
Saznale smo koje čajeve trebaš piti kako bi ojačala imunitet

Na samom smo početku listopada, prvog pravog jesenskog mjeseca kada temperature padaju sve niže, a dani postaju sve kraći. Prehlade počinju hvatati sve veći broj ljudi, a pripremamo se i za sezonu gripe i viroza. S obzirom na trenutnu zdravstvenu situaciju u svijetu i haranje koronavirusa diljem planete, ove se godine osobito važno zaštititi od mogućih bolesti i ojačati svoj imunitet.
Uz zdravu, sezonsku prehranu, tjelovježbu i konzumiranje vitamina i dodataka prehrani, tijekom jesenskih bi mjeseci trebala posebnu pažnju obratiti na dovoljno ispijanje toplih, njegujućih tekućina. Čajevi su idealni tip napitka za hladne mjesece. Istovremeno zagrijavaju organizam, ugodnog su okusa, a mogu itekako pomoći u prevenciji prehlada i viroza.
Kadulja je narodna biljka koja se stoljećima koristi kao pomoć u liječenju raznih upala, protiv bakterija, virusa i gljivica ili za čišćenje krvi. Kadulja pomaže kod kašlja, bronhitisa, prehlade i gripe. Poznato je da je njome dobro ispirati grlo u slučaju prehlade kao i kod bolesti desni. Čaj od kadulje se dnevno može piti do dvije ili tri šalice, a ako ga se pije zbog upala grla, krajnika ili bolesti dišnih organa, poželjno ga je zasladiti medom.
Ispijanje čaja od lipe potiče znojenje i koristi se za snižavanje tjelesne temperature, a blagotvorno djeluje i na dišne puteve te olakšava kašalj. Zbog toga se čaj od lipe može preventivno ispijati kako bismo jačali otpornost od gripe i viroze. Okusom se ovaj čaj lijepo slaže i s drugim biljkama, a osobito se preporučuje
piti ga s bazgom i šipkom.
Bazga jača imunitet i ima antivirusno i antimikrobno djelovanje, a kod upale dišnih puteva pomaže iskašljavanju. Ako se vrući čaj od cvijeta bazge uzme na početku prehlade, upale krajnika, upale grla ili gripe onda on snažno pridonosi brzom izlječenju bolesti. Naime, čaj od bazge potiče krvotok i izaziva znojenje, a organizam čisti od otrovnih tvari.
Šipak se od davnina u narodu koristi za jačanje imuniteta jer sadrži veliku količinu vitamina C i B te brojne antioksidanse i karotenoide. Specifičnost vezana uz vitamin C koji se nalazi u šipku jest u tome što se njegova koncentracija nakon termičke obrade ne smanjuje kao kod ostalih vrsta voća.
Čaj od đumbira je ukusan, egzotičan i pikantan, a djelovanje đumbira je blagotvorno za organizam. Može se piti topao i ohlađen. Preporučena dnevna doza je pola litre, odnosno dvije šalice dnevno. Ovaj se čaj odavno koristi u narodnoj medicini Azije, a bogat je vitaminom C, magnezijem, ali i drugim mineralima.