Održavanje

Kratki vodič kako skinuti hrđu sa kovanica

Pronašli ste stare kovanice i želite ih očistiti od hrđe? To nije komplicirano. Saznajte zašto nastaje hrđa na kovanicama i kako skinuti hrđu sa kovanica.

novac.jpg
Foto: Pixabay

Hrđa je kemijska reakcija koja se javlja kada se željezo ili čelik izlože kisiku i vodi. Rezultat toga su smeđe, narančaste ili crvene mrlje koje se pojavljuju na površini metala. Hrđa je ne samo estetski problem, već i može uzrokovati oštećenje površine metala i smanjiti njegovu trajnost. No, kako skinuti hrđu sa kovanica?

Ako želite skinuti hrđu s kovanica, prvo trebate skupiti potrebne materijale. Trebat će vam malo limunske kiseline, soli i vode. Stavite vodu u posudu i zagrijte je do vrenja. Dodajte žlicu soli i žlicu limunske kiseline i miješajte dok se sol i kiselina ne otope. Potom stavite kovanice u otopinu i ostavite ih da odstoje oko pet minuta.

Nakon što ih izvadite iz otopine, lagano ih istrljajte četkom za zube kako biste uklonili preostalu hrđu. Ako postoje tvrdokorne mrlje, možete upotrijebiti ubrus ili krpu za brisanje kovanica. Pazite da ne koristite previše sile kako ne biste oštetili površinu kovanice. Ovaj način za skidanje hrđe sa kovanica već je gotov i sada vaše kovanice blistaju kao nove.