Računarstvo

Kako saznati koji RAM imam?

Želite znati koji RAM imate u računalu kako biste znali koje aplikacije možete pokrenuti? Donosimo kako saznati koji RAM imate unutar računala.

ram.jpg
Foto: Pixabay

RAM je vrsta superbrze pohrane koju vaše računalo koristi za čuvanje podataka koji su mu potrebni u kratkom roku. Zamislite svoj tvrdi disk unutar računala kao ormar za arhiviranje u kojem su pohranjeni svi vaši podaci, a RAM kao svoj radni stol, gdje stavljate stvari na kojima trenutno radite. Što više RAM-a imate, više projekata i programa vaše računalo može držati otvorenim odjednom. No, kako saznati koji RAM imate?

Nažalost, u doba sve tanjih uređaja, mnoga moderna prijenosna računala imaju svoj RAM trajno zaljepljen na matičnu ploču, što znači da ga ne možete nadograditi bez kupnje potpuno novog računala. Ali ako imate  stolno računalo ili prijenosno računalo koje se lako nadograđuje, dodavanje više RAM-a obično je prilično jednostavno. No, da biste dodali dodatni RAM, potrebno je znati koji RAM imate?

Prvi korak načina kako saznati koji RAM imate je otvaranje postavki. Otvorite postavke, pa sustav, a zatim o uređaju i potražite odjeljak specifikacije uređaja. Trebali biste vidjeti redak pod nazivom instalirani RAM gdje vam piše koji RAM imate. Ovaj način kako saznati koji RAM imate već je gotov.