Gastro
OD KLASIKA DO MODERNIH JELA

Svestrana purica: 5 recepata za svaki dan i svaku prigodu

Svestrana purica: 5 recepata za svaki dan i svaku prigodu
Donosimo pet provjerenih recepata koji će vas inspirirati da ovo zdravo i ukusno meso češće uvrstite u svoj jelovnik, od brzih večera tijekom tjedna do jela kojima ćete zadiviti goste

Pureće meso često se nepravedno veže isključivo uz blagdanske stolove, no njegova svestranost, nutritivna vrijednost i blag okus čine ga idealnim izborom za svakodnevne obroke. Bilo da se radi o mljevenom mesu, sočnim prsima ili klasičnim odrescima, puretina se lako prilagođava različitim začinima i načinima pripreme.

Zaboravite na suhu i bezukusnu puretinu; uz prave tehnike i recepte, ona postaje zvijezda stola. Donosimo vam pet provjerenih recepata koji će vas inspirirati da ovo zdravo i ukusno meso češće uvrstite u svoj jelovnik, od brzih večera tijekom tjedna do jela kojima ćete zadiviti goste.

Grčka zdjela s mljevenom puretinom

Ovaj recept inspiriran je mediteranskom kuhinjom i spaja aromatičnu mljevenu puretinu, rižu s limunom i svježe povrće u cjelovit i uravnotežen obrok. Idealan je za lagani ručak ili večeru, a priprema je brža nego što se čini.

Sastojci za puretinu:

  • 500 g mljevene puretine
  • 1 glavica luka, sitno sjeckana
  • 2 češnja češnjaka, protisnuta
  • 1 žlica sušenog origana
  • 1 žličica sušenog timijana
  • Sok i korica 1 limuna
  • 50 g nasjeckanih sušenih rajčica u ulju
  • Sol, papar i maslinovo ulje

Za rižu:

  • 200 g riže dugog zrna (npr. basmati)
  • Sok i korica ½ limuna
  • 2 žlice svježe sjeckanog peršina

Za posluživanje:

  • Svježi krastavci, rajčice, feta sir
  • Tzatziki umak

Priprema:

  • Skuhajte rižu prema uputama na pakiranju. Kada je gotova, umiješajte sok i koricu limuna te svježi peršin.
  • Na maslinovom ulju dinstajte luk dok ne postane staklast. Dodajte češnjak i dinstajte još minutu.
  • Dodajte mljevenu puretinu i pecite je dok ne posmeđi, razbijajući grudice kuhačom.
  • Začinite meso origanom, timijanom, solju i paprom. Kada je gotovo, maknite s vatre te umiješajte limunov sok, koricu i sušene rajčice.
  • Složite u zdjelu: na dno stavite rižu, preko nje rasporedite pripremljenu puretinu, a zatim dodajte svježe povrće, izmrvljeni feta sir i velikodušnu žlicu tzatziki umaka.

Svestrana purica: 5 recepata za svaki dan i svaku prigodu

Najsočnija pureća prsa iz sporog kuhala

Ako ste se ikada borili sa suhim purećim prsima, sporo kuhalo (slow cooker) vaše je tajno oružje. Ova metoda jamči nevjerojatno sočno i mekano meso uz minimalan trud, a sokovi koji ostanu idealna su baza za bogati umak.

Sastojci:

  • 1 komad purećih prsa (cca 1,5 - 2 kg), s kožom
  • 1 velika glavica luka, prepolovljena
  • 1 glavica češnjaka, prepolovljena
  • 2 žlice maslinovog ulja

Za utrljavanje:

  • 1 žličica dimljene paprike
  • 1 žličica češnjaka u prahu
  • 1 žličica luka u prahu
  • 2 žličice soli
  • malo papra

Priprema:

  • Pomiješajte sve suhe začine za utrljavanje. Pureća prsa dobro osušite papirnatim ručnicima.
  • Meso premažite maslinovim uljem, a zatim ga temeljito utrljajte pripremljenom mješavinom začina sa svih strana.
  • Na dno sporog kuhala položite polovice luka i češnjaka s prerezanom stranom prema dolje. Oni će služiti kao "stalak" za meso.
  • Položite začinjena pureća prsa na luk i češnjak. Poklopite i kuhajte na opciji "low" 5 do 6 sati. Meso je gotovo kada unutarnja temperatura dosegne 75 °C.
  • Izvadite meso iz kuhala i ostavite ga da odstoji najmanje 15 minuta prije rezanja. Tekućinu iz kuhala procijedite i iskoristite za pripremu savršenog umaka.

