Ako u svom vrtu imate obilje tikvica, ne dopustite da propadnu. Zamrznite ga! Danas vam pokazujem kako zamrznuti tikvice kako biste mogli uživati u njima tijekom cijele godine.
SASTOJCI
2 tikvice
1 veliki lonac kipuće vode
1 velika posuda ledene vode
UPUTE
Operite tikvice i narežite ih na kriške debljine 0,60 cm.
Tikvice blanširajte tako da prvo napunite veliku posudu otprilike 2/3 vodom. Prokuhajte vodu i ubacite tikvice.
Neka se tikvice kuhaju samo jednu minutu. Napomena, nemojte dodavati sol, jer će to postati kašasto prije smrzavanja!
Izvadite tikvicu iz vode šupljikavom žlicom ili skimerom i prenesite u ledenu vodenu kupelj.
Pustite da se tikvice hlade 2 minute u ledenoj vodenoj kupelji, a zatim ih ocijedite.
Tikvice osušite papirnatim ručnikom i stavite na lim za pečenje te stavite u zamrzivač.
Tikvice zamrznite 1-2 sata. Kad se zamrznu, prebacite ih u vreću za zamrzavanje i zamrznite na nekoliko mjeseci.
SAVJETI
Da biste izbjegli izgaranje zamrzivača, najbolje je koristiti svoje smrznute tikvice u roku od 6 mjeseci.
NUTRITIVNE VRIJEDNOSTI:
KALORIJE: 17kcal, UGLJIKOHIDRATI: 3g, PROTEINI: 1g, MASTI: 1g, ZASIĆENE MASTI: 1g, NATRIJ: 8mg, KALIJ: 256mg, VLAKNA: 1g, ŠEĆER: 2g, VITAMIN A: 196iu, VITAMIN C: 18mg, VITAMIN C: 18mg, VITAMIN C: 18mg, CAM: C ŽELJEZO: 1 mg