Velik broj ljudi danas pati od lošeg zdravstvenog stanja zbog kojeg imaju povećani rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa tipa 2. Većina njih to niti ne zna.
Predijabetes je stanje kod kojeg je razina šećera u krvi viša od normalne, no ipak ne toliko visoka da bi se stanje dijagnosticiralo kao dijabetes tipa 2. Oni s predijabetesm obično pate od inzulinske rezistencije ili njihova gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina kako bi se razina šećera u krvi održala na zdravoj razini.
Iako oni s predijabetesom, odnosno povišenom razinom šećera u krvi imaju velike šanse da u narednih 5 do 10 godina obole od dijabetesa, uz promjenu životnih navika, osobito onih vezanih uz prehranu, taj se rizik može smanjiti.
Fizička aktivnost, gubljenje kilograma, smanjenje stresa, prestanak pušenja i zdrava prehrana samo su neki od vrlo važnih faktora za smanjenje rizika na minimum.
Neke od zdravih namirnica koje mogu pomoći kod snižavanja razine šećera u krvi, otkrivamo vam u nastavku...
Povrće bez ugljikohidrata
Ugljikohidrati u prevelikim količinama nisu dobri za zdravlje, a u svoj biste jelovnik svakako trebali uvrstiti povrće koje ih ne sadrži, osobito ako imate povišenu razinu šećera u krvi. Svaki vaš obrok trebao bi sadržavati pola tanjura povrća koje obiluje vodom, vlaknima i vitaminima koji će vas zasititi.
Zeleno lisnato povrće
Iako je većina povrća vrlo zdrava, zeleno lisnato povrće ubraja se među najzdravije namirnice jer sadrži obilje vitamina i minerala, a malo kalorija. Također, istraživanja su pokazala da redovna konzumacija zelenog lisnatog povrća može smanjiti rizik od pojave šećerne bolesti tipa 2.
Voće
Voće je izuzetno dobro za ljude s predijabetesom, tvrde nutricionisti. Najbolje je konzumirati samu voćku, a ne u sokovima ili smoothiejima. Naime, iako smoothie sadrži koncentrirani izvor hranjivih tvari, često sadrži i mnoštvo kalorija. Stoga je voće najbolje jesti samo, u njihovom prirodnom obliku.
Cjelovite žitarica
Istraživanja su pokazala da konzumacija cjelovitih žitarica može sniziti razinu šećera u krvi te tako smanjiti rizik od pojave šećerne bolesti. Naime, vlakna koja se nalaze u žitaricama usporavaju probavu ugljikohidrata, smanjujući tako potrebu za inzulinom. Cjelovite žitarice također sadrže antioksidante i protuupalne hranjive tvari koje također mogu igrati ulogu u sprječavanju dijabetesa.
Mahunarke
Prema istraživanjima nutricionista, pokazalo se da ljudi čija prehrana obiluje mahunarkama, poput leće, graha i mahuna, imaju najmanji rizik od nastanka dijabetesa. Sve mahunarke su odličan izvor vlakana i proteina stoga ih svakako valja uvrstiti u svoj jelovnik.
Zdrave masnoće
Baš kao što je slučaj sa ugljikohidratima, i masnoće se dijele na dobre i loše. Nezasićene masti su dobre za naš organizam i povoljno djeluju na inzulinsku rezistenciju. Izvor dobrih masti su orašasti plodovi, sjemenke, maslinovo ulje, avokado, itd.
Proteini
Proteini su neophodni za normalno funkcioniranje organizma stoga ih je vrlo važno uvrstiti u prehranu. Oni također usporavaju probavu što omogućava razini šećera u krvi nakon obroka da se stabilizira. Izvori dobrih proteina su ribe, mahunarke i bijela piletina.
Foto: Unsplash