaćani sjaj. Što je najbolje, nije zahtjevno za održavanje. Bengalke imaju još jednu posebnost: vlasnici ovih egzotičnih ljepotica tvrde kako je njihovo glasanje vrlo neobično, nalik cvrkutanju ili mumljanu, kao iz crtića. Kad se slade omiljenom hranom ili razgovaraju sa svojim mačjim prijateljicama- njihovo mijaukne zvuči kao simpatično brbljanje.

Nakon svega navedenog, moraš se složiti kako su bengalske mačke sve samo ne obične i dosadne. Nedostaje ti uzbuđenja u životu? Onda je možda baš jedna egzotična bengalka pravi ljubimac za tebe - ova će mica maca definitivno začiniti tvoju svakodnevicu.