Tehnologija

Što je LED tehnologija?

Često čujete za pojam LED tehnologija i želite napokon naučiti što je LED tehnologija? Na pravom ste mjestu. Ovo je jednostavno objašnjenje što je LED tehnologija i kako ona funklcionira.

led-tehnologija.jpg
Foto: Pixabay

LED diode visoke svjetline pojavile su se u posljednjih šest godina. Ali tek nedavno se na njih ozbiljno gleda kao na izvedivu opciju u primjenama rasvjete opće namjene. Prije nego što preporučite ili instalirate ovu vrstu rasvjete, trebali biste razumjeti što je LED tehnologija te na kojoj se tehnologiji temelji LED tehnologija.

LED diode su poluprovodnički uređaji koji pretvaraju električnu energiju izravno u svjetlo jedne boje. Budući da koriste tehnologiju proizvodnje hladnog svjetla, u kojoj se većina energije isporučuje u vidljivom spektru, LED diode ne troše energiju u obliku topline koja ne proizvodi svjetlost. Za usporedbu, većina energije u žarulji sa žarnom niti je u infracrvenom dijelu spektra. Kao rezultat toga, i fluorescentne i HID svjetiljke proizvode veliku količinu topline. Osim što proizvode hladno svjetlo, LED tehnologija se može napajati iz prijenosne baterije.

Kada znate što je LED tehnologija potrebno je znati kako LED tehnologija funkcionira. Središnji dio tipične LED diode je dioda koja je postavljena na čip u čašicu reflektora i koju drži okvir od mekog čelika spojenog na par električnih žica. Kada struja teče preko spoja dva različita materijala, svjetlost se proizvodi unutar čvrstog kristalnog čipa. Oblik ili širina emitiranog svjetlosnog snopa određen je raznim čimbenicima, kao što je oblik čašice reflektora, veličina LED čipa i oblik epoksidne leće. Ukoliko planirate uložiti u LED rasvjetu, potrebno je poznavati što je LED tehnologija.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.