Online sigurnost

Što je prijevara na internetu? Kako prepoznati prevaru na internetu?

Prijevare na internetu su sve češće, a zbog vlastite sigurnosti biste trebali znati što je prijevara na internetu. Donosimo što je prijevara na internetu te kako se osigurati od iste.

internet.jpg
Foto: Pixabay
Play logo

Prijevara na internetu uključuje korištenje mrežnih usluga i softvera s pristupom internetu za prijevaru ili iskorištavanje žrtava. Izraz prijevara na internetu općenito pokriva aktivnosti kibernetičkog kriminala koje se odvijaju putem interneta ili putem e-pošte, uključujući zločine poput krađe identiteta i drugih  aktivnosti hakiranja osmišljenih da ljudima ukradu novac.

Play logo

Najčešća vrsta prijevare na internetu je prijevara s čestitkama. Mnogi napadi usmjereni su na popularne događaje kako bi prevarili ljude koji ih slave. To uključuje rođendane, Božić i Uskrs, koji se obično obilježavaju dijeljenjem čestitki s prijateljima i članovima obitelji putem e-pošte. Hakeri to obično iskorištavaju instaliranjem zlonamjernog softvera unutar čestitke putem e-pošte, koji se preuzima i instalira na uređaj primatelja kada otvori čestitku.

Još jedan tip prijevare na internetu je pomoću lutrije. Prevaranti e-poštom žrtvama govore da su osvojile lutriju. Ove prijevare obavijestit će primatelje da svoju nagradu mogu preuzeti tek nakon što uplate malu naknadu. Važno je poznavati što je prijevara na internetu kako biste se znali osigurati od prijevara.

Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.