Gastro
KLASIK GRČKE KUHINJE

Savršena grčka musaka: Tradicionalno jelo na jednostavan način

Savršena grčka musaka: Tradicionalno jelo na jednostavan način
Ako tražiš jelo koje će te nagraditi bogatstvom okusa Mediterana, grčka musaka je pravi izbor! Iako priprema zahtijeva malo vremena, svaki zalogaj ovog slojevitog čuda od patlidžana, aromatičnog mesa i kremastog bešamela vrijedi truda

Musaka, raskošno i zasitno jelo, dragulj je grčke kuhinje, iako njezine varijacije možemo pronaći diljem Balkana i Bliskog istoka. Prepoznatljiva po svojim bogatim slojevima, grčka musaka spaja nježne ploške patlidžana, aromatični umak od mljevenog mesa i baršunasti bešamel umak, sve zapečeno do zlatno-smeđe perfekcije. Iako priprema zahtijeva vrijeme i trud, svaki zalogaj ovog kulinarskog remek-djela, vrijedi svake uložene minute, što je čini idealnim izborom za obiteljska okupljanja ili posebne prigode.

Recept za grčku musaku donosimo u nastavku:

Sastojci

Za povrće:

  • 2-3 velika patlidžana (cca 1.2 kg)
  • 3-4 srednja krumpira
  • Maslinovo ulje, sol
  • Za mesni umak:
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 veći luk, 2-3 češnja češnjaka (sjeckano)
  • 500-750 g mljevene janjetine/junetine
  • 400g sjeckanih pelata
  • 2 žlice koncentrata rajčice
  • 100 ml crnog/bijelog vina (po želji)
  • Začini: 1 žličica origana, 1/2 žličice cimeta, 2-3 žlice svježe sjeckanog peršina, sol, papar, prstohvat šećera

Za bešamel umak:

  • 80 g maslaca
  • 80 g glatkog brašna
  • 800 ml mlijeka, toplog
  • Začini: 1/2 žličice muškatnog oraščića, sol, bijeli papar
  • 2 žumanjka
  • 60 g naribanog tvrdog sira (parmezan/pecorino) + dodatno za posipanje

Priprema

  • Prvo pripremi povrće: patlidžane operi, nareži na ploške (1 cm), posoli i ostavi u cjedilu 30 min da puste vodu i gorčinu, pa isperi i osuši. Krumpir oguli i nareži na tanke ploške. Na tavi na maslinovom ulju poprži ploške krumpira dok ne omekšaju; izvadi ih. Zatim poprži ploške patlidžana do zlatne boje (ili ih peci u pećnici na 200°C oko 20-25 min).
  • Dok se povrće priprema, napravi mesni umak: na maslinovom ulju pirjaj sjeckani luk, dodaj češnjak, pa mljeveno meso. Posoli, popapri i prži dok ne porumeni. Ulij vino (po želji), pusti da ispari. Dodaj koncentrat rajčice, pelate, origano, cimet, peršin i šećer. Krčkaj poklopljeno min. 30 min da se zgusne; kušaj i začini.
  • Za bešamel: otopi maslac, dodaj brašno (roux), pa postupno uz miješanje ulijevaj toplo mlijeko do gustog umaka. Makni s vatre, umiješaj muškatni oraščić, sol, papar i sir. U prohlađeno dodaj žumanjke.
  • Zagrij pećnicu na 180°C. U vatrostalnu posudu (cca 20x30 cm) slaži: red krumpira, red patlidžana, pola mesnog umaka. Ponovi sloj patlidžana, ostatak mesnog umaka, pa završi slojem patlidžana.
  • Prelij bešamelom, pospi sirom. Peci 50-60 min do zlatne boje. Kada musaka dobije zlatnu koricu, pusti je da odstoji barem 20-30 minuta prije rezanja. Tako će se slojevi stabilizirati. Posluži je uz svježu grčku salatu, hrskavi kruh ili tzatziki.