Brze i zdrave pureće enchilade

Ovo jelo savršen je izbor za večeru tijekom tjedna jer je gotovo za tridesetak minuta, a puno je okusa. Možete ga prilagoditi sastojcima koje imate pri ruci – umjesto puretine koristite piletinu ili grah zamijenite kukuruzom.

Sastojci:

  • 500 g mljevene puretine
  • 1 glavica luka, sjeckana
  • 8 tortilja
  • 400 g crvenog enchilada umaka iz staklenke
  • 200 g konzerviranog graha (crnog ili crvenog)
  • 150 g naribanog sira (npr. cheddar ili gauda)
  • Začini: sol, papar, čili u prahu, kumin
  • Maslinovo ulje

Priprema:

  • Zagrijte pećnicu na 190 °C. Na dno posude za pečenje ulijte malo enchilada umaka.
  • Na tavi zagrijte ulje i dinstajte luk. Dodajte mljevenu puretinu i pecite dok ne posmeđi.
  • Začinite meso solju, paprom, čilijem i kuminom po ukusu. Umiješajte ocijeđeni grah.
  • Napunite svaku tortilju s nekoliko žlica smjese od mesa i graha, zarolajte i slažite u pripremljenu posudu za pečenje.
  • Prelijte enchilade ostatkom umaka i pospite naribanim sirom.
  • Pecite 20-ak minuta, odnosno dok se sir ne otopi i počne dobivati zlatnu boju. Poslužite uz kiselo vrhnje ili avokado.

Svestrana purica: 5 recepata za svaki dan i svaku prigodu

Gratinirani pureći odrezak s rajčicom i mozzarellom

Jednostavno, a opet elegantno jelo koje spaja klasične talijanske okuse. Sočni pureći odresci prekriveni pršutom, svježom rajčicom i rastopljenom mozzarellom oduševit će sve za stolom.

Sastojci:

  • 4 pureća odreska (oko 500 g)
  • 4 kriške pršuta
  • 1 velika rajčica, narezana na ploške
  • 1 kugla mozzarelle (125 g), ocijeđena i narezana na ploške
  • Malo brašna za paniranje
  • 50 ml bijelog vina
  • Sol, papar, origano
  • Maslac i ulje

Priprema:

  • Pureće odreske lagano istucite, posolite i popaprite. Jednu stranu svakog odreska uvaljajte u brašno.
  • U tavi zagrijte mješavinu ulja i maslaca. Pecite odreske nekoliko minuta sa svake strane, počevši od pobrašnjene strane, dok ne dobiju zlatnu boju.
  • Na svaki odrezak položite krišku pršuta, zatim plošku rajčice i na kraju plošku mozzarelle. Pospite s malo origana.
  • Podlijte vinom i kratko pirjajte dok alkohol ne ispari.
  • Prebacite sve u posudu za pečenje i zapecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 220 °C nekoliko minuta, samo dok se mozzarella ne rastopi i lagano zapeče.

Svestrana purica: 5 recepata za svaki dan i svaku prigodu

Ukusni pureći burgeri sa špinatom i feta sirom

Zaboravite na kupovne burgere. Ova domaća verzija s puretinom, slanim feta sirom i špinatom sočnija je i zdravija alternativa koja će postati vaš novi favorit.

Sastojci:

  • 500 g mljevene puretine
  • 100 g feta sira, izmrvljenog
  • 1 šalica svježeg špinata, grubo nasjeckanog
  • 1 jaje
  • 50 g krušnih mrvica
  • 1 češanj češnjaka, protisnut
  • Sol i papar
  • Peciva i dodaci za posluživanje (zelena salata, rajčica, umak po želji)

Priprema:

  • U velikoj zdjeli pomiješajte mljevenu puretinu, izmrvljeni feta sir, nasjeckani špinat, jaje, krušne mrvice i češnjak.
  • Začinite smjesu solju i paprom te je nježno promiješajte rukama. Pazite da ne mijesite predugo kako burgeri ne bi postali žilavi.
  • Oblikujte smjesu u četiri jednake pljeskavice (burgera).
  • Pecite burgere na zagrijanom roštilju ili grill tavi, otprilike 5-6 minuta sa svake strane, dok ne budu potpuno pečeni.
  • Poslužite tople u pecivu s omiljenim dodacima.
Iz naše mreže
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx