403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Gastro
ADVENT NA ŽENA.HR

Miris Božića: 10 neodoljivih recepata za kolače s kokosom

Miris Božića: 10 neodoljivih recepata za kolače s kokosom
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Kada se približi Božić, upravo kolači s kokosom unose onu prepoznatljivu dozu nostalgije i domaće čarolije koja podsjeća na djetinjstvo, obiteljska okupljanja i spokoj zimskih dana. Donosimo deset neodoljivih recepata koji spajaju klasične okuse s modernim pristupom, stvarajući slastice koje će zasjati na svakom blagdanskom stolu

Kokos je namirnica koja svojim mirisom i okusom unosi dašak egzotike u svaku slasticu, a za vrijeme blagdana postaje prava zvijezda božićnih kolača. Od sočnih kuglica i prhkih keksića do raskošnih torti, njegova svestranost omogućuje stvaranje slastica koje će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca. Pripremili smo deset provjerenih recepata koji će vaš blagdanski stol učiniti još bogatijim i slađim.

Bounty čokoladice

Zaboravite na kupovne verzije pune aditiva. Ove domaće Bounty pločice sočne su i neodoljive, a okusom nevjerojatno slične originalu. Priprema je brza i jednostavna, a rezultat će oduševiti sve ljubitelje kombinacije kokosa i čokolade.

Sastojci:

  • 250 g margarina ili maslaca
  • 300 g šećera
  • 100 ml slatkog vrhnja
  • 200 g kokosa
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 5 žlica ulja

Priprema:

  • Na laganoj vatri zagrijte slatko vrhnje, maslac i šećer dok se ne otope.
  • Pojačajte vatru i pustite da smjesa kratko proključa.
  • Maknite s vatre i umiješajte kokos dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
  • U manji kalup (cca 20x30 cm) obložen papirom za pečenje rasporedite smjesu i dobro je utisnite.
  • Ostavite da se ohladi, prvo na sobnoj temperaturi, a zatim u hladnjaku barem 2 sata.
  • Stvrdnutu smjesu narežite na pločice i stavite u zamrzivač na 20 minuta.
  • Za glazuru otopite čokoladu s uljem. Umačite ohlađene pločice i slažite ih na papir za pečenje. Vratite u hladnjak da se čokolada stisne.

Miris Božića: 10 neodoljivih recepata za kolače s kokosom

Ruski kolačići s kokosom

Ovi keksići, poznati i kao ruski čajni kolačići, tope se u ustima i izgledom podsjećaju na prave snježne grude. Idealni su za zimske dane, a njihova prhka tekstura i bogat okus čine ih omiljenim blagdanskim desertom.

Sastojci:

  • 230 g maslaca sobne temperature
  • 130 g šećera u prahu
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 130 g glatkog brašna
  • 100 g sitno sjeckanih oraha
  • ½ žličice soli
  • Dodatno: 200 g šećera u prahu za valjanje

Priprema:

  • Pjenasto izmiksajte maslac, šećer u prahu i vaniliju.
  • U drugoj posudi pomiješajte brašno, orahe i sol pa lagano umiješajte u smjesu s maslacem.
  • Oblikujte kuglice promjera oko 3 cm i stavite ih na lim obložen papirom za pečenje. Ohladite ih u zamrzivaču 30 minuta.
  • Pecite u pećnici zagrijanoj na 175 °C oko 12-14 minuta.
  • Ostavite ih da se prohlade 3 minute, a zatim još tople uvaljajte u šećer u prahu.
  • Kada se potpuno ohlade, ponovno ih uvaljajte u šećer kako bi bile potpuno bijele.

Rafaelo kuglice

Klasik bez kojeg su blagdani nezamislivi. Ove kremaste kuglice s bademom u sredini i bogatim okusom kokosa pripremaju se bez pečenja i uvijek prve nestaju s pladnja.

