Zašto je doručak NAJVAŽNIJI OBROK U DANU?
Odgovor je jednostavan, zar ne? Dok spavate vaše tijelo ne prima hranu, što znači da postite oko 8 sati! Zato je doručak tako važan obrok. To je savršeno vrijeme da svom tijelu pružite potrebnu energiju, kako bi ga pripremili za dan koji je ispred vas. Doručak može poboljšati vašu usredotočenost te povećati radni učinak i pamćenje jer, ukoliko započnete dan gladni, vaše tijelo ostaje u stanju posta, što vam znatno otežava mogućnost koncentracije. Doručak osigurava unos važnih hranjivih sastojaka. Hrana koju konzumiramo za doručak obično uključuje kruh, žitarice, mlijeko i jogurt koji vašoj prehrani dodaju ugljikohidrate, kalcij i vlakna.
Mnogi ljudi misle da nemaju vremena za doručak, ali doručkovanje je navika koju vrijedi usvojiti. Ako preskočite doručak, vjerojatno nećete nadoknaditi dnevne potrebe za vitaminima i mineralima te ćete imati manje energije. Pet minuta vam je dovoljno kako bi pojeli jogurt, komad voća ili zdjelicu žitarica s mlijekom. Ako nemate vremena kod kuće, pokušajte doručkovati kad dođete na posao, fakultet ili u školu. Ako to zaista nije moguće, sada već postoji veliki izbor napitaka i žitnih pločica koje možete konzumirati na putu, kako ne bi u potpunosti preskočili doručak. Preskakanje doručka se možda čini kao dobar način da smanjite unos kalorija, ali nakon spavanja jako je važno unijeti hranjive tvari u organizam. Ako uživate u žitaricama za doručak, nastojte konzumirati žitarice napravljene sa cjelovitim (integralnim) zrnom. Žitne pahuljice su praktična mješavina žitarica koje se obično konzumiraju za doručak te se uglavnom sastoje od zobenih, pšeničnih i kukuruznih pahuljica, a ponekad su im dodani i orašasti plodovi, suho voće, med, začini ili čokolada. Najčešće se poslužuju s mlijekom, jogurtom ili voćnim sokom, ali mogu poslužiti i kao ravnopravna namirnica u vrhunskim kulinarskim kreacijama. Visok udio prehrambenih vlakana, bogatstvo vitamina, mala količina masti i složeni ugljikohidrati čine ih idealnim odabirom za doručak modernih, zaposlenih ljudi.
Zašto doručkovati?
Doručak je dobar za tijelo iz više razloga:
- budi metabolizam tijela i daje energiju tijelu i mozgu
- osigurava važne hranjive tvari i poboljšava kvalitetu prehrane
- pomaže pri održavanju optimalne tjelesne težine
- ima pozitivan utjecaj na kognitivnu učinkovitost
- promovira dobre prehrambene navike i osigurava kvalitetno vrijeme provedeno s obitelji
Nove recepture Nestlé žitarica za doručak
Na prigodnom doručku za novinare Nestlé je predstavio nove recepture svojih poznatih žitarica za doručak u kojima je smanjen udio šećera do čak 30% te je smanjen udio soli, a povećan udio cjelovitog zrna i kalcija u odnosu na ranije recepture. Navedena renovacija uključuje NESQUIK, CHOCAPIC, COOKIE CRISP i HONEY CHEERIOS te još 15 ostalih Nestlé žitarica za doručak. Nove recepture dio su kampanje Ukusan i hranjiv doručak svakog jutra koja će putem pakiranja proizvoda, informacija na prodajnim mjestima, stručnim skupom te angažmanom specijalista pedijatra i nutricionistice kroz medijske nastupe nastojati podići svijest roditelja o doručku kao najvažnijem obroku u danu te važnosti pravilne i uravnotežene prehrane za njihovu djecu. Sve navedeno dio je globalne usmjerenosti kategorije Nestlé žitarica ka poboljšanju nutritivnih vrijednosti svojih proizvoda, kao dio trajnih napora da se ukusan i hranjiv doručak učini poželjnim odabirom dostupnim svakome.
„Nestlé je u kategoriji žitarica za doručak već dugi niz godina predan stalnom unapređenju recepture svojih proizvoda kako bi potrošačima diljem svijeta osigurao hranjiv i uravnotežen doručak za odličan početak dana. Tako smo se obvezali da će do kraja 2015. godine sve Nestlé žitarice za djecu i mlade sadržavati 9g ili manje šećera te 135mg ili manje soli po porciji te da će sadržavati više žitarica sa cjelovitim zrnom od bilo kojeg drugog sastojka. Osim toga, naše žitarice za doručak s novom recepturom su dobar izvor kalcija po porciji, čak i prije dodavanja mlijeka“ – izjavila je Laure Jolly-Zarrouk, nutricionistica i voditeljica regulatornih poslova Nestlé žitarica za regiju Jugozapadna Europa.
Doc. M. Jovančević, L. Jolly-Zarrouk, B. Gregorić Vejzović i Ansgar Bornemann
Koliko su točno doručak te uravnotežena prehrana bogata kalcijem i cjelovitim zrnom važni za pravilan rast i razvoj djece u svom je izlaganju naglasio doc.dr.sc. Milivoj Jovančević, specijalist pedijatar. „Uravnotežena i prilagođena prehrana bogata vitaminima, mineralima i vlaknima svakako je temelj zdravlja te osnova pravilnog rasta i razvoja djece. Nažalost, u današnje vrijeme zaposleni roditelji sve manje vremena posvećuju prehrani svoje djece, što dovodi do zabrinjavajućeg porasta broja djece s prekomjernom tjelesnom težinom. Kako bi taj negativni trend zaustavili potrebno je u njihovu prehranu uvesti više voća i povrća koji su izvor vitamina te žitarice sa cjelovitim zrnom, koje su dobar izvor određenih mikronutrijenata“ – izjavio je ovom prilikom doc. dr. sc. Jovančević te je pozvao sve roditelje da više pažnje posvećuju pravilnoj i uravnoteženoj prehrani svoje djece.
Savjete doc. Jovančevića već dugi niz godina slijedi i naša poznata glumica i majka Bojana Gregorić Vejzović koja je podržala kampanju Ukusan i hranjiv doručak svakog jutra te je objasnila zašto ona voli Nestlé žitarice: „Oduvijek sam vjerovala da sve počinje s dobrim doručkom pa zato dosta pažnje
posvećujem tome da svojoj djeci osiguram ukusan i hranjiv doručak svakog jutra, a Nestlé žitarice mi uvelike pomažu u tome. Moja djeca ih jednostavno obožavaju, a obožavam ih i ja jer mi omogućavaju da im u vrlo kratkom vremenu osiguram doručak kojem vjerujem i koji će im dati dovoljno energije za cijeli dan“.
Nestlé žitarice za doručak s novom recepturom od danas su dostupne na policama svih većih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj.