Gastro
Za dobar vid, srce i kosti

Zdravlje na tanjuru: Tri ukusna recepta sa špinatom

Zdravlje na tanjuru: Tri ukusna recepta sa špinatom
Superhrana koja se može pripremiti na više načina

Špinat je jedan od najzdravijih i najukusnijih sastojaka koji možete dodati u svoja jela. Pun je hranjivih tvari, a uz to je izuzetno svestran – možete ga koristiti u juhama, salatama, prilozima ili čak glavnim jelima. Bilo da volite lagane obroke ili nešto malo jače, špinat se savršeno uklapa u svaki recept. Donosimo vam tri različita recepta s špinatom koja će zadovoljiti vaše nepce i obogatiti vašu prehranu.

Juha od špinata s limunom i češnjakom

Sastojci:

  • 500 g svježeg špinata
  • 1 srednji krumpir, oguljen i narezan
  • 1 manji crveni luk, sitno sjeckan
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 1 limun (sok i korica)
  • 750 ml povrtnog temeljca
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • Sol i papar po ukusu
  • 100 ml vrhnja za kuhanje (opcionalno)

Priprema:

  • U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje i popržite crveni luk i češnjak dok ne postanu mirisni i mekani.
  • Dodajte krumpir i povrtni temeljac, kuhajte 15-20 minuta dok krumpir ne postane mekan.
  • Dodajte špinat i kuhajte još 5 minuta dok špinat ne uvene.
  • Zgnječite juhu štapnim mikserom dok ne postane glatka, a zatim dodajte sok i koricu limuna, sol i papar po ukusu.
  • Po želji, dodajte malo vrhnja za kuhanje kako biste dobili kremastiju teksturu.
  • Poslužite toplu s nekoliko kapi maslinovog ulja i dodatnom koricom limuna.
  • Ova juha je lagana, zdrava i izuzetno ukusna, a limun joj daje svježinu i laganu kiselost.

Špinat s jajima na španjolski način

Sastojci:

  • 300 g svježeg špinata
  • 2 jaja
  • 1 crvena paprika, narezana na trakice
  • 1 manji crveni luk, sitno nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 1 rajčica, narezana
  • 1 žličica dimljene paprike
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • Sol i papar po ukusu
  • Svježi peršin za garniranje

Priprema:

  • U tavi zagrijte maslinovo ulje i pirjajte crveni luk i češnjak dok ne postanu mekani i mirisni.
  • Dodajte crvenu papriku i rajčicu te kuhajte još 5 minuta dok povrće ne omekša.
  • U tavu dodajte špinat i dinstajte dok ne uvene.
  • Pospite dimljenom paprikom, posolite i popaprite po ukusu.
  • Napravite dvije rupe u smjesi povrća, u svaku stavite po jedno jaje i pokrijte tavu. Kuhajte dok se jaja ne popeku po vašoj želji.
  • Poslužite uz svježi peršin.
  • Ovaj recept je ukusan, nutritivan i vrlo zasitan, idealan za doručak ili brzi ručak.

Špinatna salata s pečenim batatom i orasima

Sastojci:

  • 300 g svježeg špinata
  • 1 batat, oguljen i narezan na kockice
  • 50 g oraha, grubo nasjeckanih
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žlica jabučnog octa
  • 1 žličica meda
  • 1/2 žličice senfa
  • Sol i papar po ukusu

Priprema:

  • Pećnicu zagrijte na 200°C. Kockice batata stavite na lim za pečenje, prelijte ih maslinovim uljem i pospite solju i paprom.
  • Pecite batat 25-30 minuta dok ne postane mekan i lagano karameliziran.
  • U zdjeli pomiješajte špinat, pečeni batat i nasjeckane orahe.
  • U manjoj zdjeli pomiješajte jabučni ocat, med, senf, sol i papar te dobro promiješajte.
  • Prelijte preljev preko salate i lagano promiješajte.
  • Poslužite odmah.

 

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx