Ako tražiš jelo koje će te nagraditi bogatstvom okusa Mediterana, grčka musaka je pravi izbor! Iako priprema zahtijeva malo vremena, svaki zalogaj ovog slojevitog čuda od patlidžana, aromatičnog mesa i kremastog bešamela vrijedi truda
Musaka, raskošno i zasitno jelo, dragulj je grčke kuhinje, iako njezine varijacije možemo pronaći diljem Balkana i Bliskog istoka. Prepoznatljiva po svojim bogatim slojevima, grčka musaka spaja nježne ploške patlidžana, aromatični umak od mljevenog mesa i baršunasti bešamel umak, sve zapečeno do zlatno-smeđe perfekcije. Iako priprema zahtijeva vrijeme i trud, svaki zalogaj ovog kulinarskog remek-djela, vrijedi svake uložene minute, što je čini idealnim izborom za obiteljska okupljanja ili posebne prigode.
Recept za grčku musaku donosimo u nastavku:
Sastojci
Za povrće:
- 2-3 velika patlidžana (cca 1.2 kg)
- 3-4 srednja krumpira
- Maslinovo ulje, sol
- Za mesni umak:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 veći luk, 2-3 češnja češnjaka (sjeckano)
- 500-750 g mljevene janjetine/junetine
- 400g sjeckanih pelata
- 2 žlice koncentrata rajčice
- 100 ml crnog/bijelog vina (po želji)
- Začini: 1 žličica origana, 1/2 žličice cimeta, 2-3 žlice svježe sjeckanog peršina, sol, papar, prstohvat šećera
Za bešamel umak:
- 80 g maslaca
- 80 g glatkog brašna
- 800 ml mlijeka, toplog
- Začini: 1/2 žličice muškatnog oraščića, sol, bijeli papar
- 2 žumanjka
- 60 g naribanog tvrdog sira (parmezan/pecorino) + dodatno za posipanje
Priprema
- Prvo pripremi povrće: patlidžane operi, nareži na ploške (1 cm), posoli i ostavi u cjedilu 30 min da puste vodu i gorčinu, pa isperi i osuši. Krumpir oguli i nareži na tanke ploške. Na tavi na maslinovom ulju poprži ploške krumpira dok ne omekšaju; izvadi ih. Zatim poprži ploške patlidžana do zlatne boje (ili ih peci u pećnici na 200°C oko 20-25 min).
- Dok se povrće priprema, napravi mesni umak: na maslinovom ulju pirjaj sjeckani luk, dodaj češnjak, pa mljeveno meso. Posoli, popapri i prži dok ne porumeni. Ulij vino (po želji), pusti da ispari. Dodaj koncentrat rajčice, pelate, origano, cimet, peršin i šećer. Krčkaj poklopljeno min. 30 min da se zgusne; kušaj i začini.
- Za bešamel: otopi maslac, dodaj brašno (roux), pa postupno uz miješanje ulijevaj toplo mlijeko do gustog umaka. Makni s vatre, umiješaj muškatni oraščić, sol, papar i sir. U prohlađeno dodaj žumanjke.
- Zagrij pećnicu na 180°C. U vatrostalnu posudu (cca 20x30 cm) slaži: red krumpira, red patlidžana, pola mesnog umaka. Ponovi sloj patlidžana, ostatak mesnog umaka, pa završi slojem patlidžana.
- Prelij bešamelom, pospi sirom. Peci 50-60 min do zlatne boje. Kada musaka dobije zlatnu koricu, pusti je da odstoji barem 20-30 minuta prije rezanja. Tako će se slojevi stabilizirati. Posluži je uz svježu grčku salatu, hrskavi kruh ili tzatziki.