Sastojci:

  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 130 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 100 g bijele čokolade
  • 180 g kokosa
  • 100 g mlijeka u prahu
  • 50 g oljuštenih badema
  • 50 g kokosa za posipanje

Priprema:

  • Na pari otopite slatko vrhnje, maslac, šećer i bijelu čokoladu.
  • Maknite s pare, dodajte mlijeko u prahu i kokos te dobro promiješajte.
  • Ostavite smjesu da se ohladi u hladnjaku.
  • Od ohlađene smjese oblikujte kuglice, u sredinu svake utisnite badem i uvaljajte ih u kokos.

Miris Božića: 10 neodoljivih recepata za kolače s kokosom

Kokos kiflice

Prhke i mirisne kiflice koje se tope u ustima. Savršeno se slažu uz šalicu čaja ili kave, a njihova priprema je jednostavna i brza.

Sastojci:

  • 250 g glatkog brašna
  • 150 g margarina ili maslaca
  • 100 g šećera
  • 100 g kokosa
  • 1 jaje
  • 1 puna žlica kiselog vrhnja
  • 1 vanilin šećer
  • Šećer u prahu za posipanje

Priprema:

  • Od svih sastojaka zamijesite glatko tijesto.
  • Od tijesta oblikujte manje valjke, režite ih na jednake dijelove i oblikujte kiflice.
  • Slažite ih na lim obložen papirom za pečenje.
  • Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 12-13 minuta. Kiflice moraju ostati svijetle.
  • Ohlađene kiflice pospite šećerom u prahu.

Kuglof s kokosom i čokoladom

Sočan i aromatičan, ovaj kuglof idealan je kolač za blagdanska druženja. Kombinacija kokosa i čokolade uvijek je dobitna, a izgledat će predivno kao središnji desert na vašem stolu.

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 1.5 šalica šećera
  • 1 šalica ulja
  • 1 šalica mineralne vode ili mlijeka
  • 2 šalice mekog brašna
  • 1.5 šalica kokosa
  • 1 prašak za pecivo
  • Za glazuru: 150 g čokolade, 0.5 dcl mlijeka, kokos za posipanje

Priprema:

  • Izmiksajte jaja sa šećerom, postepeno dodajući ulje i mineralnu vodu.
  • Umiješajte brašno, kokos i prašak za pecivo.
  • Smjesu izlijte u namašćen i pobrašnjen kalup za kuglof.
  • Pecite oko sat vremena na 180 °C. Provjerite čačkalicom je li pečen.
  • Ohlađeni kuglof prelijte otopljenom čokoladom i pospite kokosom.

Miris Božića: 10 neodoljivih recepata za kolače s kokosom

Kokos gnijezda

Dekorativni i ukusni, ovi kolačići savršeni su za blagdanski stol. Jednostavni su za pripremu, a udubljenje u sredini možete puniti otopljenom čokoladom, Nutellom ili omiljenim džemom.

Sastojci:

  • 200 g kokosovog brašna
  • 150 g šećera u prahu
  • 2 bjelanjka
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • Prstohvat soli

Priprema:

  • Pomiješajte kokos i šećer u prahu.
  • Bjelanjke s prstohvatom soli umutite u čvrst snijeg.
  • Lagano umiješajte snijeg i vaniliju u smjesu s kokosom.
  • Oblikujte kuglice, slažite ih na lim i u sredini svake napravite udubljenje.
  • Pecite 15-20 minuta na 150 °C, dok rubovi lagano ne porumene.
  • Ohlađena gnijezda napunite po želji.

Čupavci

Nezaobilazni klasik svakog blagdanskog stola. Mekani biskvit umočen u čokoladu i bogato uvaljan u kokos recept je za kolač koji svi vole i koji nikad ne izlazi iz mode.

Sastojci za biskvit:

  • 3 jaja
  • 200 g šećera
  • 100 ml ulja
  • 100 ml mlijeka
  • 250 g glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo

Za glazuru:

  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 150 ml mlijeka
  • 150 g maslaca
  • 100 g šećera

Za valjanje:

  • 200 g kokosovog brašna

Priprema:

  • Pjenasto umutite jaja i šećer. Dodajte ulje i mlijeko, a zatim brašno pomiješano s praškom za pecivo.
  • Smjesu izlijte u namašćen i pobrašnjen lim (cca 20x30 cm) i pecite na 180 °C oko 25 minuta.
  • Ohlađeni biskvit narežite na kocke.
  • Za glazuru, na laganoj vatri otopite čokoladu, mlijeko, maslac i šećer.
  • Svaku kocku biskvita umočite u toplu glazuru, ocijedite višak i odmah uvaljajte u kokos sa svih strana.

Miris Božića: 10 neodoljivih recepata za kolače s kokosom

Kokos rolada bez pečenja

Izuzetno dekorativna i ukusna, ova rolada je idealna kada nemate puno vremena. Tamna kora od keksa i bogata, svijetla krema od kokosa stvaraju savršen kontrast okusa i izgleda.

Sastojci za tamni dio:

  • 250 g mljevenih keksa
  • 100 g šećera u prahu
  • 3 žlice kakaa
  • 150 ml jake crne kave (ili mlijeka)

Sastojci za svijetli dio:

  • 150 g maslaca sobne temperature
  • 120 g šećera u prahu
  • 150 g kokosa

Priprema:

  • Pomiješajte mljevene kekse, šećer u prahu i kakao. Postepeno dodajte kavu i umijesite kompaktnu smjesu.
  • Smjesu razvaljajte između dva lista papira za pečenje u oblik pravokutnika debljine oko pola centimetra.
  • Za kremu pjenasto izmiksajte maslac i šećer u prahu, pa umiješajte kokos.
  • Kremu ravnomjerno premažite preko tamne kore.
  • Pažljivo zarolajte roladu, omotajte je papirom za pečenje ili folijom i ostavite u hladnjaku najmanje 3-4 sata da se stisne.
  • Ohlađenu roladu režite na ploške.

Kokos poljupci

Lagani, hrskavi izvana, a mekani iznutra, ovi jednostavni kolačići rade se od samo nekoliko sastojaka. Poznati su i kao kokos makroni, a savršeni su za iskoristiti višak bjelanjaka.

Sastojci:

  • 3 bjelanjka
  • Prstohvat soli
  • 180 g šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 200 g kokosovog brašna

Priprema:

  • Bjelanjke s prstohvatom soli umutite u čvrst snijeg.
  • Postupno dodajte šećer, žlicu po žlicu, neprestano miksajući dok ne dobijete gustu i sjajnu smjesu.
  • Lagano špatulom umiješajte ekstrakt vanilije i kokosovo brašno.
  • Pomoću dvije žličice ili slastičarske vrećice oblikujte hrpice na limu obloženom papirom za pečenje.
  • Pecite u pećnici zagrijanoj na 160 °C oko 15-20 minuta, dok ne dobiju zlatnožutu boju na rubovima.

Miris Božića: 10 neodoljivih recepata za kolače s kokosom

Sočne kokos kocke s grizom

Ovaj kolač je nevjerojatno sočan i brzo gotov, a kombinacija kokosa i griza daje mu posebnu teksturu. Preliven slatkim mlijekom, topi se u ustima i osvaja na prvi zalogaj.

Sastojci za biskvit:

  • 2 jaja
  • 1 šalica šećera
  • 1 šalica griza
  • 1 šalica kokosa
  • 1 šalica mlijeka
  • 1 šalica ulja
  • 1 šalica glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo (šalica od 200 ml)

Za preljev:

  • 400 ml mlijeka
  • 5 žlica šećera
  • 1 vanilin šećer

Priprema:

  • Umutite jaja sa šećerom. Dodajte ostale sastojke za biskvit (griz, kokos, mlijeko, ulje, brašno i prašak za pecivo) i sve dobro sjedinite.
  • Smjesu izlijte u namašćen i pobrašnjen lim za pečenje i pecite na 180 °C oko 30 minuta.
  • Dok se kolač peče, pripremite preljev. Zakuhajte mlijeko sa šećerom i vanilin šećerom.
  • Vruć kolač izbodite vilicom na nekoliko mjesta i prelijte ga vrućim preljevom.
  • Ostavite da se potpuno ohladi i upije tekućinu. Po želji pospite dodatnim kokosom prije posluživanja.
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Iz naše mreže
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx