Odlične namirnice koje snižavaju razinu šećera u krvi

Sedam zdravih namirnica koje biste trebali uvrstiti u svoju rutinu

Odlične namirnice koje snižavaju razinu šećera u krvi

Velik broj ljudi danas pati od lošeg zdravstvenog stanja zbog kojeg imaju povećani rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa tipa 2. Većina njih to niti ne zna.

Predijabetes je stanje kod kojeg je razina šećera u krvi viša od normalne, no ipak ne toliko visoka da bi se stanje dijagnosticiralo kao dijabetes tipa 2. Oni s predijabetesm obično pate od inzulinske rezistencije ili njihova gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina kako bi se razina šećera u krvi održala na zdravoj razini.

Iako oni s predijabetesom, odnosno povišenom razinom šećera u krvi imaju velike šanse da u narednih 5 do 10 godina obole od dijabetesa, uz promjenu životnih navika, osobito onih vezanih uz prehranu, taj se rizik može smanjiti.

Fizička aktivnost, gubljenje kilograma, smanjenje stresa, prestanak pušenja i zdrava prehrana samo su neki od vrlo važnih faktora za smanjenje rizika na minimum.


Image


Neke od zdravih namirnica koje mogu pomoći kod snižavanja razine šećera u krvi, otkrivamo vam u nastavku...

Povrće bez ugljikohidrata

Ugljikohidrati u prevelikim količinama nisu dobri za zdravlje, a u svoj biste jelovnik svakako trebali uvrstiti povrće koje ih ne sadrži, osobito ako imate povišenu razinu šećera u krvi. Svaki vaš obrok trebao bi sadržavati pola tanjura povrća koje obiluje vodom, vlaknima i vitaminima koji će vas zasititi.

Zeleno lisnato povrće

Iako je većina povrća vrlo zdrava, zeleno lisnato povrće ubraja se među najzdravije namirnice jer sadrži obilje vitamina i minerala, a malo kalorija. Također, istraživanja su pokazala da redovna konzumacija zelenog lisnatog povrća može smanjiti rizik od pojave šećerne bolesti tipa 2.

Voće

Voće je izuzetno dobro za ljude s predijabetesom, tvrde nutricionisti. Najbolje je konzumirati samu voćku, a ne u sokovima ili smoothiejima. Naime, iako smoothie sadrži koncentrirani izvor hranjivih tvari, često sadrži i mnoštvo kalorija. Stoga je voće najbolje jesti samo, u njihovom prirodnom obliku.


Image


Cjelovite žitarica

Istraživanja su pokazala da konzumacija cjelovitih žitarica može sniziti razinu šećera u krvi te tako smanjiti rizik od pojave šećerne bolesti. Naime, vlakna koja se nalaze u žitaricama usporavaju probavu ugljikohidrata, smanjujući tako potrebu za inzulinom. Cjelovite žitarice također sadrže antioksidante i protuupalne hranjive tvari koje također mogu igrati ulogu u sprječavanju dijabetesa.

Mahunarke

Prema istraživanjima nutricionista, pokazalo se da ljudi čija prehrana obiluje mahunarkama, poput leće, graha i mahuna, imaju najmanji rizik od nastanka dijabetesa.  Sve mahunarke su odličan izvor vlakana i proteina stoga ih svakako valja uvrstiti u svoj jelovnik.

Zdrave masnoće

Baš kao što je slučaj sa ugljikohidratima, i masnoće se dijele na dobre i loše. Nezasićene masti su dobre za naš organizam i povoljno djeluju na inzulinsku rezistenciju.  Izvor dobrih masti su orašasti plodovi, sjemenke, maslinovo ulje, avokado, itd.


Image


Proteini

Proteini su neophodni za normalno funkcioniranje organizma stoga ih je vrlo važno uvrstiti u prehranu. Oni također usporavaju probavu što omogućava razini šećera u krvi nakon obroka da se stabilizira. Izvori dobrih proteina su ribe, mahunarke i bijela piletina.

Foto: Unsplash