Kad se govori o zdravoj prehrani, gotovo uvijek se na prvom mjestu nalazi povrće kao jedan od glavnih izvora svih bitnih nutrijenata.
Ljudi se razlikuju pa tako netko voli jesti povrće, a netko ne. Ako se nalaziš u ovoj drugoj skupini i teško ti se prisiliti da jedeš povrće, uzrok tome mogao bi biti zapisan u tvom genetskom kodu. Naime, istraživači sa sveučilišta u Kentuckyju vjeruju kako kod određenih ljudi postoji gen zbog kojih im je povrće gorko pa ga izbjegavaju jesti. Pojedinci mogu imati sličnu osjetljivost na tamnu čokoladu, kavu i pivo, tvrde istraživači.
Foto: Unsplash
Studija koja je provedena na skupini studenata pokazala je da su ovisno o kombinaciji skupine gena koji su zaslužni za okus neki ljudi osjetljiviji na okus povrća te im je ono gorko. Radi toga, ljudi s takvom kopijom gena gube apetit kad je riječ o povrću.
S obzirom na to da je povrće izuzetno bitno za zdravlje te štiti od mnogih bolesti, znanstvenici se nadaju da će uspjeti odgonetnuti kako 'zamaskirati' gorak okus te potaknuti te ljude da uvrste povrće u svoju prehranu.
Izvor: Healthline