Tehnologija

Optimalna udaljenost od LED televizora

Bole vas oči nakon gledanja u LED televizor? Možda sjedite preblizu televizoru. Saznajte kako se izračunava optimalna udaljenost od LED televizora ovisno o veličini zaslona.

udaljenost-od-televizora.jpg
Foto: Pixabay

Iako veći televizori mogu pomoći da bolje vidite sliku, moguće je da su pretjerani kada se koriste u manjim prostorijama. Kada kupujete novi televizor, možda ima smisla kupiti manji televizor koji bolje pristaje vašoj sobi za najbolje iskustvo gledanja. No, koja je optimalna udaljenost od LED televizora?

Ključ izvrsnog iskustva gledanja je odrediti optimalnu udaljenost na kojoj trebate sjediti od TV-a. Što bolje to učinite, slika će izgledati bolje i manje ćete naprezati oči. Različite vrste televizora treba gledati s različitih udaljenosti, ovisno o njihovoj veličini i specifičnoj tehnologiji. No, kada tražite optimalnu udaljenost od LED televizora, za to postoje određena pravila.

Ukoliko je vaš LED televizor od 40 do 50 inča, trebate sjediti između 150 i 250 centimetara od televizora. Ako je vaš televizor veličine od 50 do 60 inča, trebate sjediti između 250 do 350 centimetara od televizora. Prema ovoj formuli, za svakih 10 inča veličine televizora, trebate sjediti 100 centimetara dalje. Kada isprobate ovaj položaj, možete se pomaknuti 30 do 50 centimetara ispred ili iza, dovoljno daleko da možete vidjeti cijeli LED televizor, a da ne naprežete oči.