Tehnologija

Što je optički internet? Koje su osnovne karakteristike optičkog interneta?

Želite pristup bržem internetu? Optički internet je savršen za vas. Saznajte što je optički internet i zašto je toliko važan u današnjem svijetu.

internet.jpg
Foto: Pixabay

Internet od optičkih vlakana, koji se obično naziva optički internet, je širokopojasna veza koja može doseći brzine do 940 megabita u sekundi, s malim vremenom kašnjenja. Tehnologija koristi optički kabel, koji zapanjujuće može slati podatke brzinom od oko 70% brzine svjetlosti. Osim toga, kabeli od optičkih vlakana nisu toliko osjetljivi na teške vremenske uvjete kao druge vrste tradicionalnih kabela, što pomaže u smanjenju prekida rada. Također se učinkovito odupire električnim smetnjama.

No, kako zapravo funkcionira optički internet? Internet od optičkih vlakana složena je tehnologija koja omogućuje prijenos informacija u obliku svjetlosti, a ne električne energije. Mnogo je dijelova koji čine ovu naprednu tehnologiju, ali ključna komponenta su optička vlakna. Optička vlakna prenose impulse laserskog ili LED svjetla niz liniju, prenoseći informacije u binarnom obliku, slično nulama i jedinicama koje se koriste u elektronici.

Kada znate što je optički internet, važno je znati što je moguće uz optički internet. Optički internet je idealan za više korisnika za povezivanje nekoliko uređaja odjednom. Optički internet omogućuje brzo postavljanje i preuzimanje datoteka. Osim toga, uz optički internet možete uživati u glatkom online igranju i video razgovoru s prijateljima i obitelji.