Špinat je jedan od najzdravijih i najukusnijih sastojaka koji možete dodati u svoja jela. Pun je hranjivih tvari, a uz to je izuzetno svestran – možete ga koristiti u juhama, salatama, prilozima ili čak glavnim jelima. Bilo da volite lagane obroke ili nešto malo jače, špinat se savršeno uklapa u svaki recept. Donosimo vam tri različita recepta s špinatom koja će zadovoljiti vaše nepce i obogatiti vašu prehranu.
Juha od špinata s limunom i češnjakom
Sastojci:
- 500 g svježeg špinata
- 1 srednji krumpir, oguljen i narezan
- 1 manji crveni luk, sitno sjeckan
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 1 limun (sok i korica)
- 750 ml povrtnog temeljca
- 2 žlice maslinovog ulja
- Sol i papar po ukusu
- 100 ml vrhnja za kuhanje (opcionalno)
Priprema:
- U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje i popržite crveni luk i češnjak dok ne postanu mirisni i mekani.
- Dodajte krumpir i povrtni temeljac, kuhajte 15-20 minuta dok krumpir ne postane mekan.
- Dodajte špinat i kuhajte još 5 minuta dok špinat ne uvene.
- Zgnječite juhu štapnim mikserom dok ne postane glatka, a zatim dodajte sok i koricu limuna, sol i papar po ukusu.
- Po želji, dodajte malo vrhnja za kuhanje kako biste dobili kremastiju teksturu.
- Poslužite toplu s nekoliko kapi maslinovog ulja i dodatnom koricom limuna.
- Ova juha je lagana, zdrava i izuzetno ukusna, a limun joj daje svježinu i laganu kiselost.
Špinat s jajima na španjolski način
Sastojci:
- 300 g svježeg špinata
- 2 jaja
- 1 crvena paprika, narezana na trakice
- 1 manji crveni luk, sitno nasjeckan
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 1 rajčica, narezana
- 1 žličica dimljene paprike
- 1 žlica maslinovog ulja
- Sol i papar po ukusu
- Svježi peršin za garniranje
Priprema:
- U tavi zagrijte maslinovo ulje i pirjajte crveni luk i češnjak dok ne postanu mekani i mirisni.
- Dodajte crvenu papriku i rajčicu te kuhajte još 5 minuta dok povrće ne omekša.
- U tavu dodajte špinat i dinstajte dok ne uvene.
- Pospite dimljenom paprikom, posolite i popaprite po ukusu.
- Napravite dvije rupe u smjesi povrća, u svaku stavite po jedno jaje i pokrijte tavu. Kuhajte dok se jaja ne popeku po vašoj želji.
- Poslužite uz svježi peršin.
- Ovaj recept je ukusan, nutritivan i vrlo zasitan, idealan za doručak ili brzi ručak.
Špinatna salata s pečenim batatom i orasima
Sastojci:
- 300 g svježeg špinata
- 1 batat, oguljen i narezan na kockice
- 50 g oraha, grubo nasjeckanih
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 žlica jabučnog octa
- 1 žličica meda
- 1/2 žličice senfa
- Sol i papar po ukusu
Priprema:
- Pećnicu zagrijte na 200°C. Kockice batata stavite na lim za pečenje, prelijte ih maslinovim uljem i pospite solju i paprom.
- Pecite batat 25-30 minuta dok ne postane mekan i lagano karameliziran.
- U zdjeli pomiješajte špinat, pečeni batat i nasjeckane orahe.
- U manjoj zdjeli pomiješajte jabučni ocat, med, senf, sol i papar te dobro promiješajte.
- Prelijte preljev preko salate i lagano promiješajte.
- Poslužite odmah.