Ne tako dobar početak dana

6 jutarnjih navika koje mogu loše utjecati na tvoju produktivnost

Način na koji provodiš svoje jutro ključno je za to koliko ćeš dobro funkcionirati ostatak dana. Tih prvih nekoliko minuta određuje tvoj dan, a s lošim navikama možeš se naći u situaciji da gubiš dragocjeno vrijeme

pexels-photo-6802983.webp
Foto: Pexels

Jutro je najvažnije doba dana za pokretanje produktivnosti. Međutim, jutarnji sati također se smatraju najstresnijima, prema istraživanju ValuePenguina. Neorganiziranost i užurban način života mogu dovesti do stvaranja loših jutarnjih navika, što se kasnije odražava na fizičko zdravlje poput toga da se osjećamo iscrpljenije, umornije i pospanije. Osim toga, šteti produktivnosti i u konačnici uspjehu.

Image

Jeste li jutarnji ili večernji tip - kronotip određuje vašu produktivnost

Možda se čine kao besmislene rutine, ali dobar početak dana ključan je za povećanje produktivnosti. Od odgađanja alarma do neplaniranja dana - u nastavku saznaj koje loše navike trebaš maknuti iz svoje rutine.

Image
Foto: Pexels

Odgađaš alarm

Odgoda alarma je prva na ljestvici najgorih jutarnjih navika koja je loša za zdravlje i produktivnost. Ako ti treba više sna, namjesti alarm kasnije ili jednostavno idi ranije spavati. Ljudi spavaju u ciklusima od oko 90 minuta, a odgađanjem alarma za 5 minuta sna, mozak dobiva signal da započne novi ciklus spavanja. 

Kada započneš dan u ovom stanju, osjećat ćeš se umorno i željet ćeš se vratiti na spavanje iako si odspavala solidnih 8 sati. 

Image

Koristiš mobitel odmah nakon buđenja

Našem mozgu treba dati vremena da se polako probudi. Preopterećenost informacijama prije nego što si potpuno budna ometa tvoju sposobnost određivanja prioriteta zadataka. Dakle, umjesto da se fokusiraš na svoje ciljeve, um ti je fiksiran na neželjenu e-poštu ili na negativan sadržaj na društvenim mrežama.

Istraživanja su pokazala da 80% korisnika pametnih telefona provjerava svoje telefone unutar 15 minuta nakon buđenja. Bilo da se radi o društvenim mrežama, SMS-u, mailovima i ili bilo čemu što želiš provjeriti, više je nego vjerojatno da će ti pružiti samo stres te da će te odvratiti od jutarnje rutine.

Image

Spremaš se u mraku

Možda zvuči neobično, ali spremanje u mraku također može uništiti produktivnost. Prema studiji iz 2014. godine objavljenoj u časopisu Stress, jutarnja sunčeva svjetlost utječe na nešto što se zove reakcija buđenja kortizola, koja priprema mozak za dan koji je pred nama. Ustajanje i spremanje u dobro osvijetljenom prostoru može poboljšati raspoloženje i funkcioniranje do kraja dana.

Image

Preskačeš doručak

Svi već znamo da je doručak najvažniji obrok u danu, stoga se njegovo preskakanje negativno odražava na našu produktivnost. Naš mozak treba gorivo za rad, a upravo preskakanje jutarnjeg obroka neće ti pružiti potrebnu energiju. Još jedna uobičajena toksična navika koju treba izbjegavati ujutro su žitarice. 

Žitarice nisu zdrave kao što se tvrdi da jesu i obično sadrže puno šećera i rafiniranih žitarica. Uzrokuju skok razine šećera u krvi i daju brzi poticaj energije nakon čega slijedi pad razine šećera u krvi, a time i energije. Zato jedi cjelovitu hranu te uključi u svoj jelovnik više voća i povrća. Ako nemaš vremena pripremati zdrave obroke svaki dan, pokušaj planirati obroke unaprijed.

Image

Predugo se izležavaš

Ponekad se teško ustati iz kreveta pa se izležavamo puno duže nego što bi trebali, međutim, ovu lošu naviku moguće je zamijeniti nekom zdravijom. Odlazak u šetnju ili lagana tjelovježba odlična je za produktivnost i koncentraciju. Studija iz 2019. godine objavljena u British Journal of Sports Medicine otkriva da 30 minuta umjerene tjelesne aktivnosti ujutro povećava snagu mozga.

Image

Nemaš plan obaveza

Mnogi započinju dan bez ikakvog plana. Onda kad završimo dan s osjećajem kao da nismo izvršili svoje obveze, pitamo se zašto se tako osjećamo. Ako nemaš isplaniran dan, upadaš u zamku odugovlačenja. Znaš da bi trebala raditi "nešto", ali ne znaš otkud početi. Stoga, za uspješno povećanje produktivnosti, planiraj svoj dan noć prije.

Image