

Superhrana je bogata antioksidansima, vitaminima i mineralima. Dug je to popis, ali u superhranu obično ubrajamo namirnice pune hranjivih sastojaka koji nam pomažu da vodimo zdrav život i ubrzavaju metabolizam, krvotok i probavu.
Alga klorela
Klorela je zelena alga kojoj će ove godine rasti popularnost zbog brojnih koristi za zdravljezdravlju. Klorela je bogata aminokiselinama koje su glavni sastojak proteina i sadrži visoku razinu B12 vitamina, razne minerale i antioksidanse. Također, poznato je da pomaže tijelu da se riješi toksina tako da se veže uz teške metale u organizmu. Klorelu u prahu, kapsulama ili tableztama možeš pronaći u bilo kojoj trgovini zdrave hrane.
Sirovi kakao
Sirovi kakao, koji je glavni sastojak tamne čokolade, bit će jako poželjna namirnica u 2020. Sirovi kakao bogat je antioksidansima, uključujući polifenole i flavonoide, ima proteina i vlakana, bogat je magnezijem i željezom i konzumacija kakaoa može ti podići raspoloženje, ali i razinu energije.
Prebiotici
Baš kao i vlakna, prebiotici su neophodni za zdravlje crijeva. Prebiotici su oblik neprobavljivih biljnih vlakana koji služe kao hrana probioticima, što koristi cijelom organizmu - od raspoloženja do imuniteta. Specifične namirnice poput suncokreta, cikorije, šparoga, češnjaka, zobi i žitarica prirodni su izvori prebiotika, a neki stručnjaci čak smatraju da su prebiotici važniji od probiotika za zdravlje crijeva.
Vlakna
Pravilnim unosom vlakana pomažeš tijelu u regulaciji šećera u krvi, osiguravaš redovan rad crijeva, koja su ključna za cjelokupno zdravlje, te hraniš dobre bakterije u crijevima. Voće i povrće sadrži mnogo vlakana, kao i orašasti plodovi i mahunarke. Ove godine, vidjet ćeš i zdrave grickalice prepune vlakana, a preporuča se da namirnice s vlaknima dodaš u svoje smoothije.
Orašasti plodovi
Kikiriki, pistacija ili suncokretove sjemenke najbolji su izbor kad te ulovi želja za grickanjem, a želiš izbjeći čips, flips i kokice iz mikrovalne. Slani orašasti plodovi potiču stvaranje probavnih enzima u tijelu, pripremajući ga da pravilno razgradi hranu i smanji pojavu plinov te omogućuju tijelu da bolje apsorbira sve vitamine, minerale i ostale nutrijente.