Što smijete unijeti u avion?

Dozvoljene stvari u avionu

Važno znati koje predmete ne možete ponijeti u avion u ručnoj prtljazi.

pexels-pixabay-358319.jpg

Pakiranje ručne torbe jedna je od najvažnijih priprema prije leta. Morate shvatiti što je važno za stavljanje u prijavljenu prtljagu i što bi vam trebalo tijekom samog leta. Ali, nažalost, također morate ograničiti količinu svojih želja na približno veličinu školskog ruksaka.

Jednako je važno znati koje predmete ne možete ponijeti u avion u ručnoj prtljazi. U većini slučajeva, ograničeni predmeti mogli bi ugroziti sigurnost ili sigurnost putnika ako se uzimaju u letu.

Bit će dovoljno odložiti neke od ovih predmeta u teretni prostor. Ali druge biste morali ostaviti kod kuće zbog ograničenja ručne prtljage.

Stvari koje ne možete ponijeti u avion - često postavljana pitanja:

Znamo kako bi moglo biti neugodno naći se u zračnoj luci i saznati da ne možete nešto ponijeti sa sobom. Dakle, kako bismo vam pomogli smanjiti stres koji ponekad može doći s letenjem, sastavili smo ovaj vodič koji će vas provesti kroz predmete koje možete staviti u ručnu prtljagu i one koje ne možete uzeti u avion.

Možete li donijeti upaljač u avion?

Gotovo sve vrste uobičajenih upaljača za cigarete bit će dopuštene u vašoj prtljazi ili s vama tijekom leta. To uključuje najjednostavnije upaljače i ostale jednokratne upaljače, kao i Zippo upaljače.

Međutim, u većini zemalja zabranjeno je unos elektroničkih i plazma upaljača.

Možete li ponijeti šibice u avionu?

Da, većina zrakoplovnih kompanija omogućit će vam da sa sobom ponesete jednu kutiju šibica.

Možete li ponijeti laptop u avion?

Naravno, nema problema. U stvari, čak i ako ne planirate raditi bilo kakav posao ili gledati film na avionu, ipak bismo preporučili da laptop ponesete sa sobom. Pakiranje s ostatkom prtljage može dovesti do oštećenja, a u nekim slučajevima i do gubitka.

Imajte na umu da biste na sigurnosnoj kontrolnoj točki trebali iznijeti laptop iz kabinske prtljage. Vaš prijenosnik (i bilo koji drugi elektronički uređaji) morat će odvojeno proći kroz rendgenske skenere.

Savjet: Ako ste vlasnik MacBooka, smjestite svoje ime negdje na njega. Macovi su danas vrlo česti i ne biste željeli završiti s tuđim. Ako ovo nije dovoljna motivacija, sjetite se da bi netko drugi mogao nehotice završiti s vašim.

Možete li donijeti prijenosnu bateriju u avion?

Mnogi putnici koriste prijenosne baterije kao rezervne baterije za svoje uređaje. Ako se pitate možete li ponijeti ovaj prijenosni uređaj za punjenje mobitela ili prijenosnog računala tijekom leta ili dugog odmora, odgovor je da. Imajte na umu da su dopuštene samo uređaji za osobnu upotrebu koji moraju biti stavljeni u vašu ručnu prtljagu.

Prijenosne baterije nisu dopuštene u prijavljenoj prtljazi, baš kao ni litijeve baterije, jer su zapaljive.

Možete li sa sobom ponijeti pastu za zube?

Iako u ručnu prtljagu možete uzeti pastu za zube, bilo koja pasta za zube koju ponesete ubraja se u ograničenje vaše tekućine i gelova. Uz to, vaša pasta za zube mora biti manja od 100 ml.

Mogu li donijeti šminku u avion?

Možete ponijeti ruž za usne, balzame za usne i pudere. Međutim, ako želite unijeti bilo kakvu šminku u tekućem obliku (npr. tekuću maskaru ili gelove za usne), morat ćete biti sigurni da udovoljavaju ograničenjima na tekućine i gelove. Jednostavno rečeno, njihovi spremnici ne smiju prelaziti 100 ml, a vi biste sve to morali smjestiti u plastičnu vrećicu, ne veću od 1 litre.

Mogu li donijeti dezodorans u avion?

U ruci možete ponijeti određene vrste dezodoransa.

Ako je vaš dezodorans tekući, tj. sprej, gel ili krema, podliježe ograničenju od 100 ml. Isto se pravilo odnosi i na parfeme, koji su tekući, pa ako želite putovati lagano (samo ručna prtljaga), pobrinite se da vaš parfem odgovara potrebama od 100 ml.

Čvrsti dezodoransi su pak dopušteni u vašoj ručnoj ruci i u prijavljenoj torbi i ne pridržavaju se pravila od 100 ml, pa ako nosite dezodorans u stiku, možete ga uzeti u bilo kojoj veličini.

Mogu li pincetu ponijeti u avion? Britve? Škare?

Pincete, britve i škare u cjelini su dopuštene u avionima.

Ravni brijači jedini su predmet koji ne možete unijeti u ručnu prtljagu jer bi mogli biti opasni. Uz to, rubovi škara trebaju biti kraći od 12 cm.

Možete li ponijeti igle za pletenje u ručnoj prtljazi u avion?

Većina zrakoplovnih kompanija omogućila bi igle za pletenje u vašoj ručnoj prtljazi i osoblje osiguranja u zračnoj luci bilo bi toga svjesno. Međutim, službenici osiguranja imaju pravo diskrecije i ako ih odluče oduzeti kao "oštre predmete", mogli bi.

Zato bismo vam preporučili da svoje omiljene igle za pletenje ostavite kod kuće prije nego što spakirate svoje stvari, za svaki slučaj.

Možete li ponijeti glazbene instrumente u avion?

Prema FAA-inim propisima, američke tvrtke dopuštaju glazbene instrumente u avionu ako su dovoljno mali da stanu u prtljažni prostor ili ispod sjedala ispred vas.

Ako letite Europom, naša bi preporuka bila da se unaprijed obratite svom zrakoplovnom prijevozniku. U nekim su slučajevima manji instrumenti (na primjer violina) dopušteni u avionu i smatraju se dijelom vaše ručne prtljage. Flauta također lako može stati u vašu ručnu nošnju, no ako putujete s gitarom ili violončelom, provjerite prije nego što krenete u zračnu luku.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.